Ще минем ли на границата с неплатени фишове и нарушават ли се закони?

От 3-и юни са констатирани 1722 неплатени фиша
Обновена: 10 юни 2020 09:03 | 10 юни 2020 09:03, Петя Славова
94

Шофьорите, които не са платили фишовете и актовете си, да не могат да напускат страната. Това предлагат от Министерството на вътрешните работи.

Идеята на МВР е да се интегрира система, с която на граничните пунктове шофьорите да се задължават да плащат санкциите си, иначе граничните власти няма да им позволяват да напуснат страната, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това означава, че ако например не сте платили акт или фиш, ще имате 2 опции - или да платите на място, или да се върнете обратно.

Системата вече е пусната пробно на граничен пункт "Калотина" и там само за няколко дни, от 3 юни насам, са констатирани 1722 неплатени фиша на стойност над 200 000 лева.

Владимир Владимиров е шофьор от 15 години. Разказва ни, че последният път, когато разбрал, че има неплатен акт е при издаване на документи на гише в полицията.

Според юриста Камен Донев желанието на МВР за ограничаване на излизането от страната е в противовес с основни европейски закони.

Подобни ограничения за пътуване се позволяват само в конкретни случаи - при защита на националната сигурност, обществения ред и здравето на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте роби на комунизма! Защо ли, ами вижте заглавието и ще ви подскажа - как беше преди 89г.?@24 липсва ти образование а може би малко интелигентност, за да разбереш, че като излезеш от Гърция ще ти хванат дедовия, докато винаги се връщаш (къде?) - в България бе и винаги могат да ти взимат паричките! Мисленето не е силна черта за някои българи!
44
2
 
15
 
! Отговори
Юрист преди 3 години
Събираемостта е задължителна. Даже всеки трябва да има официален имейл за кореспонденция с държавата, който да дава в общината. Оттам всички институции да ти пращат всичко по имейла, вкл. глоби, данъци, сметки и тн.В КАТ не трябва да се стъпва - по-лесно за тях, по-лесно за нас. Всичко да е електронно.Ще осъдят МВР много сериозно, защото се нарушава свободата за движение на хора, прогласена от ДЕС и ДФЕС (учредителните договори на ЕС). Вече има такива съдебни дела.
43
4
 
7
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
Ако караш редовно е почти невъзможно да не са те хванали някъде с тия хиляди камери. Обаче никой не те информира за това, че имаш фиш. Твърдо съм за предложението, но смятам, че по този начин удрят само по-заможните хора, които имат възможност да пътуват. А за останалите трябва да си оправят системите за известяване, иначе какво - ако не пътуваш в чужбина трябва да опреш до някаква държавна услуга за да си събере държавата парите ли? Тъпо е.
42
0
 
7
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
До НекъфВ Германия кога разбираш, че си глобен? Сигурно получаваш честитка по пощата, а тук даже не знаеш, че си глобен.... докато не отидеш на границата, например.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, спирането на границата противоречи на основен принцип на ЕС за свободно движение на хора, стоки и капитали. Ще ни пляскат, ако го въяефем и бързо-бързо ще го махнем.Трябва по-умно да го измислят, но са леко лимитирани на горния етаж.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедна ми е фантазията Европейската Комисия какви глоби ще ни набумка заради тази недомислица! Калинките от ГЕРБ за пореден път доказаха, че нямат мозък.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на министри, които ни взимат парите, които ние не искаме да им ги даваме също да се забрани да напускат страната за дa не се укрият. Болшевиците от ГРОБ/ИДИЛ тръгнаха на джихад срещу народа
38
9
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
В Германия вкарват в затвора за неплатени глоби. Да не би там да са по малко демократи от нас. Знаем много добре кое малцинство ще засегне тази мярка и за това ревът против нея.
37
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Я , пробвай в Англия да не си платиш глобата , да видиш какво ще ти се случи !
36
5
 
16
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 3 години
И по байтошово време граничарите с калащниците не ни позволяваха да дапускаме страната. Държавни бинизиностанзии, забрани за излизане от държавата....Комунизма бавно и настъпателно се връща Плачете деца !
35
14
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Браво , страхотно начинание !! Изненада.за всички тарикати и мушмороци ! Плащаш , иначе -обратно ! А , на господина Камен Донев ще му кажа , че това не е нарушение на човешки права , лъже !
34
0
 
5
 
! Отговори
До ГБР преди 3 години
В този сайт са САМО ВРЪЧЕНИТЕ. Кел файда от тях. Хайде ти вземи първо да прочетеш, пък тогава да поучаваш!
33
0
 
23
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
В сайта на МВР има къде да си провериш глобите по ЕГН и на СУМПС. Проблемът е, че тпнарите ти качват информацията в сайта само при вече връчена глоба. За чий онуй им е тази система тогава! На мен ако ми връчат, глобата, няма да имам нужда да си проверявам дали имам нарушения в сайта им. Пълни некадърници работят в МВР. Щом е да ти направят живота труден обаче, нямат равни.
32
5
 
17
 
! Отговори
Какво ли не мислят.. преди 3 години
Какво ли не измислят само и само да ни спрат да ходим на море в чужбина и да напълнят мутроморието... О.раха цялото ни крайбрежие, съсипват природата с която държавата едно време се отличаваше , гониха бг. туриста защото защото им трябва пияни чужденци които да ограбват, а сега...14 дни карантиниране, неплатени глоби, ваучери за лайн.ианите плажове, ниско ДДС...гръмнете се!
31
1
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Казват им, но само ги уведомяват! Ако желае ще плати, ако не - когато пожелае!
30
7
 
8
 
! Отговори
65 преди 3 години
Който иска да пътува и да се чувства като гражданин на света,да си плати предварително.Почивките в др.дэржави се планират седмици,месец преди това.А който е забравил,ще плати на границата без да мрънка.Мисля ,че с тези мерки за като звънче в ушите на неплатилите.А докато има Андрешковци не е добре.Който няма пари да пътува и преди и сега в кризата си седи тук,и пак ще си плаща.Приятен ден
29
0
 
13
 
! Отговори
DJO преди 3 години
Съгласен съм за предложението но тук идва въпросът, автомобилите с чужда регистрация плащат ли изобщо някакви глоби. Много пъти съм засичал как румънски, турски и коли с регистрации от ЕС минават през радар с бясна скорост и к'во на границата няма кой какво да им каже
28
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Защото другите казват, че са вътрешна граница и не са длъжни да работят на 100% и затрудняват гражданите!
27
2
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
А МВР защо не си прави труда да съобщава на нарушителите, че са глобени.Миналата година си сменях личната карта и чак на гишето ми връчиха някакъв документ, че съм имал неплатена глоба. Не казват каква.Отидох в КАТ - била ме засякла някъде мобилна камера, че съм карал със 101 км/ч при разрешени 90. Ами добре - халал да са им 37 лева, ама защо го разбирам случайно 1 г след нарушението. Имат ми адреса, мейла и телефона. Поне СМС да бяха пратили, да знам, че съм сгрешил! Аз да не съм Баба Ванга!
26
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Това ги питах веднъж - дали в системата отива информация от плащането в банката и да отпадне. Казаха ми да си пазя бележката от банката, защото ставали и грешки в системата. Та, когато платиш на гишето, постави ордер ли е, как го наричат там, в плика при застраховката и техническия преглед и го пази! Всъщност, фиша бе за изгоряла къса светлина. Но понеже глобата била 30, ми писаха без включени фарове - 20. Разбирам ги - трябва да работят нещо. В отчетите им го казват - админстрн. накз. Дейност!