Сандвичите в будките до училищата - пълни с Е-та и палма

В някои от храните има открити 35 вида консерванти
Обновена: 16 окт 2020 07:28 | 16 окт 2020 07:10, Петя Славова
112
Сандвичите в будките до училищата - пълни с Е-та и палма
Снимка: БГНЕС

Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с Е-та и палма. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители", извършено в шест града на страната - София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен.

Изследвани са 36 вида продукти на различни фирми. Експертите са установили, че в тях има средно по 20,5 броя Е-та, като рекордьорът е сандвич с 35 Е-та, съобщава "Монитор".

Според председателя на асоциацията Богомил Николов причината за това е, че те се натрупват. Само в хляба се съдържали по 2-3, в колбасите- 3-4, отделно има и в сосовете. На другия полюс пък бил продукт с моцарела, който съдържа само 5 добавки. Половината от сандвичите пък са с палмова мазнина, като обикновено тя се влага от имитиращ млечен продукт или сос, сочи още проучването.

Още по темата

"Както е известно, има строги регулации в училищата и лавките вътре в тях. Можем да кажем, че общо взето те спазват добри стандарти. Но е много лесно за децата да излязат извън сградата и да си купят нещо около училището. Там се предлагат чипсове, сладки и какво ли не. Ние решихме да проучим какво има в сандвичите, защото за другите продукти, общо взето, обществото знае повече. Оказва се, че пакетираните сандвичи не са толкова разпространени, колкото смятахме. Може това да е добра новина, не знам", коментира председателят на асоциацията Богомил Николов.

Проучването показало, че търговците предлагат основно приготвена на място храна - пици, дюнери, тостове, принцеси, хот-дог или сандвичи. Експертите са установили, че повечето продукти се съхраняват не в хладилник, а по рафтовете.

"Това е лоша практика и контролните органи трябва да обърнат внимание на това", коментира Николов.

Анализът на етикетите показва, че от 36 сандвича едва 12, или   1/3, имат коректно и цялостно описание на етикетите. При останалите най-често само се описват само съставките - хляб, кашкавал и др. Що се отнася до зеленчуците пък, изследването сочи, че те са масово пренебрегнати.

    Само 1 от 4 сандвича съдържат зеленчуци

А там, където има, са малко - били по-скоро за добър външен вид. Само в две марки зеленчуците надхвърлят 10% от общото тегло на сандвича.

Месото пък присъства основно под формата на индустриални преработени меса - колбаси, шунка, бекон.

„Няма нито един с чисто месо, рибата пък въобще отсъства. Всичко идва от желанието да се постигне дълъг срок на годност. Целта е да се използват съставки, които да издържат по-дълго време. Иначе местата, на които се приготвят сандвичи на момента, се използват повече зеленчуци“, каза Богомил Николов.

Част от добавките в сандвичите са и заместителите. Така вместо естествена суровина се използва точно такива. Най-често това са нишестета, палмово масло, млечен протеин, яйчен прах, глутен.

Рекордьорът при заместителите е сандвич с 11 такива, а най-малко - с 1. Средно на сандвич се падат по 2,6 консерванта, сочи още прочуването. Това е заради различните съставки, тъй като в колбаса има едни, а в сосовете - други. Оцветителите пък са средно по 2,2 на сандвич, а т.нар. сгъстители - средно по 4,1.

"В тази категория спадат химикалите за задържане на вода. Най-популярните са гума гуар и гума ксантан. Има ги масово в колбасите, но лично аз, като видя такова нещо на етикета на даден продукт, не го купувам. Това означава, че производителят е добавил вода", коментира още Богомил Николов.

    1/3 от продуктите - с коректна информация на етикета

Все пак има и добра тенденция, отчитат експертите. Оказва се, че все пак 1/3 от сандвичите на различни фирми описват всички съставки, което до преди няколко години е било смятано за чиста екзотика.

"При 12 сандвича имаме пълна информация на етикетите, а преди години тенденцията беше да се спестява. Така че изводът е, че се използват много малко натурални съставки в готовите сандвичи", коментира Богомил Николов. Той уточни, че от асоциацията ще подадат сигнал до БАБХ за продуктите, които не са били етикетирани правилно. Според Николов трябва да се извърши проверка и къде се съхраняват предлаганите на деца храни.

"По отношение на съдържанието апелът ни е към родителите да приучват децата какво да консумират. По-добре е сандвич, приготвен на място, отколкото пакетиран", каза още Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Редакция преди 3 години
Благодаря Ви, че си коригирахте заглавието и статията. За тези, които се чудят "буДка" се пише с "Д", а не с "Т".
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе гледаме в паничките на "богатите западняци" и искаме като тях, но си говорим за купуване на сандвичи и пр по лафките, докато децата на запад масово си носят обяда от къщи. Мдаааааа.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата ми вече са юноши, от малки са свикнали да закусват 2-3 пъти в седмицата със супа, вече сами си я търсят; в останалото време сандвич или нещо домашно+билков чай(най-често);кисело мляко/айрян, не обичат прясно. Ни-ко-га сладко на закуска, с едно изключение - когато е макарони с масло и сирене. Като малки си носеха сандвич за междинна закуска, но вече не, сутрин зареждат юнашки и им се прияжда чак след 13ч. Е, взимат си по някоя вафла или десерт, но рядко, просто свикнаха да не налитат слад
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се чудя защо децата не си носят храна от къщи а купуват скъпите *** от разни лафки?В Германия например децата масово си носят храна от къщи и ядат в училищния стол.
93
0
 
3
 
! Отговори
Химика преди 3 години
Много обичам като ми кажат "натурално, торено с оборска тор". И недоучилия няма представа, че оборската тор се разпада до нитриди, които проникват през мембраната и образуват нитради.
92
0
 
1
 
! Отговори
Химика до 100 преди 3 години
Днес скучая и се опитах да им обясня точно това. Но то ....80% ...
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 81А не насаждам комплекси на децата си,вече са големи,изучих ги.Да пред елитно училище се случи,просто ви разказах на какво станах свидетел и защо мисля,че не родителите са виновни и не училищата трябва да делим на елитни и не елитни.Има време ще слезете на земята,необходимо ви е време за да разберете.
90
3
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Каква е тая подвеждаща статия, не знам... Е-номерата са просто класификатор на елементи които се явяват в природата. В една най-обикновена ягода, която е отгледана на село (без примеси, без торове, без никаква химическа намеса) съдържа на 25 Е-та.... Във въздуха който дишаме (дори и най-чистия по планините) има над 6 Е-та...Не знам от къде идва тази ненавист нещо като се нарече "Е". А то целта на това "Е" е да ни предпазва като потребители...
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До просто бащаТова върви при малките до към 4 клас най-късно. Полека лека окапват и налазват лафките. Ще видиш. Щом говориш за шарени кутии, значи твоите са малки. По-нататък става само ако солидна група от класа се интересува активно от здравословно хранене. Минахме и през такъв клас и беше готино. А още по-нататък пък е сбирщайн, с всякакви разбирания, но някои вече са развили индивидуалност и пак се получава. Критичният период, когато ядат боклyци е от около 2-3 клас до когато се осъзнае.
88
0
 
4
 
! Отговори
Английска закуска преди 3 години
"един сандвич с 2 пръста бекон" ... амии + двата пръста бекон слагаме и яйце с жълтък. И някак англичаните си ги има. От векове. То и българина е дъвкал сланина с лук дори през лятото. Малко се превъзнасяте с тия храни.
87
0
 
6
 
! Отговори
просто баща преди 3 години
Японците имат една традиция - бенто кутия за обяд. Можете да прегледате какво е. Моите разбойници отначало се мръщеха, но сега в класовете им вече децата почнаха и те да си носят такива кутии. Сега почнаха някакви със супер герои да има, цветенца и какви ли не. Опитайте - не е сложно, а и децата могат да си купят там някаква дрънкулка с джобните вместо мазна пица на парче или съмнителен дюнер. Друго е един сандвич с 2 пръста бекон, салата и т.н.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧиновникТака е. Никой не задължава хората да ползват сухи супи, вместо домашни; да купуват канцерогенни колбаси на цена 7-10лв./кг., вместо да купят месо на същата цена; да купуват от топлите щандове храни, сготвени от скапани продукти с изтекла трайност; преди да купят нещо да прочетат какво съдържа и т.н.
85
2
 
5
 
! Отговори
Свиреп преди 3 години
Да бе, вие си дръжте *** чавета пред телефоните и таблетите, пък после им мерете Е-тата! На гости при мои близки - сина им на 15 пуснал шкембе по голямо от моето, паласки на кръста, дупе и бедра като на два пъти раждала жена! Мери му Е-тата бе, мери! Маратонките му нови, няма дупка, няма износена подметка. Няма синина по лицето му, няма наранени кокълчета на ръцете. *** като по книга! От Е-тата в храната е, дааа!
84
3
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До До чиновникНикой не ви трови целенасочено, освен вие самите. Не държавата произвежда и разпространява тези храни, а хора от народа. И понеже народа сте все от тарикат нагоре и все гледате да минавате тънко, затова се получава така. Иначе, както вече споменах, има достатъчно разнообразие и от качествена храна и всеки сам преценява какво да яде.
83
4
 
11
 
! Отговори
Стига оправдания преди 3 години
Детето щяло да се срамува; имало е-та и в домашната храна; излизало същото като пари; авокадо трабвало да съдържа храната и цвете от луната. Я си признайте, че ви мързи да готвите и не възпитавате децата да се хранят здравословно, защото и вие не го правите.
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната конспирация срещу българите. Сега с палмовото масло и е-тата световното масонство и рептилите се опитват да отровят българите. Да, точно така- лафките около училищата се държат от рептили и масони, а не от чисти българи-тарикати.
81
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 години
А да, нека не забравяме прекрасните неща, които масово се пият. Не само при децата. Защо не се консумира вода, бе хора?!?!? Защо обезателно трябва да е сок или нещо газирано? Не може ли да е просто чиста вода?
80
3
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Ако държавата забрани Е-тата и палмово масло, простолюдието ще протестирате, че ви се нарушавали правата, бизнеса щял да загине и не'ам си още к'во. Затова, ще ручате Е-та с палмово масло и няма да се оплаквате. Иначе, който иска качествена храна, вече има достатъчно голям избор от такава. Както виждате проблем няма. Има само мрънкане. За пореден път.
79
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
Един сандвич с пържени картофи, "шунка" и "салата" - 3.50. Една кола - 1.20. Общо - 4.70. Кое от двете смятате, че ще нахрани ученикът повече и за повече време?
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам, че ще го кажа, но хората трябва да разберат, че като правиш дете, следва да му осигуриш всичко нужно да живее нормално, включвам в това и да се храни нормално. Другото си е жив егоизъм. Съжалявам, че го казвам, отново. Знам, че не всички хора имат възможност, но децата не трябва да бъдат обречени от самото им раждане.