Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение
14 ное 2020 09:45, Петя Славова
120
Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата
Снимка: БГНЕС

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова, която е в Истанбул и участва в среща с представители на турски бизнес и туристически асоциации.

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш, каза още Николова, цитирана от министерския пресцентър.

По думите ѝ кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50%, предава БГНЕС. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя.

Още по темата

Николова им благодари икономическия принос, тъй като благодарение на доброто партньорство стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 милиарда щатски долара. И допълни, че българското правителство подкрепя всяка бизнес инициатива и проект, които носят добавена стойност, разкриват работни места, увеличават стопанската активност. Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса, бе категорична беше вицепремиерът Николова.

Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България.

Според участниците в срещата очакванията са зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията.

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
на БАБА ти фърчилото
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА НЕ СА ТУРИСТИ а бежанци от цяла Африка и Мала Азия, които не могат да минат легално през границата и сега ще ги поканим наготово с червен килим!Грам мозък нямат тия мисиpки!!!
20
1
 
26
 
! Отговори
х преди 3 години
Туризмът свърши беее, не разбрахте ли. Светът вече не е същия. Едри хотелиери, екскурзоводи, туроператори хващайте лопатите и мотиките, има бол земя за копане и земеделие.
19
2
 
14
 
! Отговори
Вън!!! преди 3 години
Да не се чува за анатолийски тapaмбуки в България!Какви туристи в тая криза и безработица, турците масово се самоубиват от глад и мизepия, тая мисиpка туристи ще кани точно от Турция???Това са бежанци, които веднъж влязат ли в България, никога няма да излязат доброволно!Да си стоят у тях!
18
0
 
20
 
! Отговори
Бетон преди 3 години
Министерството на туризма спокойно може да бъде затворено за няколко години.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди им викаха "нелегални имигранти", сега ги прекръстиха на "туристи"
16
3
 
16
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Ама другарко бе, то турските туристи идват у нас само по време на избори! Значи - по честичко избори трябва да има!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е нашият пръв строител да направи и една Транс Марсианска магистрала,знае ли човек може и Марсианците да решат да отдъхнат по нашите зимни курорти!
14
1
 
16
 
! Отговори
мхм преди 3 години
какви са тези глупости, за 25 години една турска група не съм видял да дойде!
13
0
 
16
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Аман от прости калинки, *** Толупи министри и откачени гурута по медицина дето сега им паднало да правят експерименти. Тия ще са в пандиза за безстопанственост и престъпления.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори да оставим настрана заболеваемостта у нас, искам някой да ми каже един български курорт, само един, конкурентен на турски такъв! За обслужване на клиента изобщо не ми се говори.
11
0
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Добре де, това думи на психично добре човек ли са? Какво става? Какви туристи? Докато не мине втората вълна, а след това поне още месец-два буфер, никакви туристи от никъде не трябва и няма да има! Трябва по е месец да имаме по 10-15 000 теста на ден и макс 3-4% положителни.
10
1
 
28
 
! Отговори
Az преди 3 години
Разревах се от смях :))) тая верно няма два грама мозък...туристи ще има, но не от Турция, а от Кения, Зимбабве и Мозамбик
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пий си хапчетата.
8
3
 
28
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Леле, тази е луда. При този нарастващ брой на жертвите от Ковид не знам кой чужденец ще дойде тук на туризъм
7
2
 
28
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
Те дан са иидиоти бе? Ша си остаят Кушадасъ, Мармарис, Анталия... че да дойдат у калното Банско, и да плащат по-скъпо от техните курорти. Той българина там ходи, щот знае че в Банско си е мизерия, на голяма цена, тая ша ми чака туристи от Турция. Тая верно не е у ред :D :D :D
6
1
 
21
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Разчитайте на тоалетна хартия и банани и на бегане на Запад да миете улиците.
5
0
 
35
 
! Отговори
Swap преди 3 години
Тая се нуждае от спешна трансплантация на мозък. А да си подаде оставката най вече.
4
6
 
12
 
! Отговори
Ушев преди 3 години
Всичко разбирам ама да слагаш микро-камери в стаите на гостите и да ги пускаш после по орно сайтове, това не го разбирам!
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето я пак тая. Западна Европа казва: за бога хора спрете се, а нашите викат нема нищо! На Банско на лифта ако спазват 2м дистанция чакащите ще стигнат до Разлог. Нямаме инфраструктура и условия при нормални обстоятелства да осигурим елементарни удобства. Ако и туристите се раболеят в коя болница ще ги настаним?