Ресторанти чакат на доставки: Ако сме нула на нула, пак добре

Не мога да държа персонал, не мога да им дам и 20 лева, казва Николай
12 дек 2020 14:26,
19
Ресторанти чакат на доставки: Ако сме нула на нула, пак добре
Снимка: БГНЕС

Голяма част от ресторантите в Сандански не са затворили напълно, а продължават да работят като разчитат на доставки по домовете. Собствениците отчитат в пъти по-ниски приходи, като това е и причината да се принудят да съкратят около 40% от персонала си, както и да намалят разходите си до минимум.

Николай Иванов е собственик на семейно заведение в Сандански. Разчита основно на поръчки от обедно меню, които доставя до домове и офиси. Казва обаче, че това не е достатъчно, за да реализира печалба от дейността на ресторанта си.

"Трудно ни е, 3 седмици ок. Въпреки че сега са Новогодишни празници, ние изпускаме всички групови събирания. Нашето семейство работи без пари. Няма как само с едно обедно меню всички да получаваме нормални заплати, защото тоя ресторант има и ток, има и вода, има и наем, има осигуровки, от които разходи ние не можем да избягаме", казва Николай пред БНТ.

Въпреки че не е затворил напълно ресторанта си, мъжът е принуден да се раздели с част от персонала си.

"Това е неминуемо, защото аз на тия хора не мога да им подсигуря и 20 лева надница. Аз не мога да накарам един човек да работи 8 часа и накрая да не мога да му дам поне 20 лв. Това е кощунство", категоричен е Николай.

"На края на годината ако сметките са 0 на 0 - това ще е най-позитивното от цялата ситуация. Не мисля, че ще се справим както предходни години, но мисля, че 0 на 0 ще е един добър резултат, ако изобщо успеем да достигнем до там", споделя Асен Иванов, който също е собственик на заведение.

Ресторантьорите се надяват ограничителните мерки да продължат да действат в разумен срок и заведенията да отворят врати на 21 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото имаше една статия за капанче на морето, където искаха за двешепи картофи 8 кината и за 10 сафри да -12 .Къде са тези играчи свга - хасмукар матраша ...
16
2
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До МарияНали съборихте старата държава, щото държавното е било лошо, а частното добро ?!Работете си много като частници, но не се хвалете - данъчните дебнат.`И да , има малки семейни бизнеси ,които не винаги са на печалба` - има цели поколения със семейни бизнеси, но в нормалните държави.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рисковете на бизнеса. Хората учили или имащи поне малко представа от икономика предполагам че ще се съгласят че създаден и печеюивш бизнес не е фактор за доживотна печалба и зависи от много фактори. С прости думи ако бизнесът ти е създаден да живее от продажби ден за ден сигурността да можеш да го задържиш клони към не повече от 10%. За жалост много бизнеси и търговци ще бъдат дотук. Това важи в сввтовен щаб.
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко точно трябва да те мързи, или да си некадърен , зада си поръчаш храна от ресторант ?!?
13
3
 
9
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Ауууу, колко сте злобни .....и дай сега цялото семейство да търси друг поминък ,защото видите ли някой решил ,че ресторантите заразяват и нищо друго ....нито магазини , нито докато чакаш да си направиш тест ,нито заводи само ресторанти и фитнеси .....И да , има малки семейни бизнеси ,които не винаги са на печалба ,но хората не се отказват поради простата причина НЕЗАВИСИМОСТ не всеки иска да работи за някой ........а вие си останете със злобата за празниците !!!!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Варна/Добрич преди 3 години
Е еее, що светвате шопите на наште лафове бе днесаа...
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де ти хора не разбраха ли още лятото, какво се очаква през зимата? То всеки ден се пишеше и говореше по 100 пъти за това, че зимата ще има голяма криза, заради епидемията. Ясно е ,че ще трябва да се търси друг бизнес и работа . Това е истината, макар и брутална.
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те тия винаги работят на загуба.Всъщност частните фирми в България са благотворителни дружества.От 10000 работодателя може би има 5-6 които признават че са на печалба но разбира се минимална е така колкото да не затворят.Всички останали винаги казват че са на загуба.И аз работя в частна фирма знам как е ;)
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главен готвач871 - 3.233 BGNСтига сте лъгали! Щом има готвачи и с по над 4000 заплата да сте си плащали реални данъци!
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресторантите заразиха хората, сега им носят болнична храна по домовете и най-новата услуга е събиране за помен.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана нали щяхте да изкарате на светло заплатите като ви направиха 9% ДДС?
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтайте за социализма от "Оркестър без име"."За какво ми е оркестър? На 20 км няма друго заведение. Къде ще идат? Резервациите ми са пълни за месеци."
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога бяхте на печалба, колко данък платихте?Няма ли пари за пране?
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина, че се нароиха ресторант до ресторанта. Когато количеството е в повече, качеството пропорционално намалява.
3
1
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Остават мерките, остават и нищо, че е късна Есен.Oстават, но пък резултат не дават, и нищо че брегът е пуст.А бaйгaньoвци пияни, остават винаги така,в работещи напук ресторанти, изкарват те нощта.А сега си спомнете, че скоро ви напомних за незаконно работещи ресторанти, които дори проверките преди Никулден не спряха !Така, че има ресторанти ... и ресторанти ...В този бизнес само НАШИТЕ хора успявят !
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразиха хората в ресторантите и сега им носят болнична храна по домовете.
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време бабите и дядовците ви ресторант не са виждали. Сега много ресторанти. Никакво производство. Чакат на 300% печалба и на 400% надценки. Ай.се.ктир!