За половин година - 2.3 млн. българи може да се ваксинират

Министерството на здравеопазването с план за имунизация
15 яну 2021 10:56, Петя Славова
44
За половин година - 2.3 млн. българи може да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

36% от населението на България може да бъде ваксинирано през първите шест месеца на тази година. Това съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

"Към края на първото полугодие, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души или около 36% от населението на страната, без да включваме децата до 16-годишна възраст", заявиха от здравното ведомство.

Още по темата

Министерство на здравеопазването е предприело политика по диверсификация на портфейла от ваксини – тоест избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори. Целта е да се осигури бързо реализиране на етапите в плана за ваксинация на населението.

България е осигурила и заявила към 5 на брой производители "количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране", заявиха от здравното ведомство.

От там уточниха още, че "за останалите две ваксини – а именно на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население".

Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини заявени от България. Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души или за първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души. В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на “Астра Зенека”, количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално.

Очакваното количество ваксини от Pfizer/BioNTech и Moderna общо са 4,4 млн. дози, почти колкото и от ваксината на Астра.

"На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 година ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи", заявиха още Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Bili преди 3 години
онези които отказват да приемат фактите от норвегия ги реферерам към норвежката агенция по лекарства. за бавария...реферирам към не друг, а дойче веле...
35
0
 
6
 
! Отговори
Bili преди 3 години
OZZY, лекарите в Германия и САЩ отказващи ваксинация са образовани и квалифицирани според мен. Тук не става въпрос за "антиваксъри", а за това но кого принадлежи тялото ни и изборите които прваим свързсни с него. На държавата или на нас самите.
34
6
 
1
 
! Отговори
Ozzy преди 3 години
Две неща:1. Антиваксърската риторика е характерна за ограничени и нискообразовани хорица, при които тотално липсва мисловен процес;2. Незнам как го виждат здравните тикви, ама с тия темпове на ваксинация ще ни трябват 20 години. Трябва малко мисъл и доста по-добра организация за ваксинирането. Естествено, чакаме ваксината на Астра Зенека, защото сме поръчали най-много от нея. Най-евтината е :)
33
3
 
5
 
! Отговори
Bili преди 3 години
току що публикуваха информация от Норвегия - 23 починали след ваксинация между 27ми и днес. "само" за 13 е доказана връзка с пфайзер васкината...казват - нема страшно - те са стари хора, нормално...по очевиден абсурд, здраве....лекарите в бавария отказват да се ваксинират - плашат със задължаване
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Тиквата може да проговори за половин година английски и френски, ама надали...
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви се бе.Много ви се моля бе.Ваксинирайте се.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да се намерят 2 млн, съгласни на доброволно скопяване.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те пет човека не могат да съберат накуп да разделят един флакон, мечтаят за милиони.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С пушката ли ще ги доставят тия кандидат-експериментални мишоци? Понеже по желание всичкото де.бил няма и 1/100 от тая цифра, а нормален човек доброволно не тръгва да бъде обект на експерименти.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може, но откъде ще намерите толкова промити мозъци да си сложат тая отрова.
26
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕ И ПО 50 ХИЛЯДИ НА МЕСЕЦ НЯМАТ КАПАЦИТЕТ ДА ВАКСИНИРАТ!!!НО ДО ИЗБОРИТЕ ЛЪЖИТЕ ЩЕ ТЕКАТ С ПЪЛНА СИЛА!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи искат да кастрират една трета от българите.Тия престъпници ще висят по дърветата.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да могат, което си е доста съмнително, но едва ли ще искат.Толкоз много гал.фони едва ли ще се намерят дори у нас.
23
1
 
7
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Кажете им,да не забравят!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от къде толкова желаещи?
21
2
 
13
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Това означава 4,5 милиона дози - никакъв шанс да сме получили толкова до лятото.
20
2
 
8
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Пак смешки, абсурди и глупости пишете... Излиза, че първия месец трябва да ваксинирате по 20000 човека ВСЕКИ работен ден, а останалите четири месеца и половина - по 40000 на ден ВСЕКИ ДЕН, понеже трябва да се слагат и вторите дози. Абсурдни твърдения, МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ
19
4
 
3
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Могат да но ако има ваксини.Бедна България ще трябва да изчака народите на господарите си да се ваксинират и каквото остане е за нас. Иначе има и руска и китайска и индийска ваксина и можем тях да си купим ама като Големия бял брат не дава?????
18
2
 
5
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Нито един коментар, нито една информация за хората с ужасни странични реакции от безсмислената експериментална ваксина, която не пази от заразяване, не предотвратява разпространяване и масово се получават симптоми на грип от ваксинирането. Успех с "двата милиона", като непрекъснато викаш от площада колко хубави неща продаваш, и криеш недоволните и пострадалите, бързичко се разчува що за стока рекламираш.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете три нули и ще стане реалната цифра