Българинът няма доверие на ваксините

Показното ваксиниране на публични личности не помага
Обновена: 3 фев 2021 10:14 | 3 фев 2021 10:09, Анисия Иванова
92
Българинът няма доверие на ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Продължава масовата имунизация против коронавирус у нас. Малко над 20% от работещите в образованието в столицата са изявили желание да се ваксинират. Социологическо изследване показва, че 65% от обществото в България се информира за ваксините от медиите.

"Наше проучване, направено през месец ноември, показа 26% одобрение сред българите. След като ваксините пристигнаха и хората видяха, че няма сериозни странични ефекти, както и че по целия свят тече масова имунизация, то се повиши само с 2% - на 28%", заяви в "България сутрин" социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

Още по темата

По думите ѝ това е очаквано, тъй като някои от хората ще са изкарали вируса и няма да виждат смисъл, а други пък, които имат автоимунни заболявания, също не желаят да се ваксинират.

"Вижда се ясно тревогата на българското общество – хората не са сигурни, че имунизациите са безопасни. Случващото се по целия свят, за съжаление, не е довело до съществена промяна. Институциите могат да анализират тези данни, да направят отделни целеви групи и с тях да се коментира какво би могло да се промени", добави Славкова пред Bulgaria ON AIR

Тя смята, че някои хора искат да изчакат една година, за да видят какъв е дългосрочният ефект. А според проучванията по-ниско образованите хора са по-негативно настроени срещу ваксините, докато хората с висше образование, вярващи повече в бързото развитие на медицината, имат по-голямо доверие.

"22% от българите смятат, че е редно да не пътуват хора без ваксинация. Ако има такъв тип натиск, може би ще има ефект. С Гърция беше такъв случаят миналото лято – когато започнаха да ходят на почивка там, започнаха и да се тестват“, допълни Славкова.

"За 50% от хората показното ваксиниране на публични личности не създава повече доверие. Те смятат, че реално не им слагат ваксини, а само се опитват да ги накарат да гласуват“, заяви социологът.

"38% от обществото в България традиционно използват близките и познатите като източник на информация. Това крие рискове, защото те не са експерти“, смята Славкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
А преди 3 години
БЪЛГАРИНЪТ НЯМА ДОВЕРИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ЕВРОЧИНОВНИЦИТЕ.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се знае колко време ще е Ефекта, а за Дефекта още повече не се знае какъв ще е !!!!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом участваме в трета фаза на изследването(това са дългосрочните ефекти на ваксината,до 2 год.)Поне компаниите да си плащат на хората,както си му е реда.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко се пише на задната част на улеавлаващите... Изборите.
73
4
 
1
 
! Отговори
Алеко преди 3 години
Българинът е доста ***!!!
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам две висши образования и никога няма да се ваксинирам. Няма да ме принудят с рестрикции. Винаги мога да мина и без почивка в Гърция. Нашето черноморие също си го бива.
71
2
 
10
 
! Отговори
М даа преди 3 години
Как да не е скептичен относно ваксина разпространявана като експериментална , при което създателите са освободени от всякакъв вид отговорност.
70
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Само питампричината е много проста. Хората си мислят, че като са ваксинирани и всичко е наред и никой не спазва нищо. Отнема време обаче.
69
2
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
ЗАЩО В СТРАНИТЕ С ГОЛЯМ % ВАКСИНАЦИЯ - ЕПИДЕМИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДОРИ С ПО- ГОЛЯМА СИЛА ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ???
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми нямам доверие като ги разнасят с бусче за кремвирши , де да знам дали леля гичка чистачката не е бутнала вчера кабела на стария зил , или къркания фелшер не е забравил ваксините под бюрото - ужасна мърлявщина и безотговорност навсякъде
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога видя Вожда да запретне публично ръкава и след него цялата му фамилия,след две год,както е по изисквания за изпитание на ваксини 3-та фаза,мооооже и да си помисля.Дотогава-ц!
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не говорят и не продават лекарства против короната.Има спрейове и препарати,които са ефективни.А само ваксини им са в главата.Накупиха за пет Българии ваксини,сега да ги бучат в ... си.
65
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зле сме. Нормалните хора са около 20%, на останалите звездите им го говарят.Лошото е, че по тъпичките са по кресливи и с по голямо самочувстиве. Само акъл раздават, а го нямат.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20процента искащи значи,че 80 проц.от химици,биолози,лекари,математици висшисти не искат да се ваксинират!Какво манипулирате,че нискообразованите хора не искат?И тоя дето все ***,та ***.*** не е ***,оцелял е през турско,комунистическо и американско,защото има инстинкти.
63
5
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 69От другите заразни болести как мислиш сме се оправили? Защо е измислено понятито "ваксини"? Само и само да докаже, че иска да го разболеят ... Виж си професията и ще разбереш колко си умен.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сто пъти питаш вон.ящ тр.ол как ще се "оправим" с ваксините, когато не спират заразяването и разпространението, а нови мутации ги правят безполезни, сто пъти се прави на хахохихо и нищо не може да отговори. Има само лозунгите, няма нищо зад тях.
61
1
 
8
 
! Отговори
Нина преди 3 години
Айде пак ще ни насилват за ваксини!?
60
9
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 64И какви са ти реалните тревоги, че си без работа ли? За това направиха ваксините, за да се оправим. *** обаче иска да се оправим без да правим нищо, защото е слабо информиран какво се случва.
59
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, експерта по всичко, дава акъл наляво и надясно, но освен да бъде общ работник и да псува и омаловажава постиженията на другите, рядко става за нещо друго. 'Що така бе вундеркинди? Като знаете толкова, защо сме най-зле от цяла европа?
58
0
 
3
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Няма И да имат