Синдикати искат мярката 60/40 да се промени

Внесено е предложение да стане 100/75
Обновена: 28 май 2021 09:27 | 28 май 2021 09:26, Петя Славова
10
Синдикати искат мярката 60/40 да се промени
Снимка: БГНЕС

Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати пред БНТ. Според председателя на АИК Васил Велев в началото на следващата седмица е абсолютно задължително да се свика Тристранния съвет.

Той заяви, че е внесено предложение мярката 60/40 да стане 100/75. По думите му, това е постижимо с промяна на трите текста в 151 постановление.

Още по темата

"Лесно е - когато предприятието работи, то плаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на принудителен престой - държавата компенсира само за това време със 75% от дневната надница за работниците", уточни Велев

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи.

"Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата".

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Според Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка. Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките, каза още Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията свърши, работонаемателите ваксинираха персонала, циркаджиите бизнесмени отвориха всичко.............................Трябва спиране на всякакви помощи за богати, за ваксинирани лекари и сестри............................ Край на помощите за богаташи и милионери, които плашеха и лъжеха, че фалирали.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изведнъж се оказа, че имало и синдикати.... последните години явно бяха в отпуск
8
0
 
2
 
! Отговори
астора преди 2 години
И пак псевдо-синдикатите. Не трябва да има помощи за ресторантиьорите и за бизнеси които работат. Това си един вид дотация. Сега пандемия нема. Да може любовнико на сачева да се прави пари от дьржавата. Защото всички го усеща ме по цените в магазините. Не е нужно да се прави инфлация.Сьщото се отнася за 50лв за пенсионерите. Но те понеже няма как да искарват пари може да се да се помисли някаква сума да остане постоянно-но на всички еднакво.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви ги говорят тези! Радев каза, че бюджета е "опоскан"! Онзи ден министрите си обърнаха джобовете за по 50лв. на пенсионерите. А тези твърдят, че пари има? Само да попитам, тези 50лв.не бяха ли предизборни номера на ГЕРБ? Защо продължават да ги дават? Започвам нещо да се обърквам! Честно! И с маските продължават. И "зелените коридори"! И противоепидемиологичната обстановка, дето ГЕРБ нарочно я наложили за да пречат на честните избори! И т.н., и т.н. К'во не разбрах?
6
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Младите хора няма за какво да остават тук. Докато тези двамата държат властта нищо добро не ни чака. Служат на олигарсите и собствените си банкови сметки и хич не ги е еня за работещите. Тази мярка е за да си попълнят сметките. Домуса поиска помощ да я дари. Тези искат за да си купят остров.
5
1
 
5
 
! Отговори
Г. Т. преди 2 години
Къде отиде разделението на редове в този сайт? Все едно пиша като ***!
4
1
 
7
 
! Отговори
Г. Т. преди 2 години
Проста математика:60/40=1.5100/75=1.3Който печели - печели! Който губи - печели!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
я най-добре 200/0
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я сакам 120/100. Ко ши кайш?
1
0
 
10
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
пак ли ще затваряте