Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии

Ако няма компенсации, дружествата няма да издържат
17 дек 2021 11:03, Петя Славова
141
Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да наложат мораториум върху цените на електричеството. Според председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов, това не е добро решение.

Още по темата
"Няма да има намаляване на подаването на тока, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата. Това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще й забавим плащането", обясни той пред bTV.

По думите му, ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока.

"Проблемът е, че през шестте месеца, които минаха, натрупахме огромни загуби. Към нова година на трите ЕРП-та приблизителната сума е около 250 милиона. Всеки ден плащаме около милион и половина повече, отколкото получаваме. В нормална ситуация може да издържим до 12 месеца, но ситуацията не е нормална".

Според него трябва да спре натрупването на нова загуба и да не се правят нови. "Трябва да стигне до 25% увеличаване, но регулаторът правилно каза, че 11% стигат. Тогава идва мораториумът, който казва, че няма да имате и това и ще продължите да трупате още нови загуби. Тук е въпросът откъде. Използвали сме всичките си резерви", обясни Христов.

По думите му, цените на потребителите не са променени от лятото. От правителството, според Христов, всеки разбира проблемът, но не намира начин да се реши проблема.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Пълен и прозрачен отчет с всички приходи и разходи до стотинка за енергийните дружества, а не общи приказки. Отчетите да са с достоверно счетоводство и да сепубликуват чрез медии, достъпни за всички.
119
1
 
5
 
! Отговори
- преди 2 години
То аварии не е спирало да има. Във всички крайни квартали на големите градове мрежата е твърде стара, не е била подновявана , няма и планове за подновяване. А за селските райони, който живее на такова място знае много добре за честите спирания.
118
1
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 2 години
Кой е протестирал при герП, никой. Задлъжня държавата с милиарди евро, еврофондове потънаха по разни чекмеджета. Изкараха се парите на народа с правителственият самолет и какво ли още не. Важното е, че внесоха фурми да ядем уж, то взе че Пилето и тях продаде и купи кюлчета на Бойко. Пародия на държава бяхме, управлявана като мафията. Каквото и да е от тук нататък, по лошо няма как да стане от Бойколандия. Явно си захлебил при герб, иначе не знам нормален човек как би ги харесвал.
117
1
 
3
 
! Отговори
7 преди 2 години
Всичкото герберсти пред Банкя, да пазят вожда, начело с Биков и *** Деси. Рашков е тръгнал нататък, ще видим защо.
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, как при ГЕРБ нямаше такива проблеми! Но когато тока се вдигна с малко проценти, веднага протести!!! Сега се вдигна с 20-30 процента, *** мълчат. Хубаво ли ви е да плащате по-скъпо сега? Айде кефете се!
115
1
 
5
 
! Отговори
;) преди 2 години
Пълни глупости плашат раята пак изнасяме ток за 4 българии на цени от 200лв а за Българския гражданин цената е 500лв
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде тия ни върнаха в комунизма с режима на тока. Ще има ток, но ако има авария, която винаги ще има, няма да има кой да я оправи, защото трябва да се спестява, значи няма да има винаги ток! Българите верно ли гласувахте за тва бе! Хахаха
113
1
 
1
 
! Отговори
А газта преди 2 години
А газта ???????????????????????????
112
1
 
5
 
! Отговори
Защо ли преди 2 години
-----Ако няма компенсации, дружествата няма да издържат----- Защо? Какво им липсва? За 30 години не са подменили един метър кабел или някое градско табло. Само където гръмне правят и събират такси и сметки. Покрай нас всичко свързано с тока си стои както си беше.Нула инвестиции освен в аварии. Нормално е при това условие авариите да зачестят. ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ЕНЕРГЕТИКАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА. На народен гръб паразитират наши и чужди фирми свързани винаги с управляващите.Дано се промени.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загубите от по-високите цени, на които са купували от производителите би трябвало да им ги възстанови държавата. Защото те са като буфер в случая и са поели някакъв удар докато траеше парламентарната криза. А служебните правителства по случая явно не са работили, защо не е ясно. Защо и как се е стигнало до по-високи цени на тока от производителите към ерп-тата това трябва да го разследва държавата и да вземе съответни решения.
110
6
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
Свиквайте.Отнася се за младоците гласували за К. и К. Щом Нинова и Рашков са на власт нищо добро.Само фалит- след фалит и....пак фалит.
109
1
 
7
 
! Отговори
е промяна си е кво преди 2 години
значи ако не плащаме по високата цена ,тока може да падне на 12 волта :) , топлофикация ше ни пуска парно и топла вода 10 градуса а ВиК кална вода :)
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Например -- пишат в отчетни документи, че са направили инвестиция за 20 млн. лв., а не са, и тези 20 млн. си ги изнасят по различни начини към Чехия или Германия. А българската държава си остава със стара инфраструктура. Друго, тези дружества са само разпределителни, какво ги интересува цената на тока и дали се вдига, те не произвеждат ток а само го разпределят.
107
6
 
7
 
! Отговори
бананова д-ва преди 2 години
Нашите от НС и свършиха работата. Мораториум , но и ток няма да има на доста места. Като преди 1989г.Режим, режим, ремонт след ремонт.От болшевики какво друго да очакваш....А да ....дефицит на стоки. Утре ще има мораториум и на водата. Ще се къпем само в събота,като във Венцуела на Мадуро.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След толкова много платени инвестиции в ЕРП-тата от абонатите, ЕРП-тата вече принадлежат на абонатите. Крадците не дават собствеността на абонатите, която те са платили. Всички подобрения са платени официално от абонатите. Дайте ни собствеността.
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплашват със саботажи. Тези да се привикат в МВР и да подпишат предупреждение, че няма да правят саботажи и аварии и няма да заплашват с аварии.
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За инвестиции се търсят пари срещу акции. Трябва да дадат акции за всички приходи, които са получили за инвестиции за 20 години. Ограбват абонатите и не им дават акции за техните инвестиции в дружеството.
103
1
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЗАПЛАШВАТ ЛИ С АВАРИИ?-АИДЕ ПРЕДАВАИТЕ ДОКУМЕНТАЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА И СЕ МАХАЙТЕ-НИЕ НЕ ПРИЕМАМЕ ПРЕГОВОРИ И ЗАПЛАХИ.-АЙДЕ.
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите, които работят в тези дружества знаят много добре за измамите им, да подадат анонимни информации до контролни органи да разследват дали правят наистина инвестиции. Защото това е кражба на гърба на българската държава.
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продайте си дружествата на български компании и се приберете в Чехия и Германия.