Католиците у нас също на помощ на бягащите от войната

За нас това е един братски народ, каза управител на хотел
13 мар 2022 15:40, Красимир Ангелов
42

Една от най-големите католически общности в страната - тази в Белене, приема и помага на десетки бежанци от Украйна. Обединени заедно православни и католици дават подслон на майки с деца и възрастни хора, които търсят спасение от ужаса на войната.

Марина, която е университетски преподавател  в Украйна, тръгва за България преди десет дни,  заедно с двете си дъщери, сестра си, възрастните си родители и двегодишната си племенница.

"Ние тръгнахме в нищото, за нас беше важно да избягаме на безопасно място. Първо пристигнахме в Одеса, после в Молдова, Румъния и накрая в България. Благодаря за милосърдието, което срещам тук. Голяма благодарност към целия град Белене, към Мирослав, хората са много състрадателни, те ни помагат с каквото могат, затова голямо благодаря", сподели Марина пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Координационен център за бежанците в малкото градче е местен хотел,  приютил вече 29 майки с деца и възрастни хора от Украйна. От управата му споделят, че са благодарни на цялата католическа общност в града, както и на православните за ежедневните дарения, без които трудно биха се справили.

"За нас това е един братски народ, няма как да не ги приемем. Ако нямаме помощ от държавата, може би още две-три седмици, имаме сигурността, че местните фирми ще ни подпомагат. Цената на тока се променя постоянно, ние се отопляваме с климатици, за храненето - не по малко от 35 лева. Сметките за ток са невъзможни. Самият факт, че държавата е съпричастна, е добре", подчерта управителят на хотела Мирослав Михайлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
10
 
! Отговори
ХМММ преди 2 години
ЧЕ ОТ КОГА В БГ ИМА КАТОЛИЦИ?РАЗГРАДЕН ДВОР БЪЛГАРИТЕ СА ПРАВОСЛАВНИ!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората приемат бежанци в домовете си безвъзмездно, без да търсят пари. Как пък един хотелиер не каза: Не чакам пари от държавата. Помагам от сърце.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е за нас един братски народ, казаха хотелиерите - и му съдраха кожата от гърба, на братския народ.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а нещо за бежанците от войната в сирия и ирак да има?! освен лагерите...
28
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, православни като помагат не го отбелязвате изрично, но-о-о-о, щом са католици, няма как, трябва да изпишем гръмко заглавие. Може би за да се харесаме на някой на Запад?
27
0
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Прав си, но нали знаеш колко е объркано в организацията, колко места пустеят, би трябвало бежанките да бъдат настанени там, но и да им се подсигури нормални, човешки условия.
26
2
 
9
 
! Отговори
До римокатолическия преди 2 години
***-де-растЩом си в Православна България, ще съобразяваш с българите, ясно?
25
1
 
9
 
! Отговори
До 24Тук преди 2 години
Арена Армеец за един ден я оборудваха с легла (за Ковид19).В страната има във всеки един град училища,зали. Хем побират много народ,хем ще са заедно.В Ужгород една квартира от 150 евро сега е над 1000,и това собствените им братя. Да имат и безплатни нощувки в зали,училища,стадионът,но са полу-празни.На първи март влязох през Русе в България...ами лимузините на украинците бяха 80% мечта за мен.Тук става въпрос,че управляващите ще гушнат едни пари,защото хотелите са тяхни.
24
8
 
9
 
! Отговори
А доколкото до преди 2 години
католиците в България, то България няма да им позволи те да правят каквото си искат в ущърб на България, Българската държава, БПЦ и Православните Християни! Католиците тук, които мразят освен православните, мразят протестантите и другите вероизповедания, много им се иска те да са мнозинство, за да бъде България за тях Втора Униатска Украйна! Няма да бъде!!!
23
7
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Чакай, прав си, но донякъде, помощи (включително и финансови) отиваха и за бежанците - предимно мъже и млади момчета от Сирия и Близкия изток. Прав си, че настаняват украинците в хотели, но все пак сред тях има много правосланви християни - бели хора, славяни, а повечето бежанци се състоят от жени. Къде да бъдат настанени тези украинки и бесарабски българки - жени, майки, деца и баби? На палатки, да настинат? На улицата ли? Трябва поне да бъдем солидарни,макар че и ние сме ощетени от години.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20 .. май ще ни подменят с по послушни , че българчетата целят Кирчо със снежни топки
21
2
 
6
 
! Отговори
В България преди 2 години
религиозният мир е установен още от времето на свети княз Борис - Михаил Първи. Историята показва и за безчинствата, убийствата и престъпленията на римокатолиците спрямо Византия, Константинопол, във Светите Земи и в България
20
3
 
3
 
! Отговори
Катогъс преди 2 години
Аз не съм католик
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само АЗ ли си задавам простичкият въпрос???Какъв е този двоен стандарт?Значи онези маймуни (сирийци,афгани,пакистанци) ги слагаха в заградени и охранявани училища (концлагерите в Елхово,Харманли и др.) а украинците ще ги настаняват в хотели (предимно на морето) или в домовете си.Че и оня от Харвард ли беше, от Оксфорд ОБЕЩАВА х40лв. на ден??? А моето дете взима 50лв. на месец.Та давате ли си сметка ако 5-10 милиона украинци дофтасат в България? Те са 65млн.БСП ни води към тотална катастрофа.
18
1
 
5
 
! Отговори
Що? преди 2 години
Нещо бг католиците и униатите в този форум не са съгласни с Истината?
17
0
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Може не само на Боровец, ако искаш и в Лозенец, Бургаско
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да попитам за едни бежанци- може ли някъде по морето или в Банско да бъдат настанени? Може и на Боровец. Само да уточня, че са сирийци. Те също бягат от война.
15
0
 
5
 
! Отговори
Религиозният мир преди 2 години
и търпимост, както и Неделя да е почивен ден, са дадени от Първия Православен Християнски Римски (а по-късно и Византийски) Император Константин Първи Велики. Ересите, възникнали по негово време, са вредяли смъртоносно както за обществото и народа,така и за държавата и Едната Света, Съборна, Апостолска Православна Църква. Константин Велики е почитан като светец в Православието заедно с майка му императрица Елена.
14
0
 
6
 
! Отговори
Извинете, но във преди 2 години
видеото се спомена, че не само католици, но и православни от Белене помагат на бежанците
13
1
 
1
 
! Отговори
Религиозният мир преди 2 години
и търпимост, както и Неделя да е почивен ден, са дадени от Първия Православен Християнски Римски (а по-късно и Визнатийски) Император Константин Първи Велики. Ересите, възникнали по негово време, са вредяли смъртоносно както за обществото и народа,така и за държавата и Едната Света, Съборна, Апостолска Православна Църква. Константин Велики е почитан като светец в Православието заедно с майка му императрица Елена.