Архитект: Панелните сгради ще издържат векове

Опасни са преустройствата на партерните етажи и течовете
20 фев 2023 18:20, Анисия Иванова
229
Архитект: Панелните сгради ще издържат векове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Те нямат точно определен срок на експлоатация – 20, 50 или 100 години. Собствениците на апартаменти трябва да бъдат спокойни, ако професионалистите в строителния процес са си свършили добре работата и ако по време на експлоатацията се полагат грижи. Това стана ясно от разговора на проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) и инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции и бивш научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт - НИСИ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Панелните сгради не са рискови по отношение на земетръс, обясни Борисов. И добави, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове и в момента не представляват риск.

"В миналото цели български институти със стотици специалисти са работили целенасочено, за да се създадат напълно надеждни сгради. По време на мащабното панелно строителство в България контролът беше на много високо ниво. Ако един прекрасен проект е 100% оразмерен на земетръс, но по време на изпълнението строителят е допуснал грешки (с качеството на бетона или с връзките между панелите), които са останали незабелязани, то тогава има някакъв риск, макар и много малък“, каза гостът.

Три години съм работил в домостроителен комбинат за производство на едропанелни елементи и мога да кажа, че качеството беше безкомпромисно. Едропанелните сгради са може би най-удостоверяваните по отношение на якост на бетон, вложена армировка и спазване на нормативите, каза инж. Георги Кордов.

Изследвали сме връзките между панелите в много сгради и не сме попаднали дори на един случай, в който да сме установили проблем с тези дюбели. Няма вложени хартии и стиропор на тези места, каквито информации се появяват в общественото пространство, добави гостът.

"Риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията. Течовете са много опасни за сградите. Те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.“

Експлоатационният период е свързан с полаганите грижи. Колкото и да е дълготрайна една сграда, ако собствениците не се грижат за нея, рано или късно ще има проблеми, добави Борисов.

По отношение на строителните конструкции в еврокодовете, приложени в България, фигурира термина „примерен проектен експлоатационен срок“. Там има таблица, в която е посочено, че примерният проектен експлоатационен срок за конструкции на сгради е 50 години. Под таблицата обаче има забележка, че терминът проектен експлоатационен срок на конструкцията не се покрива с термина „срок на експлоатация“ на една сграда.

Двамата събеседници насочиха вниманието към преустройствата на партерните етажи в магазини, които се направиха след началото на демокрацията основно в централните части на градовете. „Попадал съм на нерегламентирани преустройства, които са извършени без проектна документация. Това е опасно, защото при засягане на строителната конструкция, обикновено се стига до намаляване на нейната носеща способност и устойчивост на земетръс“, каза инж. Георги Кордов.

"Моите наблюдения са, че тези преустройства продължават. Това е много тежък елемент за една конструкция на сграда, особено ако не е направено професионално. Проблемът може да намери решение, ако за сградите с преустройства се изработят технически паспорти, придружени с конструктивно изследване, за да се прецени състоянието на цялата сграда.“

Да правиш преустройство не е шега работа и не трябва да се засяга конструкцията. Ако се налага, това трябва да стане с професионалист, който да докаже запазването или подобряването на сградата в конструктивно отношение, допълни Борислав Борисов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има симулации за най-силните възможни земетресения. Земята прилича на вълнисто море, никакъв шанс да останат сградите цели. Който го е страх, да живее в палатка. Или в колата си. Кемперите са по - евтини от апартаментите, може да си сменяте града, подвижния дом е истината.
116
6
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Да , съгласен съм , пример 2250 год, панелките на Люлин и Надежда, оцеляват въпреки промените на времето. Интересното е, че вече никой не живее в тях, защото БГ има население по-малко от милион. Така е- с тези лъжливи и крадливи управници, то и страната ще изчезне
115
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя архитект май си е купил дипломата или е статията е с "продуктово позициониране". В Англия отдавна няма панели, а това е държавата изобретила това строителство.
114
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от панелките са тествани през 1977 година при земетресението във Вранча и издържаха теста. Нито една панделка не падна тогава. Падналите две сгради в Свищов не бяха панелки
113
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелките от соца ще издържат, но дали ще издържат демократичните панелки?
112
6
 
3
 
! Отговори
NASA преди 1 година
Така е. и марс ще колонизираме с панелки
111
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агенциите за недвижими имоти плащат добре на архитекти и инженери ,продажбите трябва да вървят иначе бизнеса умира
110
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И добави, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове":?!?!Батеее, бетона идва в Европа през 20ти век бе СЕЛСКИииии!!!Къде ви намират такива ИЧсперти бееее!?!?
109
19
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА преди 1 година
Панелки строени от строителни войски през соца щели да издържат?! Какво?! Кило ракия ли?? Не пишете глупости че ставате за смях и на африкените!!!
108
17
 
5
 
! Отговори
мРТ преди 1 година
Ще стане щуро ако залюлее София ! Единственото положително нещое, че бая комунисти ще пукнат.
107
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно нещо е сигурно, панелките ще недживеят ГЕРБ и то с доста годинки. : )
106
7
 
8
 
! Отговори
Шайка преди 1 година
Идват избори и трябва да успокоим раята, че всичко е наред , щом тиква и доган са наи отпред . С тях ще бъде и копейка и резидентска лейка. Раята е щастлива , бедна, търпелива.затова е тя рая и целува нашите крака
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До този който коментира че сме бедни хора които живеят в панелка и че няма да санират на бедните благодаря ти богатство богаташи жив и здрав да си типичен пример и коментар на алчен и завистлив Български бек който панел наскоро вече е саниран!
104
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото знам няма срок за експлоатация на панелките. Първите панелки са построени в САЩ през 1909-1912 години. В България първия панелен триетажен блок е построен през 1958 година и през следващите години са строени 3 и 4 етажни панелни блокове без асансьор. Те едва ли ще паднат в близките 500 години. От 1964 година започват да строят и по-високи сгради с асансьор, максимум 8 етажни - много здрави сгради.
103
12
 
5
 
! Отговори
До Симона преди 1 година
Нищо няма ти санираме, беднячке. Кво чакаш пак да ти дадат. Санирай си сама апартамента като всички останали. Айде марш.
102
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живял съм в панелка, но не съм виждал бутане на стени. Това, което най-често се прави е усвояване на терасата, т.е. махане на дограмата без да се махат стени, което по никакъв начин не нарушава целостта на панелката.
101
4
 
10
 
! Отговори
Симона преди 1 година
КОГА НАй ПОСЛЕ ЩЕ САНИРАТЕ ВСИЧКИ ПАНЕЛИ ЛЪЖЦИ АЛЧНИ!
100
4
 
15
 
! Отговори
как преди 1 година
Как да се прави преустройство в панелен блок и то в партерен етаж, след като всички стени са носещи? Почти във всеки блок хората са направили преустройства като се заблуждаваха, че има стени, които не са носещи. Трябвало е да се дава информация на живеещите там, а сега са си направили бетонни кофчези и ще си понесат последствията.
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък индианските вигвами са практически вечни, само трябва от време на време да им се подменят някои от строителните елементи. Монголските юрти също са много здрави. : )
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колкото ми е известно срокът за ескплоатация е 50 години, сега за да успокоят хората го вдигнаха на 2 века, никъде пък не се коментира че поддръжка на повечето сгради не се осъществява(освен ако някой не ги санира)