Архитект: Панелните сгради ще издържат векове

Опасни са преустройствата на партерните етажи и течовете
20 фев 2023 18:20, Анисия Иванова
229
Архитект: Панелните сгради ще издържат векове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Те нямат точно определен срок на експлоатация – 20, 50 или 100 години. Собствениците на апартаменти трябва да бъдат спокойни, ако професионалистите в строителния процес са си свършили добре работата и ако по време на експлоатацията се полагат грижи. Това стана ясно от разговора на проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) и инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции и бивш научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт - НИСИ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Панелните сгради не са рискови по отношение на земетръс, обясни Борисов. И добави, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове и в момента не представляват риск.

"В миналото цели български институти със стотици специалисти са работили целенасочено, за да се създадат напълно надеждни сгради. По време на мащабното панелно строителство в България контролът беше на много високо ниво. Ако един прекрасен проект е 100% оразмерен на земетръс, но по време на изпълнението строителят е допуснал грешки (с качеството на бетона или с връзките между панелите), които са останали незабелязани, то тогава има някакъв риск, макар и много малък“, каза гостът.

Три години съм работил в домостроителен комбинат за производство на едропанелни елементи и мога да кажа, че качеството беше безкомпромисно. Едропанелните сгради са може би най-удостоверяваните по отношение на якост на бетон, вложена армировка и спазване на нормативите, каза инж. Георги Кордов.

Изследвали сме връзките между панелите в много сгради и не сме попаднали дори на един случай, в който да сме установили проблем с тези дюбели. Няма вложени хартии и стиропор на тези места, каквито информации се появяват в общественото пространство, добави гостът.

"Риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията. Течовете са много опасни за сградите. Те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.“

Експлоатационният период е свързан с полаганите грижи. Колкото и да е дълготрайна една сграда, ако собствениците не се грижат за нея, рано или късно ще има проблеми, добави Борисов.

По отношение на строителните конструкции в еврокодовете, приложени в България, фигурира термина „примерен проектен експлоатационен срок“. Там има таблица, в която е посочено, че примерният проектен експлоатационен срок за конструкции на сгради е 50 години. Под таблицата обаче има забележка, че терминът проектен експлоатационен срок на конструкцията не се покрива с термина „срок на експлоатация“ на една сграда.

Двамата събеседници насочиха вниманието към преустройствата на партерните етажи в магазини, които се направиха след началото на демокрацията основно в централните части на градовете. „Попадал съм на нерегламентирани преустройства, които са извършени без проектна документация. Това е опасно, защото при засягане на строителната конструкция, обикновено се стига до намаляване на нейната носеща способност и устойчивост на земетръс“, каза инж. Георги Кордов.

"Моите наблюдения са, че тези преустройства продължават. Това е много тежък елемент за една конструкция на сграда, особено ако не е направено професионално. Проблемът може да намери решение, ако за сградите с преустройства се изработят технически паспорти, придружени с конструктивно изследване, за да се прецени състоянието на цялата сграда.“

Да правиш преустройство не е шега работа и не трябва да се засяга конструкцията. Ако се налага, това трябва да стане с професионалист, който да докаже запазването или подобряването на сградата в конструктивно отношение, допълни Борислав Борисов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
12
 
3
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Много скоро ще се разбере аз си мисля че в следващите няколко месеца ще бъдем ударени с 7 поне от разлома вранча затова такива като тоя пуяк да застанат пак зад думите си като мъже и всичките до един в затвора.
136
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелка със соц бетон ще изкара повече от всичкото ново строителство на света. Говорете каквото си искате, да не се налага да разбираме само.
135
1
 
0
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Как ти роди тази идея малкия птичи мозък, не разбрах!!!
134
2
 
18
 
! Отговори
Да обесним преди 1 година
Да има офиси, кръчми в жилищни сгради е Престъпление.При новите строежи поне, можеше да се приеме законодателство Офисите само в офис сгради. Да се молим да няма земетресения над 6 по Рихтер. А С-я си е земетръсна отвсякъде, не говоря за подпочвени води в южните квартали, презастроеност, липса на евакуационни изходи, запълнени с вещи Общи Части. Всичко ще пада върху главите ни. Затова Тошо е строил големи входове и площадки. А сега вижте тесните КориДорчета на Н.Строж цел Печалби на предприемачи
133
12
 
6
 
! Отговори
До обЕсним преди 1 година
Панелките ще паднат, имат срок на годност, една боя и кръпки не струват. Новото строителство ще пада, некачествени материали и строеж, евентуално бутане на НОСЕЩИ СТЕНИ, но никой Собственик няма да бута носещи стени, с изклч. на кръЧми.Офиси. ЕПК-та след 1970 ще издържат, това са най-качествените сгради. При рухване на сграда-земетресение, подгонвате предприемачи и Общини, кой им е дал разрешения да строят некачествено. От ново строителство само 20% от сградите са кочествено построени.
132
12
 
6
 
! Отговори
Глопости преди 1 година
А бе вие вярвате ли на тия глопости.Това изказване с какво е подкрепено.Чели ли сте научна статия.След всяко изказване има цитат къде как и от кой е фоказаноми публикувано и къде.Какви са тия гръмки изказвания без изледвания тестове рисърч и тн.
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старото строителство в България няма да рухне. Друг е въпросът какъв е контролът върху новото строителство.
130
0
 
12
 
! Отговори
Do ПроСоТо преди 1 година
Българинът разбира наи-много от футбол и строителство, но по някога трябва да остави строителството на специалистите а футболат на футболистите. Много добър пример с Колизеумът-наистина ако беше експлоатиран по предназначение и поддържан днес щеше да бъде същата сграда, която е построена преди повече от 20 века.Затова проектирането на сградите се извършва с презумция за "ПРАКТИЧЕСКА ВЕЧНОСТ" при нормална експлоатация. Докато по отношение на гаранцията-това е тема свързана с договорните отношения
129
9
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До MIKE....има,има,мой човек !..ВСИЧКО на тоя свят има определен срок на годност !!..Ти бъркаш съществуването на една сграда с годността й за живеене там...Вземи например Колизеума :..-Той още съществува /голяма част от него,разбира се/,но никой отдавна не го ползва по предназначение...Същото е и с панелките и със всяка друга сграда..Някои са годни по-дълго,някои-по кратко..Някои се ремонтират и възстановяват..Но вечни няма!
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В интернет се намират снимки от земетресението в Свищов през 1977 г., виждат се на места фуги точко като от панели. Няколко блока са паднали тогава. Единият е бил на общината, все важни личности, един вид елит, са живели там. Другият общежитие на фабрика, сравнително нови сгради. В едната статия пише за некачествени материали, в другата, че са събаряни стени или колони на приземния етаж за магазини. А до тях е имало непокътнати блокове. Явно зависи от много неща, почвата, материалите,
127
6
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
г.о.л.а вода
126
15
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Доста лъжи е наговорил Кордов. Истината е съвсем друга. Панелите ги пропарваха набързо при високи температури и те получаваха доста пукнатини. Замазваха тези пукнатини после (дори с гипс) и ги транспортираха на строежа. През тях после е натичала дъждовна вода, а тя компроментира армировката. В България има над 18 хиляди панелки, като поне половината от тях са ***. Кордов не е никакъв специалист.
125
8
 
8
 
! Отговори
Това е ЗА ДА НЕ ПАДА преди 1 година
Да НЕ ПОЧНАТ да ПАДАТ цените ЗАТОВА е ТОВА всичко в София и в другите няколко големи града в България са ОБРЕЧЕНИ да се СРИНАТ до ОСНОВИ. Старо и НОВО без ЗНАЧЕНИЕ.
124
0
 
10
 
! Отговори
Име преди 1 година
Честно, не трябва да се правят повече от 5 етажа - при това - колективно осъзнато. Асансьорите се амортизират. Не знам как да обясня.
123
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Дон Кикот....Грозен е бръснарският леген,който се мъдри на главата ти.
122
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и на коча се клатят, ама ще има да чакате да паднат
121
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте заблуждавали хората. Навремето соц лидерите поеха руския почин и унищожиха хубавите квартали на София за да построят панелките за тези, които надойдоха.Още при Вранчанското земетресение някои от тези блокове бяха обявени за негодни и хората бяха изселени от тях.Затова престанете с фалшвата пропаганда хората вече не са толкова заблудени нито толкова глупаеи.
120
2
 
11
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
НЕ съществува такова понятие като "срок на годност" или "срок на експлоатация" на нито една строителна конструкция построена на този свят и никога не е съществувало. Както и не съществува понятието оразмеряване на земетръс по Рихтер, aма това е за специалистите. Разбира се, че съществуват факти за некачествено изпълнение на строителните конструкции, но това е друга тема.
119
15
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Да, хилядолетия ще идържат панелките! - стига глупости...
118
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
Новото строителство крие неудобства, но те се отстраняват с малко фантазия. Няма разлика старо-ново, малко скриват квадратура, балконите са една идея по-мънички.