Глад за кадри на пазара на труда, топим се с 10 души на час

Ръстът на заплатите за година е средно с 20%, коментира Надя Василева
18 апр 2023 18:00, Анисия Иванова
161

Имаме глад на кадри, дисбаланс на търсене и предлагане, усеща се почти пикът, трябва да се вземат мерки. Населението намалява, топим се с 10 човека на час, трябва да мислим сериозно за стратегии, които да подобрят процеса. Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън. Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че навсякъде има недостиг на кадри, а най-осезаем е в производството, в хотели и ресторанти. Спад на търсенето има IT сектора.

"Привличането и задържането на кадри става персонализирано, не може да се генерализира - ще направим един тиймбилдинг и ще запазим хората. Най-добрата инвестиция е да осигури бързо заместник на някой напускащ, което в България е трудно поради липсата на кадри", коментира Василева.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че и тази година е имало великденски бонуси, основно в производства, които са на печалба.

"Имаме поне 20% ръст на заплатите, в сравнение с миналата година. От една страна идеята е да се догони инфлацията, от друга страна е нормален процес - заплатите ни са най-ниските в ЕС, но и не навсякъде се случи това увеличение", подчерта председателят на Българската конфедерация по заетостта.

По официални данни 48 000 от работещите у нас са пенсионери. Гостът посочи, че тези хора с опит не трябва да бъдат изключвани от пазара на труда.

"Трябва да имаме преквалификация, организация на труда, така че тази част от населението да се влее, да не работи от 9 до 6. Това е ценен ресурс, който трябва да се използва. Те са много по-дисциплинирани, по-трудно биха напуснали", допълни Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
Проблема с демографския срив не ме интересува чак толкова. По- малко хора в държавата си има и своите плюсове. По ми интересно как, на база загуба на 10 души на час и масовото строителство, цените на жилищата са 200% нагоре. Остана ли кой да живее в тези жилища?
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието ви произвежда само фигуранти с тапия , никакви умения. Произвеждат се всякакви меринджеи, маркетолози, ей ар , пи ар и незнам си къф "ар" , дето само пари искат , а не ставата за нищо. В нормалните държави с две годишно тясно специализирано обучение излъчват специалисти в нуждаещите се области!
130
0
 
7
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Искай и ще ти дадат, ако не дадат ги прати дето птичките не пеят!
129
1
 
10
 
! Отговори
Петър Петров преди 1 година
За всичко това са виновни и хората които се съгаласяват с работодателите и работят на ниски заплати и най лошото е че се съгласяват да се осигуряват на минимална заплата и да получават пари в пликове вместо да искат максимума които е в момента за позиция. Не може един да иска 2000-2500 лв а другия да иска 1500 лв по този начин се свикват работодателите да плащат малко. Почвайки работа служителя се надява на повече ама няма защото е поискал 1500 лв
128
1
 
15
 
! Отговори
Петър Петров преди 1 година
Глад на кадри ще има, и няма да престане докато българските фирми и българските шефове не осъзнаят, че света не се върти около тях, и че има хора които не са техни слуги, колониялни роби, или придворни слуги. За мен Българските фирми в частта която е в сферата на търговията, производство, и др. са пълни мошеници, които освен да обират парите на работещите и да правят далавери с фактури с цел осчетоводяване на разходи с цел не плащане на данъци и заплати друго не правят.
127
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът се държи умишлено беден. Такъв е планът за нашия народ, спуснат ни от кукловодите на света за едно огромно съжаление.
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20% ръст на заплатите на годишна база. КЪДЕ ГО ТВА БЕ....
125
0
 
24
 
! Отговори
ами преди 1 година
А къде бяха Българската конфедерация по заетостта през 90-те години,когато все още кипеше желания за работа,но "работодателите" се гавреха с тях с многочасови смени и ниско заплащане и когато работника/служителя се оплаче или иска по високо възнаграждение какъв беше отговора-тръгвай си,на вратата чакат поне 10 човека за твоето място.И така тръгвай си, тръгвай си,така тръгнаха, че сега няма кой да им работи даже и за прилични пари.Вие изгонихте хората,намерете начин да ги върнете...
124
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ами нормално с тая политика на доходите
123
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще спаси русофилите. Потрайте още малко.
122
6
 
1
 
! Отговори
Неисторик преди 1 година
До 136 : Реално погледнато търсене и работа преобладаващо са смислово имагинерни величини.Може би оттам и идва "гладът" :)
121
1
 
19
 
! Отговори
Неисторик преди 1 година
Глад за кадри?Вероятно с тези заплати са умряли от глад. :)
120
7
 
8
 
! Отговори
Теди преди 1 година
АЗ ДЕЦА НЯМАМ НЯМА И ДА ИМАМ ДРУГИТЕ ДА ИМАТ КОЛКОТО ИСКАТ НА МЕН НЕ МИ Е НЕОБХОДДИМО ДА ИМАМ ДЕЦА ДА СЕ МЪЧАТ ЦЯЛ ЖИВОТ НАЙ-ЩАСТЛИВИ СА НЕРОДЕНИТЕ
119
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, глад за кадри... Нали до вчера постоянно ни набивахте в главите че гладните чакат на портала, а сега... : )))
118
0
 
13
 
! Отговори
600 000 се крият преди 1 година
Заради ,вечен длъжник ,, -нито връщат на банките нито се осигуряват ,работят на черно за да живеят !
117
1
 
23
 
! Отговори
figil преди 1 година
Както каза един икономист, намаляването на работната ръка е само от полза на работниците, които ще бъдат повече обгрижвани и получават заслужени заплати. Фирмите и бизнеси, които не са конкурентно способни на трудовият пазар, следвайки естественият приом на пазарната икономика , трябва да фалират или преориентират. Миналата години имаше липса на гроздоберачи, запитаха една от работничките защо така се получава, отговорът беше взима за 8 часа работа 60 лв., а ако отиде в Италия 100 евро.
116
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги не бе гоше просто нищо не става от тях какво да работят като не умеят нищо могат да геймят на телефона продукт на майки чаллгарки и бащи с голфове и не казвай елитно защото това е смях виж че всички елитни водещи говорят на жаргон и са пълни дилетанти в професията си не става 6 месеца студен на бригада да продаваш пици и после да вземаш изпит по висша математика с 5 това е ясно за всеки
115
16
 
4
 
! Отговори
IT EP преди 1 година
Завършил съм информатика и информационни технологии (ИТ) средно и астрофизика висше. Ако ми дават 1500-2000 лв първоначално на месец заплата идвам си в България!!!
114
4
 
34
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Учител съм в що-годе елитно училище в София. Ще съм честен - харесвам манталитета на младите - искат да се занимават с неща, които са им страст и им носят удоволствие. Времената с робския труд за самозабравили се шефчета вече е в миналото.
113
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами колкото повече работя толкова повече богат правя капиталиста така че спирам да работя по малко колкото за хляба това е от мен