Дни преди Никулден: В Созопол празнуваха осолената риба

Посетителите можеха да дегустират рибните деликатеси
2 дек 2023 17:05, Анисия Иванова
13

Дни преди най-морския празник - Никулден, в Созопол се проведе третото издание на вкусния Празник на осолената риба. Жители и гости на морското градче можеха да дегустират рибните деликатеси, а жури отличи най-добрите.

Хубавото, почти пролетно време, изпълни площада на Созопол с любители на осолената риба - деликатес, чиято рецепта се предава от поколение на поколение от местните рибари.

Майсторлъкът и кулинарните умения на рибарите и познавачи на тънкостите при приготвяне на осолена риба се оценявани от компетентно тричленно жури. Участниците могат да се включат в един от трите кръга - за осолен паламуд, за осолен чернокоп и за друга осолена риба.

Жителите и гостите на Созопол дегустираха различна видове осолена риба. Имаше и безплатно вино.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: СозополрибаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази година имаше много замърсители от Украйна и от дъждовете по Черноморието. Не е ясно дали след наводненията фризерите са работили, а персонал за почистване и осоляване няма. Може на север да е било по-добре, но тук се виждат някакви единични бутикови сергии.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До местен: Няма, как да си местен, бате, защото това е доста труден и неблагодарен занаят. Ела да те взема с мен някой път в дъжд, студ и вълни, ще се накендзаш. И вадиш мрежите и хоп, нищо.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Созопол празник на корупцията! под патронажа на кмета на града. оградки, парко места.. събиране на келепир от хората.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Мишо .... Онези спомени на бабите за времето преди Девети нямат общо с политиката. Такива са били традициите в това градче в по-старо време. Риба, приготвена за зимнина е можела да бъде зестра. Какво чудно или политическо виждаш тук?
7
4
 
1
 
! Отговори
Местен преди 4 месеца
Рибарството е занаят , за който не се иска голям труд освен да хвърлиш мрежите и да отидеш да си прибереш улова след това. Цените на рибата са високи , защото никой не полага грижи за размножаването и. Така лесно се правят пари - купуваш една лодка и ловиш рибата . Созополчани са свикнали с малко труд да изкарват пари .
6
3
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 4 месеца
Много *** коментари! Скъпо било ами кое е евтино?! Девети септември и стари баби пак политика?! Скъпо били, морето и то било солено?! Хора живота като ви е тоалетна няма кой да ви помогне.
5
4
 
2
 
! Отговори
Вчера пи ка х в преди 4 месеца
Морето затова е осолена рибата
4
4
 
5
 
! Отговори
За чирозите преди 4 месеца
В детските си години летувах там с родителите си. Спомням си, че когато разглеждахме старинната част на града мама се заговаряше с бабките, които седяха пред вратите на старите къщи и продаваха бурканчета със сладко от смокини, а също и дантелени плетива на една кука. От тези разговори запомних, че в мналото, както те го наричаха "преди девети", т.е. преди 9 септември 1944 г., когато се омъжвала някоя девойка от бедно семейство, един чувал със сушени чирози се считал за приемлива зестра.
3
3
 
9
 
! Отговори
лили преди 4 месеца
Това е доба идея ,но да не продават бурканче риба за 20 лв. !!
2
3
 
9
 
! Отговори
Килограм осолена преди 4 месеца
Риба 15 лв . За туристи е от 18-20 идо 60 лв. Соооленка.
1
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 4 месеца
Страхотно. А за нас климбарите ?