Невидим безпилотен бомбардировач тестваха в САЩ

Машината лети и атакува цели без човешка намеса
7 фев 2011 23:13,
174
Невидим безпилотен бомбардировач тестваха в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

X-47B е името на първия изцяло автоматизиран бомбардировач, който скоро може да стане част от американските военновъздушни сили, съобщава Daily mail. Неуловимият за радарите изтребител получи своя първи 29-минутен тестови полет в Калифорния във военната база Едуардс.

Това, което отличава X-47B от други безпилотни бойни самолети, е, че той не се управлява от пилот от разстояние по време на мисия. Новата машина може да изпълнява предварително въведени задачи съвсем самостоятелно.

Всичко от излитането, полета и зареждането с гориво във въздуха до бомбардирането и кацането се изпълнява от компютър. „Невидимият” изтребител дори може да излита от и да каца на самолетоносач.

Новият безпилотен бомбардировач е малко по-малък от страшилището B2, разполага с лазернонасочвани бомби и може да лети с 805 км/ч на височина 12 километра.

Проектът на стойност 636 млн. долара се реализира от компанията Northrop Grumman, която получи поръчката от Пентагона преди три години и половина. Първите тестови полети от самолетоносач се очакват през 2013 година, но засега никой не казва кога X-47B ще се включи в реални бойни действия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
4
 
! Отговори
читател преди 13 години
След като техниката в къщи става все по-съвършена и с ложна, можем само да гадем какво още имат военните.Да му мислят онези с петолъчките, дето и една ютия не могат да направят, на голия си тумбак и пищови нямат вече...
105
1
 
3
 
! Отговори
7 преди 13 години
X-47B UCAS-D се създава с използването на технология за осигуряване на ниска забележимост в радиолокационния спектър. Явява се демонстративна технология и се създава по поръчка на ВМС САЩ именно в това качество. Това означава, че предстои командването на ВМС през близките няколко години, до завършването на програмата да определи - нужен ли въобще на воените подобен апарат на въоръжение.
104
1
 
8
 
! Отговори
Путин преди 13 години
Докладвали на Обама:-Господин президент, имаме нов невидим самолет, каквто никой няма!-И руснаците?-Тъй точно!-А как разбрахте, че нямат невидим самолет?-Лично аз наблюдавам спътникови снимки всеки ден, нищо подбно на невидим изтребител не се вижда!
103
4
 
10
 
! Отговори
Ким Ир Сен преди 13 години
Статията премълчава интересния факт, че Ню Йорк Таймс е изпрател сляп журналист да отрази изпитанията на новия самолет. Той учудено казал:-Ама аз съм сляп?-Няма значение , нали самолетът е невидим!Същите пропагандни балони бяха и при совалката(закрита поради пълен провал)и при звездните войни на Рейгън. Севернокорейците опукаха за първи път в историята великите хамериканци с помощта на автомати шпагин, картечници и миномети. Старо руско желязо , на въоръжение от 1930-те години. Старо, но като те прасне, свитки ти излизат!
102
2
 
2
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Ако мислиш че американците са толкова тъшпи да плащат със собствените си пари за възтановяването на ирак от американски компании значи си ***.Схемата е следната;Сащ разрушават Ирак след това НЕ американски команни печелят концесиите за петрол,парите които получава Ирак се използват за възтановяването му от американски компаний.Сега стана ли ти ясно.
101
3
 
2
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
***********.В Ирак сринаха държавата после я въстановяват и това ще бъде платено петрол на занижени цени.Преди воината 80%от петрола се контролира от Руски компаний и 20 % от Френски след воината 100% от американски компаний.Какво ви говори тов***********Най голямото находище в Ирак се държи от Руснаците така че си не просто прос ами и не четеш .. бягаш в лявата лента Мемо личи ти от километри няма смисъл да се спори със червени кратуни като теб дето само петолъчки в главата ви .. :)
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако световните ресурси бъдат насочени НЕ към ВПК, а към благото на човечеството света ще стане едно наистина красиво място.
99
1
 
1
 
! Отговори
Вместо MENO преди 13 години
RE 100Поради съшата причина поради която Евреите и Американците реват за ядрената програма на Иран и космическите оръжия на Китай :)(Разходи :))
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
РЕ 97Те сърбите ткаха на два стана - и това им е резултата.Не виждам обаче срещу какъв монопол ще се борят по-долу като няма друга световна валута за търговия с нефт ?Между другото Ирак се опита да продава петрола в евро и - ето това му се случи дето сега се вижда :) :) :) (странно защо на това малко се обръща внимание - както и идващата единна азитска валута)
97
2
 
2
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Много сме малки за да имаме право на избор.Не казвам че трябва да играем в руския отбор но досега американския нищо не ни е помогнало,само ни го слагат и двете супер сили.Искам да попитам криза е а издържаме контингент в ирак за чий го дървим там при положение че България обеднява с всеки изминал ден.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NEMOНали ПРО не било проблем за преодоляване от руснаците ? Що реват като ощипани девойки тогава ?
95
3
 
6
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Ами има един чешки радар-Тамара се казва, модел 1968г.,който много обича да вижда "невидими самолети" Та какво ли вижда модел, да кажем 1980г? Защото "невидимите самолети", са по-скоро рекламни листовки. Всеки стелт има фоново присъствие, което няма как да скриеш.
94
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕМОНие не искаме евтина газ от Русия. Ние искаме разбиване на монопола на Русия. Искаме да имаме избор, Русия съответно не иска. Толкова е просто.
93
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NEMOТе сърбите играха с Русия и гледай ги - още малко и ще станат държава град.
92
2
 
4
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Ами така е когато играем от отбора на сащ.Сложете си противоракентна американска зашита.Руснаците врътват крана и ние седим на студено през зимата.Изкаме евтно гас от русия а играем съюзници на сащ няма как да стане.Типично по Български от два стола та на земята.
91
3
 
1
 
! Отговори
така така до NEMO преди 13 години
дам, те американците са виновни, че ние нямаме нефт и за това сме толкова зле. м/у другото провери от къде ни идват доставките на нефт и природен газ, ще останеш учуден колко по на изток и колко "братски" е виновникът за високите цени...
90
1
 
3
 
! Отговори
edmo преди 13 години
"е малко по-малък от страшилището B2" .. направо двойно по-малък .. но кой да чете нюзбюлетините :) B2: Wingspan: (52.4 m)Новата невидимка: Wingspan: (18.92 m)
89
1
 
3
 
! Отговори
сс преди 13 години
"Китайско-съветският пограничен конфликт представлява серия от въоръжени стълкновения между СССР и КНР в периода 2 и 15 март 1969 година. Конфликтът се разиграва в района на остров Дамански, на река Усури, на 230 км южно от град Хабаровск." - Уикипедия
88
1
 
5
 
! Отговори
do 72 -73 преди 13 години
"В съветския тил са развърнати дивизион реактивни системи за залпов огън "Град" и арт. полк 122-мм гаубици. В 12:50 ч артилерията нанася удар по фронт дължина 10 км и дълбочина 6-7 км. Изстреляни са около 200 снаряда и ракети. Очевидци сравняват бойното поле с крематориум.Тежките поражения, които нанася реактивната артилерия на китайските части са в основата на легендата за "лазерното оръжие" използвано от руснаците.За периода на военните действия СССР губят 60 бойци. За Китай - около 1000."
87
1
 
2
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Пушка кремаклика,ами според мен китаи изнася много стоки в сащ и нямат интерес да губят един от най-големите си пазари.Не съм експерт може и да греша.