"Месинджър" включи научните си инструменти

Сондата влезе в орбитата на Меркурий на 18 март
Обновена: 25 мар 2011 12:27 | 25 мар 2011 12:26,
7
"Месинджър" включи научните си инструменти
Изображение: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Сондата "Месинджър" на НАСА, която влезе в орбитата на Меркурий, включи шестте си научни инструмента, се казва в съобщение на сайта на проекта, цитирано от РИА Новости.

В 2,45 ч. българско време на 18 март, "Месинджър" включи основния си двигател и започна 15-минутен спирачен режим, по време на който изразходва около една трета от първоначалния си запас с гориво.

Още по темата
Сред инструментите, включени в апарата, са спектрометрите MASCS (Mercury Atmospheric and Surface Composition Spectrometer) и EPPS (Energetic Particle and Plasma Spectrometer), магнитометър, рентгенов спектрометър и неутронов детектор, както и лазерен висотомер.

Първите орбитални фотографии сондата ще направи на 29 март – 11 дни след влизането в орбитата на планетата. В този момент "Месинджър" ще се намира над Южния полюс на Меркурий и на снимките ще се вижда част, която досега никога не е била заснемана.

Планира се основната мисия на апарата да продължи една земна година. По-нататъшната съдба на апарата ще зависи от техническото му състояние и количеството гориво на борда.

"Месинджър" не само внимателно ще "разгледа" повърхността на Меркурий, но и ще изучи слабата му магнитосфера. По време на третия си полет покрай планетата през 2009 г. сондата фиксира в неговата "опашка" следи от явления, подобни на земните суббури – освобождаване на магнитна енергия в полярните области, което предизвиква полярни сияния.

Освен това "Месинджър" ще търси лед на полюсите на планетата. Според учените има вероятност в "студените капани", полярни кратери на Меркурий, в които Слънцето никога не наднича, да има дори повече лед от открития на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: МеркурийМесинджър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
ХАхахахах да брато много па ти знаеш кво праваят и едните и другите... Еи аман бе, се едните са виновни *** накрая ние правим само емигранти...
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руските учени и професори посещаващи сайта и техническите новини мълчат по нареждане от вестник Дума.Едно голямо браво на НАСА. Да absurde едните правят чайници и войнишки канчета, а другите велики космически апарати.
4
2
 
2
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
Не мога да разбера какво са ти виновни руснаците... Те си правят некви работи за тях си, американците си правят некви работи за тях си, само ние българите гледаме у чуждата паница....
3
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 13 години
Браво на НАСА
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обаче е забавно като си говориш сам!
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно как феновете на великата руска техника мълчат като рибки. Дано САЩ запазят нивото на инвестиране в науката за да сме свидетели и на други научни открития.