Спътник заговаря с гласа на Гагарин

Светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса
Обновена: 12 апр 2011 07:24 | 12 апр 2011 07:19,
140
Спътник заговаря с гласа на Гагарин
Снимка: Reuters

На 12 април, когато светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, радиолюбители от целия свят ще чуят думите на Гагарин: "Поехали!".

Съобщението ще бъде предадено от студентския космически апарат "РадиоСкаф-2" ("Кедър"), който ще бъде включен на Международната космическа станция (МКС), съобщи Федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос), цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Спътникът ще предаде 25 приветствени съобщения на 15 езика, фотографии на Земята, телеметрична информация от научната апаратура и служебните системи, а също исторически аудиозаписи.

Радиолюбителите от цял свят например ще чуят прочутото гагаринско "Поехали!" от околоземна орбита", разказват от Роскосмос.

Студентският радиолюбителски спътник "Кедър", наречен така в чест на позивната на Юрий Гагарин, е бил изпратен на МКС в края на януари на борда на товарния кораб "Прогрес М- 09М" в рамките на експеримента "РадиоСкаф".

"Този експеримент е първа крачка в комплексната програма по създаване и експлоатация на миниспътици – клас малки космически апарати с маса до 100 килограма, която се изпълнява в рамките на студентската програма на ЮНЕСКО по космическо образование на младежта в Русия и в други страни", отбелязват в Роскосмос.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: МКСЮрий Гагарин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
11
 
! Отговори
Voyager преди 13 години
Голям герой !!!
136
8
 
3
 
! Отговори
Зен преди 13 години
Според последно резсекретени архиви, Гагарин е качен на междуконтинентална военна ракета разработена, за нападение на САЩ, при пълна секретност и 90% риск, за живота му. По заповед на Хрушчов, да се докаже превъзходство над САЩ. Може да се прочете в днешната преса в Русия.
135
7
 
1
 
! Отговори
Орак преди 13 години
СЛЕД ОЩЕ 20 ГОДИНИ вашите синове и внуци ще псуват Гагарин
134
0
 
14
 
! Отговори
............. преди 13 години
Помня като днес - учех урок по физика за лост от първи род - живеех в центъра на Бургас, до "Халите" , които вече ги няма, включиха високоговорителите и съобщиха за първият космически полет на човек, после обявиха конкурс за написване на есе, стих , разказ - на тема "Космос", аз написах песен - музика и текст, с една моя приятелка тя на пианото, аз - на цигулката ..Сложиха спечелилите на витрината на книжарницата на ул.Първи Май - сега не зная как...След месец ни извикаха при директора - мисля ще ни похвалят, а там един мастит чичко, и пита От къде преписахте нотите?Е, от тогава ги мразя...комунистите, бяхме в 3-ти клас, а ни обвиниха в плагиатство, някой си присвои нашата песничка...за звездите, космоса и ГАГАРИН....Но аз и днес я помня...песничката и ГАГАРИН със тези сини очи и усмивка на дете...
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не:лоуш.б
132
3
 
7
 
! Отговори
руснак преди 13 години
погледнете коментарите под номер 91, 110 ,125 и други коментари ... половината са с цел да очернят Русия , руснаците без причина . найстина заслужавате помията в която се намирате сега ! не сте нормална нация ! балкански олигофренски субекти сте ! съставена от много злобни ,долни и неграмотни хорица .
131
8
 
2
 
! Отговори
до руснак от 110 преди 13 години
Бягай бързо, да не закъснееш . "Российские гей-активисты подали в правительство Москвы и столичное ГУВД уведомление о намерении провести в конце мая пропагандистскую акцию об истории гомосексуальности, сообщил организатор московских гей-парадов Николай Алексеев."
130
4
 
5
 
! Отговори
руснак преди 13 години
погледнете коментарите под номер 91, 110, 125 и много други .половината от българските коментари са с цел да очернят Русия , руснаците и то безпричинно !заслужавате помията в която се намирате сега , за такива хора няма оправия !
129
0
 
4
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
govorqt mnogoznaikovzite no vsawnost sa plqmpala.Gagarin e legenda i prav v sveta kosmonavt. ako ne vi haresva ruskata mu narodnost si e vawa glupost.
128
8
 
1
 
! Отговори
ти преди 13 години
Всички знаем, че тези, които се кланят на Русия имат комплекси на тема САЩ, но все пак...
127
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 13 години
На всичкото отгоре и много симпатично момче е бил, браво, а всички, които плюят, ще ги помоля едно - не осквернявайте новини за такива легенди като се опитвате да намесите и американците! Всички знаем, че тези, които се кланят на САЩ, имат комплекси на тема Русия, но все пак...
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прочетете 104!
125
1
 
11
 
! Отговори
гост преди 13 години
Вечна слава на Героя!
124
2
 
8
 
! Отговори
До Восток преди 13 години
Спокойно сега ще дойде екип от чичковци в бяло, ще те напъха в специален костюм ще те привърже здраво в легнало положение и ще ти даде да изпиеш нещо за по път.
123
18
 
3
 
! Отговори
Восток преди 13 години
ЧЕТОХТЕ ЛИ ТАЯ СТАТИЯ В ДНЕС.БГ? 50 години космическа одисея през погледа на "Файненшъл таймс"РУСНАЦИТЕ направо са натикали дребничкия Гагарин в кабината на Восток,а той си умирал от страх.А те са го НАТИКАЛИ насила в нея,без да искат съгласието му.Абсолютен произвол! А полетът бил хазартен,само и само да покажат,че уж са по-напред от Америка. И рака са рискували живота на младото момче. Натъпкали го в ракетата.Знаех,че русите са пияници и пропаднали типове.Ама не очаквах че са такива гадове!
122
0
 
25
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
В ония години, с ония технологии, с ламповата електроника, с липсата на какъвто и да е опит, това е било нещо грандиозно! Мойте уважения към събитието.
121
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прочети 94 народе . . .
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е, че космическите изследвания са научните трудове, научните разработки- там сме на опашката, защото при нас тази дейност не се стимулира. ЧУжденците ще те забележат, тук - не. Тук пишат само за извънземни....това се разбира само от космически изследвания тук и това явно се цени. Другото енеразбираемои неоценено.
119
0
 
3
 
! Отговори
do 119 преди 13 години
След 10 години - така го виждам аз.
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
боже колко прости хора има.