Китай и Русия ще строят лунна космическа станция

Съоръжението ще бъде достъпно за други държави
10 мар 2021 22:37, Анисия Иванова
45
Китай и Русия ще строят лунна космическа станция
Снимка: Pixabay

Китай и Русия обявиха планове за изграждане на лунна космическа станция. Руската космическа агенция Роскосмос заяви, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения на повърхността на Луната, в орбита или и двете, пише BBC.

В изявление на космическите агенции на двете страни се казва, че съоръжението ще бъде достъпно за използване от други държави.

Новината идва точно когато Русия се готви да отпразнува 60-годишнина от първия си пилотиран космически полет.

Международната научна лунна станция ще извършва широка гама от научни изследвания, включително изследване на Луната, се казва в изявление на двете агенции.

„Китай и Русия ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователска и развойна дейност и използване на космическо оборудване и космически технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждането на международна лунна научноизследователска станция“, се казва в изявлението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Освен това Русия и Китай ще си сътрудничат в планирането, проектирането, разработването и експлоатацията на изследователската станция.

Чен Лан, анализатор, специализиран в космическата програма на Китай, заяви, че проектът е "много важен“.

"Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай, така че е от голямо значение“, допълни той.

Китай се развива сравнително бавно, когато става въпрос за света на космическите изследвания, но през декември сондата му Chang'e-5 успешно се върна на Земята с "почва", от Луната. Още тогава това се разглеждаше като демонстрация на нарастващата мощ на страната  при космическите мисии.

Русия, която е пионер в космическите изследвания, е изпреварена от Китай и САЩ през последните години. Миналата година тя загуби монопола си върху изпращането на астронавти до Международната космическа станция след успешното изстрелване на SpaceX.

САЩ обявиха плановете си да се върнат на Луната до 2024 г. Програмата, наречена Artemis, планува да изпрати хора на лунната повърхност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре я почват, путаркин и оная око-цепка ще правят първата копка.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще, ще...
34
1
 
2
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Space Fanтая станция рогозин я обяви че ще е действаща 2019. ако си мислят. че ще стане, като със съвместния самолет "пето поколение", който индийците платиха а братска държава почти направи, са се объркали. като се окаже измама, китайците не само ще бутилират байкал, а ще направят рогозин на тушонка, преди да е казал ойбля
33
1
 
2
 
! Отговори
Space Fan преди 3 години
Добра новинаНай после ще видим някакъв прогрес в космическите технологии. Падането на Съветския съюз беше най-лошото нещо което можеше да се случи на НАСА.От тогава на сам НАСА не прави нищо съществено. От НАСА се размърдаха едва в последните години само защото Китай има успешна космическата програма.
32
3
 
2
 
! Отговори
На Луната ли! преди 3 години
През 2009 г. NASA разкри космическите тайни на Третия райх, една от коитд е, че през 1932 г. космическият кораб на германците Ханебо 2 с бордови инженер българина Владо Турицки е кацнал на Луната и беше показан филмов материал от тази мисия. Показан бе и филмов материал от мисията на германците до Марс през януари 1945 г. А 28 от този форум, който възхвалява примитивна Рус е жалък не информиран читател. бг
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vfgКитайците вече са вписали програмата си за Луната в петилетката. Наистина са се запътили натам. А руснаците какво ще правят... предстои да видим.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСтанцията ще живее поне до 2028. Американски астронавти продължават да летят на на "Союз", но не срещу заплащане, а срещу бартер - руснаци ще летят на Dragon и Starliner. Това се прави с цел да се подсигури достъп до станцията, ако стане нещо с руските или американските капсули (по вероятно американските, защото са нови).
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекомислено твърдите, че миналата година Русия загубила монопола си върху изпращането на астронавти до МКС след успешното изстрелване на SpaceX. Забравяте, че МКС ще бъде потопена в океана и ще бъде убита през 2024 г. и сте пропуснали последната новина от тази област.Такова нещо никога не се бе случвало - и ето пак.NASA моли Роскосмос да й продаде билетче до МКС за началото на лятото.Оказва се, че в този момент двама пиндостански астронавти преминават подготовка в руския космически център.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32"Американците са били там в студио на холивуд и до ден днешен немогат да отидат защото нямат ракети а уж са най развити !"И Земята е плоска и всъщност е една плоча, на която като стигнеш до ръба и падаш!
27
3
 
4
 
! Отговори
vfg преди 3 години
Обявили планове и това се превръща в новина!?Наслушали сме се на планове и петилетки от тези комунисто-робовладелци.Що не турите в новините и плановете на Вуте да си легна с Пена ако му се удаде случай някога и Пена е толкоз пияна да не може да разбере ко стаа.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25 АнонименАмериканците са били там в студио на холивуд и до ден днешен немогат да отидат защото нямат ракети а уж са най развити !
25
2
 
4
 
! Отговори
моше преди 3 години
Ще...
24
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да кажат, че Китай ще строи Лунна станция, а руснаците ще си сложат знамето на нея срещу заплащане.Руската космическа програма умрЕ.
23
1
 
3
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ЛУНО, ЛУНО, ЗЕМЬО МАКЕДОНСКА, И ЗА ТЕБЕ ЛИ ЩЕ СЕ ТЕПАМЕ И ЗА ТЕБЕ КРЪВ КЕ ЛЕЕМЕ????
22
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ поканиха Русия да участва в програмата Артемис, но Рогозин отхвърли предложението. Сега виждам че двата аутсайдера обединяват усилията си за да покажат и те нещо. Конкуренцията е хубаво нещо, но и аутсадера си е аутсайдер. Досега не съм чул нищо конкретно да правят Русия и Китай по повод станция на Луната, докато в САЩ се изпълнява предварителна подготовка. Вече са обявени конкурси по изграждане на лунна 4G мрежа и ядрен реактор за захранване на лунната станция.
21
3
 
4
 
! Отговори
Presspapier преди 3 години
Трябва да е в окололунна орбита да не нарушат равновесието земя-луна и луната са вземе да падне на земята
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали не можеше да се пребивава на Луната заради космическата радиация и там подобни други глу.пости. Нали и затова се плюнчат разни "разбирачи", че американците никога не са били там.у
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в кое необозримо бъдеще ще е това?
18
2
 
11
 
! Отговори
У до анон 22 преди 3 години
Когато бяхме с руснаците имаше така наречения СИВ. Събираха се и решаваха кой какво ще прави. България трябваше да прави електроника, мото и електрокари, автобуси и шасита за камиони. Другото ни беше консерви и компот до припадък. В ГДР правеха оптика, Чехословакия-даже атомни реактори, а на нас не ни даваха да сглобим лека кола по лиценз, а само Москвич. Защо руснаците мразеха бай Тодор? Защото сключвахме договори с ГФР и правехме всичко по-лиценз. Това се продаваше добре, а не соц недодялките
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме с руснаците и нашата държава имаше големи постижения, а сега, в развитата демокрация сме първи само по смъртност, корупция, измами, и износ на гасарбайтери, жрици на любовта, и прислуга за богатите на запад