Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ще го напусне двореца по куково лято. Ама куковото лято и за нас като че ли няма да дойде.
178
0
 
19
 
! Отговори
пенчо пенев преди 13 години
До: МиленМиленчо, не е цар Симеончо, не е цар, само така му е прякорът!
177
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на ГЕРБ това са *** на БСП и далаверите
176
3
 
32
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
Съд до дупка и да му се забрани да стъпва в БЪЛГАРИЯ!!!Какво върнаха гърците на братовчед му??????Един гол!!!!
175
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо го наричаме ЦАР, какъв цар ни е този потомък на Фердинанд по чиято вина България е претърпяла големите си катастрофи? Вън от пределите на Родината ни! Симеон не е българин и няма право да се нарича такъв, когато му е удобно! Нека младите хора да знаят и да помнят, че фамилия Сакскобурготски трябва да бъде споменавана само с омерзение.
174
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"САКСКОБУРГГОТИ" - превод: род който винаги е живял на гърба на другите, с добре прикрита *** история и окървавени ръце! Все пак Бългаския народ си го избра Симеончо, тази сова ***! Всеки народ си заслужава управниците!
173
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много е писано за Българите в чужбина, но за да се разбере трябва да се преживее.Искам да добавя само една частица която би могла да осветли проблема.Българите в Чикаго ходят до нашата черква да хапната кюфтета и кебабчета и да послушат чалга. Има различни хора - от общи работници и шьофьори на камиони, до финансисти и лекари. Тъжното е че повечето дори не влизат в храма да запалят свещичка, а плюскат кюфтета в двора.
172
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България е република и няма цар. Симеончо е цар на хазарта и пилеенето и скоро ще профука окраденето.
171
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 179 - КАЛТ ----- Уважавам чувството Ви в първото изречение ------ Останалото, което пишете е тъжна истина ----- Приятен ден
170
0
 
12
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Българин се чуствам. За разлика от хора които за два месеца забравят Български език, милиони Българи има по света но се правят на местни и стават за смях. На нас ни личи от доста далеч...............
169
4
 
12
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Само една леееека поправка: Повечето имоти ги върнаха на царя ПРЕДИ да дойде на власт. Тогава всички се надпреварваха да му лижат краката, включително и обичния от целокупния ни народ в момента премиер.Сега всички са много смели и гласовити, но ми е страшно любопитно КАК и по кой закон, ще успеят да му вземат и 1 кв. метър върнат от самите тях имот.Замо чакам да започне сиира и да ги слушам после, ако изобщо се стигне до дело, с какво ще се оправдават, като загубят и кой ще им е крив.
168
5
 
38
 
! Отговори
Милен преди 13 години
Ще напусне ли Царя двореца "Врана" - какъв Цар бе, какъв? На какво? Къде е цар? Къде му е царството? Баща му може да е бил цар, ама над 65 години го няма вече царство му, а този дърт *** никога не е бил цар. Защо така му викат. Спрете вече с това "Царя това, царя онова...", няма цар, на какво е цар? И трябва да върне всички тези имоти според мен и да си разкара скапаното използваческо семейство от държавата ни - те не са никакви благородници (царски особи )вече, толкова са колкото и ние.
167
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде беше държавата, когато му даваха имотите на Симеон? Защо тогава спеше, а сега подир дъжд качулка? Всичко, което е заграбил този червендалко трябва да му бъде отнето и да бъде лишен от правото да идва в България, защото и той като дядо си Фердинанд е виновен за състоянието на държавата ни. Още звучат в ушите ми думите му на въпроса дали ще има материални претенции -"КАК, В СОБСТВЕНАТА МИ ДЪРЖАВА" - сиреч НЕ, А ТО КАКВО СТАНА, ТОЙ ПРОСТО ЗА ТОВА БЕШЕ ДОШЪЛ ДА НИ ДООГРАБИ. ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.
166
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до галактикаНЕ СИ КРИИ ЖЪЛТАТА КНИЖКА,АРЕ БЕГОМ ОБРАТНО В ЛУДНИЦАТА.
165
7
 
4
 
! Отговори
белогвардеец преди 13 години
нямат спирачка болшевиките еврейски. начело с яне янев и тракториста. навремето плазмодия яне пусна измишльотината че царя бил комарджия и не нам къв си и всички повтаряте като махленски клюкарки.
164
2
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 159 - КАЛТ - Така е - за чиста и свята република ----- Но каква е тя ДНЕС - нима е чиста /макар и без цар / ---- Добре, че все още за милиони българи е СВЯТА
163
5
 
4
 
! Отговори
Pesho преди 13 години
Div balkanski narod. Prost i glupav.
162
2
 
29
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Нека съда вземе всикчко, което царя е заграбил. Дъртият мошенник, дойде, лапна имоти и гори, оака държавата и пак се върна мръсника в Испания. Какъв цар ни е, бре хора??? Чак пък толкова ли сме овце???
161
5
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 156 - не си кривете душата ---- Царят не е обещавал, той допускаше, надяваше се това да се почувства ----- С останалото в коментара съм съгласна
160
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще напусне ли Царя дворецаКРАДЕЦА НИКОГА НЕ ВРЪЩА КРАДЕНОТО, АКО НЕ МУ ГО ВЗЕМАТ И УСЪДЯТ.