Апелативният съд дава ход на делото "Белнейски"

Процесът срещу Лазар Колев започва в 13,30 часа
Обновена: 15 сеп 2011 08:03 | 15 сеп 2011 08:01,
47
Апелативният съд дава ход на делото "Белнейски"
Снимка: Dnes.bg

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски - Лазар Колев, ще обжалва наказанието си днес пред Пловдивския апелативен съд.

Колев беше признат за виновен по всички повдигнати обвинения – за изнасилванията и убийствата на двете сестри и за блудство с по-малката – Христина. Все още се издирва втори човек, за когото се смята, че е изнасилил едната сестра.

"В процеса ще настояваме да бъдат събрани нови доказателства, защото за всички е ясно, че Лазар не е убил сестрите", заяви пред Dnes.bg адвокатът на подсъдимия Марин Марковски.

Той обвини шефката на Пазарджишкия окръжен съд Ивена Парпулова, която произнесе доживотната присъда за Колев, в предубеденост по време на делото „Белнейски”.

"Съпругът на съдия Парпулова е бил адвокат на Лазар по друго дело за изнасилване, но моят клиент се е отказал от него, тя е знаела това, което е груба процесуална грешка”, категоричен е Марковски.

За случаят адвокатът е научил след решаването на делото в Пазарджик.

Още по темата

"Ако знаех този факт, щях да поискам отвод на съдията още в началото", заяви още защитникът на Колев.

Той ще поиска от апелативните магистрати в Пловдив, процесът да се върне на първа инстанция в Пазарджик, тъй като има пропуски в събирането на доказателствата.

Има постъпило искане за събиране на нови доказателства, потвърдиха от Съдебната палата в Пловдив.

„Направени са три искания - за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, изслушване на експерти и допускане до разпит на свидетел, съдът ще се произнесе по време на заседанието след изслушване становищата и на останалите страни в процеса.”, съобщи за  говорителят на Апелативния съд Марияна Кирезиева.

От съда поясниха, че по време на процеса пред първата инстанция са разпитани над 45 свидетели и изслушани повече от 40 експертизи. Представените от страните доказателства са събрани в 30 тома.

Историята накратко:

Росица и Христина Белнейски бяха убити на 28 януари 2006 г., а телата им бяха открити три дни по-късно в местността "Грамадите" между Брацигово и Пещера.

След разследване, продължило пет години, след връщания и съмнения за подмяна на доказателства, на 7 февруари 2011 г. стартира делото срещу Колев.

Основното доказателство срещу него са ДНК материал, открит по телата на Росица и Христина, както и показанията на негов съкилийник.

В мотивите си за издаване на доживотна присъда на Лазар Колев, магистратите от Окръжния съд в Пазарджик отчетоха, че доказателствата по делото безспорно го сочат за извършител на жестоките престъпления.

Според съдия Ивета Парпулова, отричайки да е извършил престъплението, Лазар Колев прави опит да се измъкне от тежкото наказание.

Делото в Пловдивския апелативен съд започва в 13,30 часа и е насрочено за разглеждане в открито заседание. Поради обстоятелството, че част от доказателствата представляват класифицирана информация, съдът може да прецени отделни съдопроизводствени действия да се проведат при закрити врати и да засекрети част от заседанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Хъм... преди 12 години
Аз едно не мога да разбера само как така изследват за ДНК материал под нокти, а ноктите никой не знае на кого са. Според мен за да имат тежестта на доказателство трябва да се направи изследвания на самият нокът и на биологичният материал по него и едва тогава да се твърди - да това са ноктите на лицето Х и по тях има ДНК на лицето Y. Всичко друго е пунта мара...
46
0
 
0
 
! Отговори
Усмивката преди 12 години
Струва ми се, че Лазар е бил "похарчен" от момента, в който е осигурил "свежа плът" за втория, който е неизвестен (засега). Това е *** с влияние, с пари и най-вече с комбинативен ум, който е пресметнал предварително всички възможни изходи от всяка ситуация. Той може би е дал акъл на Лазар какво да прави непосредствено след убийството. Изпадналият в шок след убийството Лазар едва ли е можел да осъществи всичко без предварително начертан от друг и подсказан му план. Жална му майка!
45
0
 
0
 
! Отговори
Усмивката преди 12 години
Най-вероятно, при нов процес, (а такъв ще има) ще отпадне доживотната присъда на Лазар. На него ще му останат 20 г. за изнасилването, а за убийството ще бъде образувано производство срещу неизвестно лице. За 20 г. Лазар действително ще бъде "премазан" от властите и съкилийниците си (най-вече) да пропее. Денем ще е "паун", нощем ще е "булка". Отделно ще се наблюдава кой отвън ще го "мотивира" да не пропее. Мотивацията ще е както към Лазар, така и към тези около него. Който издържи. Това са 20 г.
44
0
 
4
 
! Отговори
Нема време преди 12 години
Да го бесат тоя долен крокодил тва е то - ако немат пари за въже, азе ке им дам !
43
5
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
До мръсния комуниЗтически *** 42 : Аз лично смятам, че ЕДНО сезалово въже за 2.50 от кооперативния около гнусната ви комуноидна шия ще свърши работата эфикасно и ще спести поне четвърт милион на хазната .
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" Сестрите Белнейски видели катастрофата на Петърнейчев и затова ги е убил ?Важен свидетел в курорта Св. Константин принуден да мълчи, за да не му се случи нещо лошо "
41
8
 
7
 
! Отговори
МРЪСЕН МАНГАЛ преди 12 години
Това момченце изглежда, като агънце, но всъщност е много подло и гадно.Внимателно изчетох всички приложени доказателства по делото и съм на 1000% убеден, че е участвал в убийството на сестрите. След въпросната вечер изчезва и не отива на работа, продава си колата, наговаря хора да лъжесвидетелстват, съвзсем съзнателно ограбва момиче, продава и телефона, залавят го полицаите, въобще не отрича, че е извършил престъплението само и единствено с цел да влезне в панделата временно за да излезне от полезрението на заподозрените за по-тежкото наказание за двойно убийство. Аз лично смятам, че доживотния затвор ще е голямо бреме за българския данъкоплатец. Един сезалово въже за 2.50 от кооперативния ще свърши работата по-эфикасно и ще спести поне четвърт милион на хазната.
40
0
 
7
 
! Отговори
до37 от мравка преди 12 години
Поздравления,много смислен и конкретен коментар за разлика от прокуратура и съд.
39
0
 
7
 
! Отговори
съмнявам се преди 12 години
Как видяха съдиите всичко това - няма самопризнания на Лазар, "другото лице" е неизвестно - екстрасенси ли са, законите ни позволяват ли такива интерпретации?Защото ако е така, всеки човек в тази държава може да бъде набеден и да лежи доживот за престъпление на някой друг...
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do38: това е решението на съда и е публикувано в сайта на барека
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
описваш нещата, все едно си бил там. Това не са мотиви на съда, а преразказ по картинка, само дето картинката сами са си я нарисували. Нали се сещаш, че ако е станало така, единствените свидетели са убиеца и момичетата. убиеца отрича, значи разказът произлиза от момичетата ... не върви, а? По цял свят при неустановено лице участвало в престъплението процеса не продължава докато не се изясни участието.Докато не излезат категорични доказателства. Не неясно как пропуснати, а неоспорими.
36
4
 
15
 
! Отговори
ПЕТЪРНЕЙЧЕВ преди 12 години
Това са най-нескопосаните обвинения, които съм чувала в живота си. Да започнем например, с това: "В един момент Лазар останал с по-голямата сестра Росица, а по-малката - Христина, оставил при неустановено по делото лице"... Какъв е тоя момент? Поради каква причина момичето ще се съгласи да остане при непознат? Кой е тоя човек въобще и къде е? Преминем през следното: "Въпреки че бил пиян, Колев осъзнал, че сестрата на Росица знае, че той е бил с нея и веднага ще свърже убийството й с него." Те целите му действия не приличат на пиян човек, а по-скоро на ненормален. Стигнем до това: "Подсъдимият намерил Христина гола, като на тялото й висял черният й сутиен, а на краката си имала къси бели чорапки. Върху нея също било осъществено сексуално посегателство от неустановеното лице." Каква е тая работа, как ще я намери по този начин, без въобще да е открит въпросният извършител и да не е дал показания? Ако действително, това го има записано в официален документ, значи говорим не просто за некомпотентост, но откровена идиотщина отстрана на следствените служби и съда включително. Или въпросния Лазар не е виновен, или по преразказ, драги пишещи в помашкия сайт гей.комунизъм.днес.бг, сте имали среден 3 заради краснописа, не за друго. Но по-вероятно да е първото и някое мамино синче да се прикрива.
35
2
 
15
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
до 34 ако аз съм съдия и напиша, че ти си извършил всичко това,колко процента ще повярваш?
34
10
 
9
 
! Отговори
Jitan преди 12 години
Кой плаща на тоя *** хонорарите толкова тодини вече????????? Или от милосърдие го защитава?
33
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В ТОЗИ СЛУЧАЙ ВЯРВАМ НА СЪДА НА 100%
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В мотивите си към присъдата, Пазарджишкият окръжен съд не е спестил нищо от нечовешката бруталност на осъдения доживот Лазар Колев към Росица и непълнолетната й сестра Христина. Колев изнасилил Росица и я убил, а след това повторил същото с Христина, за да не го издаде.Пазарджишкият окръжен съд е публикувал мотивите по делото "Белнейски",в което подсъдимият за убийствата на сестрите - Лазар Колев, получи доживотна присъда без замяна. В тях съдът описва с всички подробности зверствата на подсъдимия с двете момичета, без да спестява и най-бруталните му действия.Утре делото тръгва на втора инстанция в Пловдивския апелативен съд, след като Колев и адвокатите му обжалват, твърдейки че е невинен и искат оправдателна присъда.Ето как съдът описва фаталната нощ на 27 януари 2006 г., когато момичетата изчезват.Било е петък срещу събота и сестрите са излезли навън.При управлението на автомобила след полунощ по безлюдните улици на Пазарджик, употребилият алкохол подсъдим забелязал сестри Белнейски, които се движели по тротоара, и спрял. Наблизо нямало хора. Предложил им да ги качи в автомобила си и да ги превози до мястото, закъдето са се запътили. Двете момичета се съгласили. Качили се в автомобила и подсъдимият потеглил. До този момент той не бил виждал сестрите. Започнал да разговаря приятелски с тях, разбрал, че са сестри.Подсъдимият започнал разговор с момичетата и решил, че са момичета с леко поведение и може да се възползва сексуално от тях.В един момент Лазар останал с по-голямата сестра Росица, а по-малката - Христина, оставил при неустановено по делото лице - вероятно близък роднина или приятел на подсъдимия.Росица, която била навършила 18 годишна възраст, била девствена. До този момент не била осъществявала полов акт дори с приятеля си. Под влияние на алкохола задръжките на подсъдимия отпаднали и оставайки насаме с Росица, той предприел действия, за да удовлетвори половите си желания.Свалил връхните й дрехи и блузата, събул ботушите, свалил черните й чорапи. Росица не била съгласна подсъдимият да я съблича, при което, когато свалял чорапогащника й, той го разкъсал. Свалил бикините й и Росица останала само по черната къса пола.Колев проникнал *** в момичето. След аналния контакт подсъдимият решил да осъществи и вагинален полов акт.Росица реагирала, като бутала и драскала подсъдимия, който бил физически по-силен от нея и много агресивен след употребения алкохол. Въпреки ясно изразеното нежелание на Росица и оказаната от нея съпротива, с груби действия, яростно, нанасяйки й множество удари по лицето и тялото, притискайки я силно в раменете и гърдите, подсъдимият проникнал с пениса си (върху който има имплантирано пластмасово топче) във влагалището на момичето, като разкъсал девстветната й ципа.След като изнасилил Росица, Лазар подкарал автомобила си. Пострадалата, която била много изплашена от нападателя си, изпитвайки силни болки, обляна в кръв, решила да избяга от насилника си.В момент, в който Колев шофирал, тя изведнъж отворила вратата и скочила в движение, без да може той да я задържи.При падането си Росица получила множество наранявания по лицето, главата и краката. Колев веднага спрял и отишъл при нея. Главата й била обляна с кръв, но дишала и била в съзнание. В този момент той преценил, че ако Росица бъде открита от някого жива, ще го издаде, което с оглед криминалното му минало много би утежнило положението му. Поради това решил да я убие.С оглед късния час (след полунощ на 27 срещу 28 януари 2006г.), в който качил сестрите в колата си Колев бил убеден, че никой не го е видял. Той започнал да нанася силни юмручни удари и ритници по различни части от тялото на Росица.В един момент взел и бухалка, с която нанесъл няколко силни удара по главата и гръдния кош на пострадалата. След малко Росица изгубила съзнание и починала.Въпреки че бил пиян, Колев осъзнал, че сестрата на Росица знае, че той е бил с нея и веднага ще свърже убийството й с него. В този момент Лазар решил да умъртви и Христина.Първо качил тялото на Росица в автомобила си и потеглил към мястото, където бил оставил Христина със свой познат. По-малката сестра Христина била непълнолетна, нямала навършени 16 години, но въпреки това е имала сексуални контакти с приятелите си. Подсъдимият намерил Христина гола, като на тялото й висял черният й сутиен, а на краката си имала къси бели чорапки. Върху нея също било осъществено сексуално посегателство от неустановеното лице.Колев, който бил много възбуден от случващото се, отишъл при Христина и започнал яростно да нанася удари по лицето и тялото й. Въпреки съпротивата, която тя му оказвала, той осъществил вагинално съвъкупление с нея.Христина изпитвала силни болки. Колев не се трогнал от състоянието й и осъществил и *** съвкупление, което пък довело до масивно кръвонасядане и дълбоко разкъсване на кожата. Пострадалата продължавала да изпитва големи болки, кървяла и в един момент изпаднала в безпомощно състояние.Тогава Колев я качил в колата си, взел дрехите и ботушите й, след което решил да превози трупа на Росица и безпомощната Христина извън района на Пазарджик. Насочил се към към местността Грамадите",между Пещера и Брацигово. Той познавал местността иразчитал, че с оглед отдалечеността й от населени места, труповете скоро няма да бъдат открити, а той ще успее да укрие следите си и да си изгради алиби.Още същата нощ подсъдимият пристигнал до местността. Земята била покрита на петна със стар и твърд, набит сняг. Времето било много студено. Същата нощ температурата падналиа до минус 15 градуса. С автомобила си Колев отбил по черен път и спрял на камениста землена площадка, в западния край на която започва стръмен каменист склон. Извадил Христина от автомобила и започнал да я влачи нагоре по склона, където я обърнал по очи върху земята.Въпреки че Христина била жестоко пребита, облята в кръв, все още давала признаци на живот. Тогава Колев започнал да я удря и притиска главата й в земната повърхност, до момента, в който Христина издъхнала.Веднага след това подсъдимият се върнал при автомобила си и измъкнал от него трупа на Росица, оставил го по гръб на земята, в непосредствена близост до склона.След това отново се върнал при автомобила си, взел дрехите на сестрите и част от тях разхвърлял в околността - дънковия панталон, бялото боди, резедавата блуза със златист надпис, шалче на Христина и черния чорапогащник, черни бикини, виолетова блуза с рошава якичка на Росица. Връхните им дрехи - якета и ботуши, унищожил.След като оставил труповете на двете момичета в местността Грамадите" и разхвърлял част от дрехите им в околността, всички действия на подсъдимия Колев били подчинени към прикриване следите от деянията и осигуряване на алиби.
31
0
 
1
 
! Отговори
sudiq преди 12 години
vajnot e da s erazbere koi s kogo se sporazumial po tova delo
30
1
 
0
 
! Отговори
sudiq преди 12 години
zapitaite se zasto ne slu4aino se zaeme s deloto sudiq deto mujut i e advokat na obviniqmiq po drugo delo zada moje da se proto4va procesa do bezkrai po sudilistata dokato se zbravi i nai nakria vurxovni sud ste go pusne taka vsi4ki dovolni i sledovateli i prokurori 4e im se razkarolo ot glavata i suda 4e se zanimava s nesto kakto se kazva pito plateno vseki da si pravi izvoda
29
0
 
6
 
! Отговори
! преди 12 години
Къде е сега "компетентния " Румен Петков да се изкаже? Трае си! Има защо!
28
2
 
2
 
! Отговори
sudia преди 12 години
i tozi e porednata izkupitelna jertva na sledstvieto za da moje da si izmiqt rucete i na prokuraturata zada im se razkara ot glavata