Тенчо Попов ни лук ял, ни лук мирисал. Не познавал Цонев

Финансистът се отказа от показанията си по делото, били дадени под натиск
24 окт 2012 17:30,
29
Тенчо Попов ни лук ял, ни лук мирисал. Не познавал Цонев
Цонев, Попов и Сантиров (отляво надясно) Снимка: архив, Impact Press Group

Следователят Петьо Петров се опита да ме използва като канал за рекет срещу Николай Цонев. Това заяви в съда бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, който заедно с ексвоенния министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров е подсъдим за даване на 20 000 лева подкуп на следователя, за да "смачка" дело срещу бившия министър.

Никога не съм имал мотивация да давам подкуп в полза на Николай Цонев, посочи Попов.

Потресен съм от качеството си на обвиняем, от всичко, което се случи по делото, и от начина, по който бях третиран при задържането си. Обвинителният акт не кореспондира с действителността и с това, което се случи, допълни той.

Никога не съм имал никакви отношения с Николай Цонев, не знам какво е семейството му, нито приятелския му кръг. Никога не съм разговарял на четири очи с него, нито съм имал телефона му или съм разговарял с него, категоричен беше Попов.

И двамата бяхме членове на Централния предизборен щаб на НДСВ през 2009 година, но в щаба има около 30 души, обясни Попов. 

След като научил за процеса, който се води срещу Цонев, Попов е решил да разучи въпроса, за да инициира политическа позиция на партията. По този повод е решил да разговаря с брата на съпругата си -  съдията Петър Сантиров.

Магистратът му е казал, че е несериозно  да коментира делото, след като не е запознат с него, но го е  свързал със следователя, работил по случая – Петьо Петров.

Още по темата
След няколко разговора и срещи между двамата Петров е заявил, че министър Цонев не е виновен, но трябва да даде пари. Според  версията на финансиста следователят се опитвал да рекетира бившия министър, а Попов е трябвало да послужи като свръзка между двамата.

Подсъдимият заяви, че тогава е нямал координати на Николай Цонев, опитал се да протака случая колкото може, а  накрая е решил да предаде на Петров плик със стари неноминирани  банкноти, за които излъгал, че са от министъра. Очакванията на подсъдимия били следователят да отвори веднага плика и да разбере, че е излъган, като след това Попов е смятал да го заплаши, че ще разкаже всичко на прокурора по делото срещу Цонев. Следователят обаче не отворил плика, а си е тръгнал, след което Попов е бил арестуван от чакащи служители на МВР.

Обясненията на Тенчо Попов днес се разминават с дадените от него в досъдебното производство. В тях финансистът е казал, че  се познавал с Николай Цонев и е осъществил контакт с него. Попов е заявил, че непознат дори му е предал 20 хил. евро от името на бившия министър. Подсъдимият днес се отрече от тези показания, като каза, че ги е дал защото се е страхувал, че ако не помогне на разследващите, срещу него са щели да започнат поредица "измислени дела".

Не се признавам за виновен и се надявам, че истината ще възтържествува, каза още той.

В своите обяснения Николай Цонев заяви, че не познава  останалите двама подсъдими и че е невинен. Той отказа да  отговаря на въпроси на прокуратурата и съда.

След обясненията прокуратурата поиска наказания от по седем години затвор за  Тенчо Попов и за Николай Цонев. За Сантиров обвинението  поиска шест години затвор. Процесът продължава с пледоариите на адвокатите, а решението си Софийският градски съд ще произнесе утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Ти нормален ли си?! Или обикновен лъжец?!
27
0
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 11 години
Смешници са и подсъдимите и разследващите и "независимата" прокуратура и правораздавателните органи. Такива обяснения вървят само в БГ....Само при припомнете какво се случи на Г.Боевски в " изостаналата " Бразилия.
26
0
 
5
 
! Отговори
народа преди 11 години
От 1989 насам няма осъден управляващ ( вероятно няма и да има) - всички са светци! В БГ за тези 23 години са осъдени всички - осъден е целия народ на мизерия, най-ниски доходи , нисък жизнен стандарт ...
25
1
 
5
 
! Отговори
Драга преди 11 години
Много мазни физиономии,крадливи.Нямат чест,нямат достойнство,нищо.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦОНЕВ И ДВАМАТА МУ СЪДРУЖНИЦИ В БИЗНЕСА СА МИЛИОНЕРИ В ЗЕЛЕНО, ТАКА ЧЕ НЕ ОЧАКВАМ СЪДЪТ ДА ГО ОСЪДИ. ЖАЛКА ИСТИНА В БЕДНА БЪЛГАРИЯ. ТОВА Е.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафия
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Цонев с розовите баварци ли беше? В кауша
21
3
 
6
 
! Отговори
военен преди 11 години
Фитнес зала в поделение за 200 000лв! Залата е 15 кв м,гипсокартон,3-4 уреда. Ето така се папа от държавната софра,нали Цонев.
20
6
 
8
 
! Отговори
АБЕ , ЧЕ ТИЯ .... преди 11 години
..ЦОНЕВ И ТЕНЧО СА ВЪРТЕЛИ ДАЛАВЕРАТА ---Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО!!!ТОВА ЧЕ УСПЯВАТ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ ЛАПИТЕ НА СЪДА .....НЕ Е ЗА УЧУДВАНЕ!БЪЛГАРСКИЯ СЪД ОНЕВИНЯВА ЯВНИ УБИЙЦИ ......ТА ТИЯ ЛИ ЩЕ ОСЪДИ .....??!!!БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА И С ПРЕВРЪЗКА НА ОЧИТЕ ....ИМА НЮХ...,КЪДЕ СА ПАРИТЕ..ХА,ХА,ХААА.. ..НЕ Й Е ЗА ПЪРВИЦА....ХА,ХА,ХАААААААААА....!!!
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цонев е единствения честен човек в политиката за последните 9-10 години... Може би това е проблема - никой не търпи честни хора в управлението. Съмнявам се някой военен да може да каже лоша дума за него. Радвам се че е основал собствена партия. Успех!
18
3
 
9
 
! Отговори
нешо преди 11 години
Тенчо е много голяма лисица.Пак ще се измъкне по терлици,както винаги.Евала бат Тенчо!
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цонев е абсолютен престъпник
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цонев е мафия! Да каже за схемите в,които участваше.
15
6
 
17
 
! Отговори
Гражданина преди 11 години
до колкото знам Николай Цонев няма общо с БСП, та не знам в каква връзка ми коментираш??? Истината е че го рекетираха на ужас герберчетата, така по мутренски, и като не им върза му скалъпиха куп обвинения и насъскаха верните Цветанови кущета с/у него. Помниме падни стани постановката. Факта е че спечели вс дела и тук и в Стразбург е показателен
14
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цонев вече е избран за председател на партия Нова алтернатива. Дупе да им е яко на ГЕРБ-ерските *** :)))
13
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цонев е една от най-големите жертви на Мафиотите от ГРОБ! На негово място бих създал партия и бих се кандидатирал на изботите догодина. Токлова много хора бяха обрани и изнудвани за последните 3 години че 100% ще вземе бая гласове.
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе гражданино, какво да им върже на ГЕРБ- от кога са на власт тея неподготвените?- тука не само , че не им върза ами и възела от БСП-арската банда е толкоз голям, че направо се спънаха- виж ако направят останалата информация обществена ще има много да зяпате...
11
9
 
20
 
! Отговори
Гражданина преди 11 години
За всички е ясно, че Николай Цонев е абсолщтно невинен и сега като започна да се разплита цялата ГЕРБеска постановка, участниците в нея започнаха да се увъртат в лъжите си. Гадна история, особенно за Цонев, не им върза на ГЕРБерско-мутренския рекет и го изкараха враг N1.
10
13
 
10
 
! Отговори
Смехурко:)) преди 11 години
Около около :)))))))))))))))))))) 30............. но не се познавали смях в съдебната зала Ами да се опознаят тогава в една килия:)))))))))))) поне 10години
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
otnovo policiata , v tova ubiistvi zalovi ubitia v tozi grabej zalovi ograbenite v tova iznasilvane policiata zalovi sestra si, o koga policiata ima sestra,? ot kakto tia e ***!