Цацаров иска уволнение за Малена Филипова

Открити са редица нарушения в Инспектората на ВКП
Обновена: 11 апр 2013 12:49 | 11 апр 2013 12:43,
44
Цацаров иска уволнение за Малена Филипова
Снимка: архив Булфото

„Искам от ВСС Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание – освобождаване от длъжност”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Малена Филипова е ръководител на Инспектората на Върховната касационна прокуратура в периода 2006 - допреди месеци.

Скандалът около Малена Филипова избухна, след като бившият земеделски министър Мирослав Найденов беше привлечен като обвиняем по досъдебно производство за предлагане на подкуп, принуда и злоупотреба със служебно положение.

Досъдебното производство е било образувано още преди години, но е било срещу неизвестен извършител. Малко по-късно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че Найденов е бил покровителстван от Филипова и за това не е бил привлечен като обвиняем досега.

През януари тази година Цацаров нареди пълна проверка на дейността на Инспектората. Днес той обяви, че ревизията е установила множество нарушения на случайното разпределение на преписките, а ИВКП е иззела функции, с които по закон не разполага .

По данните на Цацаров от всички приключени за 2012 година преписки 586 са или персонално разпределение, а едва 38 са разпределени пряко.

Филипова пряко е налагала извършването на проверки на съдии, нотариуси и частни съдебни изпълнители, нещо което не е от компетентността на ИВКП, каза Цацаров.

Тя е разпределяла и на ГДБОП, и на ДАНС да извършват проверки на работата на магистрати, въпреки че двете служби нямат право да разследват това, добави той. Едно е ГДБОП и ДАНС да проверяват данни за подкуп, а друго е да се проверява определено решение на съдия. Затова си има инстанционен контрол, добави Цацаров. Той призна, че са били използвани и специални разузнавателни средства срещу магистрати.

Филипова е постановявала и проверки, които не касаят дейността на Инспектората, не е съхранявала правилно документи. По думите на Цацаров проверката е установила, че ИВКП е започвал проверки по анонимни сигнали, а в каса на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са в отдел Инспекторат, както и осем преписки, които са приключени и трябва да се намират в архива на Инспектората.

Прокуратурата ще проверява дали ексземеделският министър е принудил бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

По думите на главният прокурор Сотир Цацаров ще се проверява дали лично Симеонов е идвал до сградата на прокуратурата да депозира сигнала до Малена Филипова, или в сградата на прокуратурата, за да подаде собствения сигнал лично при Малена Филипова е дошъл Мирослав Найденов.

Нямам притеснения от проверка за случайното разпределение на делата в съда, заяви председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Той обясни, че в работата на комисията, която извършваше проверката, досега е липсвала методика. По думите му е липсвал и ясен избор на членовете на тази комисия.

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали е спазван принципът за случайно разпределение на дела, след като изскочиха няколко случая, в които определени преписки са минавали през ръцете на няколко прокурори, докато стигнат до подходящия.

По думите му на 18 март е представил на проверяващите всички необходими данни. Дванадесет дни след това обаче са му били поискани документи, които според него нямат нищо общо с проверката. Това е бил и поводът той да поиска от Висшия съдебен съвет да я прекрати, което и стана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 11 години
КАК ДА ВЯРВАМЕ НА ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА , КАТО ТЕ СА ПО- ГОЛЕМИ И КРАДЦИ И НАГЛЕЦИ И ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СИ ПОМИСЛИ ЧОВЕК. ДО КОГА ТАЗИ СИСТЕМА ЩЕ РАБОТИ ТАКА?! ТИ НА МЕН , АЗ НА ТЕБ И ДО КРАЯ НА....... МАНДАТА. ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ. КЪДЕ СА ЛЕВСКИ И БОТЕВ - ДА ВИДЯТ КАКВИ ИЗЧАДИЯ АДОВИ ИМА СЛЕД ТЯХ, КОИТО ДОУНИЩОЖИХА СТРАНАТА.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не зная съображенията на гл.прокурор,за да иска осовобождаването на Малена Филипова.Но се питам, защо така настървено защитава явно провинен прокурор?Този прокурор с действията си опорочи длъжността прокурор,която следва да се предполага,че се заема от знаещи и неподкупни хора,което не може да се каже за Р.Василев,който явно е получил и диплом по втория начин.
36
0
 
1
 
! Отговори
стефанов преди 11 години
Правилно и все в тоя дух г.н Цацаров ,но да се потърси отговорност и от тези които и разпореждаха на г-жа Филипова да "проверява" колегите си .Какво са правили бившия главен прокурор и този които се правеше на главен , а тези които изпълняваха поръчки .Много бързо ги забравихме или вече няма злоупотреба с правото?
35
0
 
3
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
Магистрати подслушвани и разследвани от ДАНС и ГДБОП без наличие на данни за извършено престъпление, а очевидно и без съдебни разрешения.Каква Европа, какъв Шенген, каква правова държава. Ние сме маймунарника на Европа, това дори и в Румъния сигурно не се случва. Айде моля всички ***, заради които ме е срам да се нарека българин, под строй да заповядат да пуснат гласче за ГЕРБ (понеже или не зацепват или не ги притеснява, че те са отговорни за случващото се)
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо не поиска оставката на подвелия го зам.градски прокурор и неговия шеф?Защо не поиска уволнението и на Петьо еврото?Защо не си отвори очите и да види,че престъпници командват прокуратурата и изземат функциите й?Докато не очисти прокуратулата от кадрите на Цв.Цветанов"найголемият юрист"в държавата,прокуратурата няма да работи.Но как да го стори като и той е назначен от Борисов и Цветанов.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацаров иска уволнение за Малена ФилиповаВ затвора!
32
1
 
5
 
! Отговори
До тн немеца преди 11 години
Ти съдия или адвокат си бе "умник".Влизал ли си въобще в съдебна зала да видиш съдиите какви простотии вършат за пари и как за тях все няма доказателства ?Примери ли да ти давам ? Знаеш ли , че всичко даже и на досъдебното производтво зависи от тях и като ти прецакат дори и един протокол за претърсване и делото заминава в канала.Пожелавам ти да те съди "честен" съдия по негодно обвинение и да ти отреже зелката като не му платиш да видиш тогава къде е най-голямата корупция.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата съдебна система е корумпирана и деградирала ! Като свински черва са навързани прокурори ,съдии,политици -нищо общо нямат със справидливостта и закона ! Това е основната причина тази България да е на дъното на всички класации,най-мизерната държавица в Европа,където хората си режат пръстите и се палят ! Който иска да живее нормално да намери Терминал 2 !!!
30
0
 
4
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ преди 11 години
Искам от ВСС (разбирай БЪЛГАРСКОТО МЕШЕРЕ) Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание освобождаване от длъжност,
29
2
 
10
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
Винаги твърдя по форумите на базата познати които работят по съдилищата, че никога проблема не е в съдията по делото, защото той работи на базата представени доказателства и действащи закони в Република България. Обвиненията се правят от следователи и прокурори. Всеки който има поне малко информация относно тази прослойка ще е наясно, че там читав юрист няма как да пробие - пълно е с корумпирани, деградирали хора, които за пари са готови да продадат и майка си. Доказателства - всеки ден четем.
28
0
 
10
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
Абе какво означава "наказание-уволнение". Има ли противозаконни действия? Така както е написано - има. Знае ли се кой го е направил - така какот е написано се знае. Въпроса ми веднага е, защо не се търси съдебна отговорност на тази "жена"? Или в България НАЙТЕЖКОТО НАКАЗАНИЕ е просто едно уволнение? Как ще уплашиш с такива наказания останалите прокурори? К'вото и да надробят, най-много да ги уволнят. Б***СИ ДЪРЖАВАТА.
27
0
 
4
 
! Отговори
Правдьо преди 11 години
А какво стана с депутатът от ДПС Митхат Метин който преди 3-4 години заплашваше в град Левски бившия шеф на земеделската служба Володя Гичев там? Къде са тогавашните съдии сега?
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
миро найденов в затвора заради поне 20 афери в последните 10 години.ирландско месо кражби в екоравновесие пил.бутчета през оряхово лобистки интереси той е човек на Димитър Зоров
25
0
 
23
 
! Отговори
твърдо НЕ!!! преди 11 години
Аз пък питам, дали въобще има съдебна система в България???
24
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ ЗАЩОТО ,СЕГА ТЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СГРЕШИХА ,А ИДВАЙКИ НА ВЛАСТ НА ДРУГА ПАРТИЯ НЕ ЗНАЕМ КАКВИ ГРЕШКИ БИХМЕ ПОНЕСЛИ
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова всички доклади ,на ЕК от ЕС за България ,като 1-ва точка винаги ,са:-----СЛАБА СЪД. СИСТЕМА в Бг----
22
1
 
9
 
! Отговори
33503 преди 11 години
Цацаров - крило за сюромаси! България е малка страна и всичко се знае. Кой какво е правил на тъмно. Проблемът е с изучаване на историята. Например не се изучава Народният съд. АСъдени на смарт над 2 000 - министри, депутати, банкери, съдии, полицаи, журналисти,както и обикновени бандити. Той е 6-ти поред, тоест сега се очаква 7-мият. Логично осъдените на смърт следва да са 6-7 000 . Но алчността и простотията не се лекуват . Пример - Цацаров.
21
0
 
6
 
! Отговори
KIKO преди 11 години
SADIISKA MAFIA !!!!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Ecce homo! преди 11 години
Ecce homo! - Ето човекътПерлите на Цацаров имоти за 1 милион ?Сотир Стефанов Цацаров през 2010г. е купил имот в София апратамент с гараж, а на дата 2012г. имот от 761 кв.м. в Манастирски ливади запад, на ул. Христо Иванов.Покупките на Сотир Цацаров започват още през 2003 г. когато той и съпругата му Меглена Илиева Ангелова Цацарова купуватапартамент 101, 50 кв.м., ведно с изба и гараж в Пловдив на ул. Жан Жорес 20. По личните му твърдения с помощта на заплатата му като съдия.Същия има и имот на бул. Шести септември с площ от 91,65 кв.м. , закупен през 2004г. Ид. части от дв
19
0
 
7
 
! Отговори
Dura lex, sed lex преди 11 години
Искам от ВСС Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание освобождаване от длъжност. Бедната прокурорка е заплашена и от по-страшни наказания мъмрене, мъмрене с предупреждение, строго мъмрене без предупреждение и т.н. до ной-страшното строго гледане под вежди.57.Dura lex, sed lex. - Законът е суров, но e закон. (т.е. дори лошите закони трябва да се спазват)