Прокуратурата поиска за трети път имунитета на Цветанов

Разследват ексшефа на МВР за длъжностно присвояване на 50 000 лв.
Обновена: 5 ное 2013 10:20 | 1 ное 2013 17:16, Красимир Ангелов
123
Прокуратурата поиска за трети път имунитета на Цветанов
Прокуратурата поиска за трети път имунитета на Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по ново разследване за извършено престъпление.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че днес главният прокурор е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на Цветанов и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

В хода на разследването са събрани доказателства, че Цветан Цветанов е извършил престъпление - длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като с това е извършено и престъпление по служба.

Още по темата
Парите са присвоени в полза на друго лице – Орлин Тодоров, бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново.

В нарушение на закона, като министър на вътрешните работи, Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора в Ловеч, отчитат от прокуратурата.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

От прокуратурата припомнят, че на 11 март 2011 г. на Орлин Тодоров е било повдигнато обвинение за престъпления и той е задържан за 72 часа. С определение на Окръжен съд-Ловеч, потвърдено от Апелативен съд-Велико Търново спрямо Тодоров е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На 19 март 2011 г., Цветан Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи, е образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го е отстранил временно от длъжност. На 21 ноември 2011 г. на Орлин Тодоров е отнето и разрешението му за достъп до класифицирана информация.

Сформираната комисия по дисциплинарното производство срещу Орлин Тодоров е изготвила предложение до Цветан Цветанов Тодоров да бъде отстранен от длъжност, поради това че му е отнет достъпът до класифицирана информация.

Въпреки това, в нарушение на закона, със своя заповед от 23 декември 2011 г., Цветан Цветанов наложил наказание „Порицание“ на Орлин Тодоров и го възстановил на същата длъжност - началник сектор БОП-град Велико Търново, посочват от прокуратурата.

По това време обвиняемият Тодоров продължавал да пребивава в затвора в Ловеч, в изпълнение на най-тежката мярка за неотклонение, отчитат от държавното обвинение. Освен това с тази заповед Цветан Цветанов е разпоредил да се изплати възнаграждение на Орлин Тодоров за времето от неговото отстраняване, считано от 21 март 2011 г. до датата на издаване на заповедта.

На 9 януари 2012 г. е издадена нова заповед от Цветан Цветанов, с която за втори път временно е отстранил от длъжност Орлин Тодоров, като двете заповеди (от 23 декември 2011 г. и от 9 януари 2012 г.), са връчени на Тодоров в един и същи ден – на 13 януари 2012 г.

На 7 февруари 2012 г., продължавайки да се намира в затвора с мярка за неотклонение „задържане под стража“, Орлин Тодоров подал заявление за прекратяване на служебното правоотношение по собствено желание, като със заповед на Цветанов от 29 февруари 2012 г. е прекратено служебното правоотношение на Орлин Тодоров.

Със същата заповед министър Цветанов е разпоредил на Орлин Тодоров да бъдат изплатени в пълен размер обезщетения съгласно Закона за МВР. Така на 25. април 2012 г. със заповед на Станимир Флоров (директор на ГДБОП към онзи момент) е разпоредено на Орлин Тодоров да бъдат изплатени обезщетенията за неползван платен годишен отпуск, включително и за времето, през което Тодоров е бил задържан под стража.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече поиска на два пъти имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов – заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и заради данни за извършени престъпления от Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. Цветанов се отказа от имунитета си и за двата случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 10 години
Добре де, прокурорите казват ,че има откраднати 50 000 лв от Цветанов,но какво става с обвиненията за тези,които са откраднали 1,8 милиарда лева в Белене ???/ Защо нищо не прави тази соц.прокуратура за Белене ???
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво от това? Прах в очите на хората ! Имитация на дейност .
87
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ще бъде чудо ако го осъдят.
86
10
 
9
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Не е ли очевидно, че червената цацаратура обслужва интересите на Л. Гоцев, В. Вълков, Бр. Аспарухов, Доган, Цв. Василев, Д. Пеевски, свинаря и сие ?
85
3
 
8
 
! Отговори
комуниз преди 10 години
Добро утро,съпартиецо-тиквовист-комунис!
84
2
 
9
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Забелязвате ли как Цацаров странно мълчи за аферата ' Хохегер ' и източването на ' Кремиковци ' с 700.000.000 лв през 2005 - 2009 г. ?Защо Ццаров мълчи за тези две престъпления ?Ако Цветанов има нещо общо с източването на ' Кремиковци ' с 700.000.000 лв, то нека тогава Цацаров да му повдигне обвинение за това ! Или Цацаров сега ще повдигне обвинение на Цветанов за това, че не е част от ОПГ , която източи 700.000.000 лв от ' Кремиковци ' през 2005 - 2009 г. ?С такава прокуратура, която умишлено прикрива престъпленията на мафията , държавата ни вече в продължение на 24 г. се превърна в '
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DOBRO UTRO NA VSICHKI MRASNI I DOLNI KOMUNISTI V TOZI SIDE.GERB, GERB I SAMO GERB.
82
5
 
8
 
! Отговори
Кажи де,кажи,цеце преди 10 години
Цеце,нали си невинна,дай си имунитета! Така може,да си уредиш килия с южен изглед,зима иде!
81
3
 
7
 
! Отговори
капо де ла тути капи преди 10 години
Дон Цвъки Цвъцколеземафиот от ШУМАлезекапо де ла тути капиала Цацко яко го "изклати"
80
4
 
14
 
! Отговори
А?! преди 10 години
Серж си дава имунитета,а тоя плуавец-не! Показателно!!!
79
6
 
10
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Хайде бе, какво се мотаете? Вкарайте го по-скоро поне за едно престъпление в затвора, че чакащите го там, се предървиха
78
2
 
12
 
! Отговори
Манупулативно преди 10 години
Точно за това направиха Манупулативно тази революция наречена ''оставка'' , поради страх от Пеевски , по добре оставка отколкото в Затвора
77
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С този само г-н Пеевски можеше да се справи!
76
5
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Какъв физкултурен ***!
75
8
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Цветанов се постара за разлика от другите МВР министри да озапти мафията,но в гнездото на "Оси" трудно се постигат 100% резултати.А що се касае до Цацаров,отначало започна да ни вдъхва доверие,но напоследък започна да издиша.Делата за Цветанов и Бойко ОК.Трябва да се изясни обективната истина.Но какво стана с Масларова? Какво стана с Р.Овч.?Какво стана със заменките.Какво стана със Станишев и "излъскването на имиджа,като открадна с жена си 800 000 евро? ДВОЕН стандарт господин ПОСЛУШНИК...
74
4
 
11
 
! Отговори
бг преди 10 години
главната цаца на републиката,ще го скъса от гонка,тоя човек.косица не му остана вече
73
3
 
14
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Родната прокуратура в действие. Др. Цацаров трябва да си заслужи кинтите. Ако не беше му платил заплатите сега щяха да му заведат дело защо не е изпълнил закона за МВР! Няма значени за какво са делата, няма значение, че никое от тях няма да издържи в съда. Важното е ежедневно медиите да тръбят, че Цветанов е обвиняем. Впрочем..........какво стана с прословутите бюлетини от Костинброд, др. Цацаров?
72
2
 
10
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
В долния пост излъгах. Аз не съм християнин и не мога да бъда. Моята партия разбира от християнство до толкова, колкото да взриви някоя църква. Тази моята партия преследваше свещениците и вербуваше висшия клир за доносници на ДС. По времето на моята партия Коледа не се празнуваше. Тук съм , за да бълвам по цял ден откровени лъжи, полуистини и обиди. Плащат ми. Като на труженичка от околовръсното.
71
2
 
11
 
! Отговори
БУЛГАР преди 10 години
ПРОКОРАТУРАТА В ДЕИСТВИЕ .СИГОРНО Е СЪЗДАДЕНО ЗВЕНО КОЕТО РАСЛЕДВА ЦВЕТАНОВ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ТАКА СА СЕ ЗАЕЛИ С ИСКАНЕТО НА ПЕЕВСКИ .ТОЛКОВА СА СЕ ЗАЕЛИ ЧЕ НЯМА ВРЕМЕ ЗА БЕЛЕНЕ ПРИВАТИЗАЦИЯ БОНОВИ КНИЖКИ ГРАБИТЕЛИ НА НАРОДА И ДАРЖАВА .ТУК ДА СПОМЕНЕМ И КМЕТА НА ПЕРНИК КОИТО НА СКОРО СЪЩО 50 000 СКРИ В ФИРМА ФАНТОМ НО ПРОКОРАТУРАТА МАЛЧИ ЦАЦАРОВ,САРАФОВ И СИЕ КОГА ЩЕ ИМА СМИСЛЕНО ДЕЛО НЕ КЬОРФИШЕЦИ. КОМОНИС И ХРИСТИЯНИН ПАЗИ БОЖЕ.
70
5
 
7
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Християнин съм.На 56г.Днес е архангелска задушница.Един от най-големите празници.Прощава се.Спомням си си обаче за един мистър /по-горе на снимката/ арестувал лекари в Г.Оряховица,учители в Шумен и Варна,всякакви свободомислещи и смърта на Мишо. Мишо/бирата.Е, как да му простиш.Не съм гъонсурат.Затова му желая по-скора сраща с бай Ставри./бай Ставри -герой на Т.Колев(наш човек), който може да осигури килия с южно изложение в централния софийски затвор.