Прокуратурата поиска за трети път имунитета на Цветанов

Разследват ексшефа на МВР за длъжностно присвояване на 50 000 лв.
Обновена: 5 ное 2013 10:20 | 1 ное 2013 17:16, Красимир Ангелов
123
Прокуратурата поиска за трети път имунитета на Цветанов
Прокуратурата поиска за трети път имунитета на Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по ново разследване за извършено престъпление.

В съобщение на прокуратурата се посочва, че днес главният прокурор е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на Цветанов и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

В хода на разследването са събрани доказателства, че Цветан Цветанов е извършил престъпление - длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като с това е извършено и престъпление по служба.

Още по темата
Парите са присвоени в полза на друго лице – Орлин Тодоров, бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново.

В нарушение на закона, като министър на вътрешните работи, Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора в Ловеч, отчитат от прокуратурата.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

От прокуратурата припомнят, че на 11 март 2011 г. на Орлин Тодоров е било повдигнато обвинение за престъпления и той е задържан за 72 часа. С определение на Окръжен съд-Ловеч, потвърдено от Апелативен съд-Велико Търново спрямо Тодоров е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На 19 март 2011 г., Цветан Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи, е образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го е отстранил временно от длъжност. На 21 ноември 2011 г. на Орлин Тодоров е отнето и разрешението му за достъп до класифицирана информация.

Сформираната комисия по дисциплинарното производство срещу Орлин Тодоров е изготвила предложение до Цветан Цветанов Тодоров да бъде отстранен от длъжност, поради това че му е отнет достъпът до класифицирана информация.

Въпреки това, в нарушение на закона, със своя заповед от 23 декември 2011 г., Цветан Цветанов наложил наказание „Порицание“ на Орлин Тодоров и го възстановил на същата длъжност - началник сектор БОП-град Велико Търново, посочват от прокуратурата.

По това време обвиняемият Тодоров продължавал да пребивава в затвора в Ловеч, в изпълнение на най-тежката мярка за неотклонение, отчитат от държавното обвинение. Освен това с тази заповед Цветан Цветанов е разпоредил да се изплати възнаграждение на Орлин Тодоров за времето от неговото отстраняване, считано от 21 март 2011 г. до датата на издаване на заповедта.

На 9 януари 2012 г. е издадена нова заповед от Цветан Цветанов, с която за втори път временно е отстранил от длъжност Орлин Тодоров, като двете заповеди (от 23 декември 2011 г. и от 9 януари 2012 г.), са връчени на Тодоров в един и същи ден – на 13 януари 2012 г.

На 7 февруари 2012 г., продължавайки да се намира в затвора с мярка за неотклонение „задържане под стража“, Орлин Тодоров подал заявление за прекратяване на служебното правоотношение по собствено желание, като със заповед на Цветанов от 29 февруари 2012 г. е прекратено служебното правоотношение на Орлин Тодоров.

Със същата заповед министър Цветанов е разпоредил на Орлин Тодоров да бъдат изплатени в пълен размер обезщетения съгласно Закона за МВР. Така на 25. април 2012 г. със заповед на Станимир Флоров (директор на ГДБОП към онзи момент) е разпоредено на Орлин Тодоров да бъдат изплатени обезщетенията за неползван платен годишен отпуск, включително и за времето, през което Тодоров е бил задържан под стража.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече поиска на два пъти имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов – заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и заради данни за извършени престъпления от Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров. Цветанов се отказа от имунитета си и за двата случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е с този бисер цацата надмина очакванията на всеки треторазряден юрист в БГ. За да извърши длъжностно присвояване следва Цветанов да установи своя фактическа власт върху обществените пари и да си ги вземе в къщи или изхарчи. В случая явно "успелия млад човек" и "юрист" е казал "цаца не ме интересува как и какво важното е да газим, а че авторитета ти на главен прокурор замина и след време Монголия на Филчев ще ни се стори близка дестинация не мисли, ще те уредим някакси". Позор за правото!
28
7
 
8
 
! Отговори
Дон Буда преди 10 години
Дон Цвъки Цвъцколеземафиот от ШУМАлезекапо де ла тути капиала Цацко яко го "изклати"
27
4
 
11
 
! Отговори
50 000 са малко преди 10 години
То и Томов беше с повдигнато обвинение ама го оправдаха.Така че не се радвайте предварително.Да не се окаже след време Цацаров да се извинява и да се жалва на Станишев ,че е останал без работа.
26
9
 
18
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Днес е "Хубав ден за българската демокрация"......Днеска Цецо, утре Боци .... нека има радост за народа!Кураж, цецко, дано в затвора попаднеш на хора! Дано са нежни с теб!
25
6
 
13
 
! Отговори
ДУПЕ ДА ТИ Е ЯКО преди 10 години
След обявяването на Цветанов за престъпник, в Софийския централен затвор настъпи небивало оживление, каквото надзирателите наблюдават само по коледните и новогодишните празници. В сектор "Тежки престъпления срещу личността" тарторите-рецидивисти с по няколко изнасилвания и убийства ликуват и пеят "Я елате пиленца при баткоо", а останалите затворници ги подкрепят с радостни викове.ДУПЕ ДА ТИ Е ЯКО, ЦЕЦООО !!!
24
8
 
18
 
! Отговори
ще преди 10 години
Ще види цецко-*** кон боб яде ли!Лошото е че могат да го хванат само за дреболии,които е разписал.Големите престъпления са разпореждани устно.За туй се хили така нагло.
23
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздрав за всички гербери, които бранят Шестака със зъби и нокти:Номинацията на Цацаров получава и политическата подкрепа на премиера Бойко Борисов, определящ го като най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР, и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който през 2010 г. оценява Цацаров като стабилен съдия, и по повод номинирането му като притежаващ безупречна репутация в Пловдив.
22
6
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
На народен...гръб 50000 лв са...малко;виж ако ги беше дал Цецо от джоба си,щеше да ги...брои да...стотинка.
21
9
 
15
 
! Отговори
лекар-психиатър преди 10 години
Днес Мая Манолова е занесла много сериозен сигнал до Цацаров по поръчение на С. Станишев. Тази сутрин в къщата на Б. Борисов , бдителни хора от тяхната партия са видели как Борисов и Цветанов пекат и ядат малки деца на скара . Цацата веднага е изпратил 38 прокурора да документират сигнала и е завел дело срещу неизвестен извършител. Хвала на такЪви прокурори.
20
9
 
14
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
Че кога Борисов е бил главен счетоводител на МВР, та го занимават със счетоводни проблеми? Представяте ли си главният секретар на МВР да се занимава лично с пенсионирането и заплатите на всеки полицай. Пълен абсурд! Поредната червена партенка стил ЦК на БКП.
19
8
 
25
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
"Г-н Цветанов горе главата народа вярва в твоята правота. Ще мине времето на цацаров който щедро се подчинява на станишев и местан кяато съпартийци."Избърши си устата, че е станала кафява от целуване на *** на Шестака. И няма да говориш от името на народа, чу ли бе лигав герберски ***!
18
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грозен и хитър физкултурник,срастнал държавата с мафията.ДС ***,това е Ц.Ц..
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗ ЖАБОК КОГА ЩЕ РАЗЛЕДВА ДАЛАВЕРАТА ХОГИГЕР ЗА 1,5 МИЛИАРДА КЪДЕТО В АВСТРИЯ ДАЖЕ СИ ИЗЛЕЖАХА ПРИСЪДИТЕ
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам, че червените драскачи, като се появи снимка на някой от ГЕРБ и получават душевен оргазъм от възможността да го прокълнат и оплюят. Затова Цецо, другия път като дойдеш на власт погрижи се на комунистите да им вземете всичко в полза на държавата. И пенсионерите и студентите и медицинските работници и учителите с радост биха приели червените откраднати милиарди.
15
11
 
15
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Значи какво излиза сега ? Б. Борисов тръгва да съди Данчо ментата за 50.000 лв, защото го наклевети и сега Цацаров , за да затвори устата на Б. Борисов , измисля някакво въздухарско обвинение на Цветанов за някакви си измислени 50.000 лв ?Цацаров на закона ли служи или е слуга на тройната коалиция ? Кога Цацаров ще повдигне обвинение на Станишко за аферата ' Хохегер ' и източването на ' Кремиковци ' с 700.000.000 лв през 2005 - 2009 г. ?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Yokozuna Да живее вечно бореца зрещу политичеката мафия Цапцароф
13
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА Е ПОРЕДНАТА ПАРТЕНКА .
12
1
 
21
 
! Отговори
Тъпи българи преди 10 години
Много простичък народ ей направо ме е срам и ме е яд че съм роден измежду такива жалки същества! Сега май месец идете пак гласувайте за тия провалени престъпници дето ги изловиха за какви ли не престъпления обаче не могат да ги бутнат щото си уреждат благодарение на нас жалките овце! Вместо да ги изправим на площада и да ги убием с камъни ние продължаваме да им пълниме гушите? *** народ слаба държава !
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До софиянецПрав си, ама трябва да има приоритети на фона на резерва в здравната каса това са жълти стотинки, а пък и както виждаш касата е в колапс точно поради тази липса, а момчето Дянков взе парите и бега дим да го няма
10
12
 
14
 
! Отговори
независим преди 10 години
Евала на Прокуратурата и евала на г-н Цацаров.Най после излови Цветанов , присъдата за което ще бъде ...ПОРИЦАНИЕ.Смешници , делото срещу Т.Живков приключи , след като беше обвинен в незаконно "РАЗДАВАНЕ "на жилища от неговият съветник Воденичаров , който междувремено беше вече ПОЧИНАЛ.Евала г-н Гл.Пркурор.То цялата държава е фалирала,ограбена,унищожена и вие хванахте най после виновникът за 50 хил. лева.Всъщност НС може ли да поиска или отстрани от постта?????