От БХК доволни: Осъдиха Валери Симеонов за антиромска реч

Ищците по делото не искат обезщетение от вицепремиера
25 окт 2017 13:00, Красимир Ангелов
197
От БХК доволни: Осъдиха Валери Симеонов за антиромска реч
Снимка: БТА

Лидерът на "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов, който понастоящем е заместник министър-председател и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, беше осъден на първа инстанция от Районен съд – Бургас за антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание на 17 декември 2014 г., съобщават от Българския хелзинкски комитет.

Делото бе заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев.
 
Изявлението, за което е осъден Симеонов, гласи:
 
"Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици.

Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимноизключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите? Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки?

Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?... В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии, без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос – част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева".
 
В крайна сметка съдът установява, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“.

Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения. Ищците по делото не искат обезщетение.

Решението подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
28
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Като изключим "светлата" картинка от времето на соца,не виждам къде Симеонов е казал нещо невярно...
63
2
 
41
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ужас, осъден, че е казал истината.
62
3
 
43
 
! Отговори
истината преди 6 години
Всичко казано от Симеонов е вярно.Съдят го ,че казва истината?
61
4
 
20
 
! Отговори
До 70 преди 6 години
Това няма да бъде коректно.Вярно е, че ЧАСТ и от други етноси краде, та се къса, но прави това, използвайки определени властови позиции, до които сее докопала.Ромските безобразия са на битово равнище и ежедневно, нагло и безнаказано тормозят хиляди хора.Освен това, никой друг етнос не е превърнал създаването на деца в доходоносен бизнес. Ни кой друг етнос не се отнася така безхаберно към възпитанието, образованието и отглеждането на децата си.Добави и това, че останалите етноси плащат данъци
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се пренебрегва фактът, че Симеонов подчертава, че казаното от него се отнася само до "ЧАСТ от хората от този етнос"?...Когато далаверко започне да говори за част от цялата българска нация(в която влиза и споменатият етнос), а не за част от отделен етнос тогава ще си прав
59
3
 
38
 
! Отговори
Крайно време е! преди 6 години
Крайно време е БХК да бъде осъден да заплати най-малко 10-цифрена сума обезщетение заради това, че от години провежда нагла антибългарска дейност, а след това да бъде закрит!Всичките му функционери да изтърпят ефективно по една 10-годишна присъда, но да не я "лежат", а да работят в някоя мина или каменна кариера. Това ще е справедливо, но няма да върне живота, здравето и съсипаното имущество на хиляди български граждани и гости на България, станали жертва на ромски безобразия!
58
3
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи разтроен съм! Какво ми е по омразно!? БХК или тоя! Мисля, че и двете са един дол дренки! Къде повече къде по-малко! И много ме радва, че едното краставо магарте ритна другото краставо магаре! Доно сега да се завърже една войничка в която едната *** да изтрепе другата ***!
57
4
 
31
 
! Отговори
bbb преди 6 години
Тия от БХК са антибългари!!!
56
5
 
35
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАМ преди 6 години
Това, което е казал Симеонов, го мислят и говорят ВСИЧКИ български граждани от не-ромски произход.Защо се пренебрегва фактът, че Симеонов подчертава, че казаното от него се отнася само до "ЧАСТ от хората от този етнос"?Като измъдруват една присъда, това няма да излекува язвите на днешното наше общество.Всичко, казано от Симеонов е истина и е нужна превенция,стриктно спазване на законите и въвеждане на много по-строги наказания за деянията, изброени от Симеонов, независимо кои са извършителите
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това дето е написал или казал като обобщение е вярно като се направи сравнителен анализ на събитията описани от медии,полиция,медици,съдебни медици,съдийски дела,общински,районни,селски администрации и други обществени структури за период от тези 25 год.,вече 28 към 10.10.2017 г.,вярно е преди тези години все са изпълнявали изисквания и обществени норми респектирани от съвместноста на пребиване с останалите за тез времена и традиционни норми и закони,а за 25г.техни дошли тук,инак обяснение нема.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое създаде убеждението у нашите *** сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?...============Вие и в частност тези, които гласуват за вас и после пак те са жертвите на ромите...и вие ОТНОВО И ОТНОВО печелите гласовет им, като им обещавате да решите проблема. )) Класика, тези които създават проблема, печелят избори с обещания да го решат Само на мен ли ми се завива свят от тоя абсурд.
53
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този цъpвъл съм съгласен всеки да го осъди....дори БХК :)))
52
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Да ни е честито - вече си имаме и осъден вицепремиер!Горката ни Родина!
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхме нормална държава, на този оряховски мургавец нямаше да му стигне окраденото да си плаща глобите и обезщетенията от затвора.
50
8
 
6
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Кое е верно и кое не, незная, но Валерката- Винкело се конкурира за железото с ромите! :))
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое създаде убеждението у нашите *** сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?.....Далавери, колко струва депутатското кюфте? Колко струва летуването в базите на министерството? Колко получавате като "представителни" над тлъстата с нищо незаслужена заплата? Плащате ли дори и потребителска такса като всеки българин когато се лекувате в правителствена болница?Колко струвате на данъкоплатците?
48
2
 
24
 
! Отговори
Да преди 6 години
Това което е казал Симеонов е 90% истина!А тези от БХК могат само да се запитат на коя страна са и къде живеят?
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нови избори ли се задават))) Симеонов не се прави на светец, защото печелиш места в парламента с антиромскта риторика.Жокер: Ако избиеш всичкото етнос, твоя труд и патос и ти самия ще станете излишни. Не ми благодари, съветът е безплатен...
46
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е пълен глуппакк, и шут, но няма как да не се съглася с казаното,защото това е самата истина. Не сме се отдалечили много от времената на Инквизицията, когато за казване на истината свършваш на кладата.
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, защо като напиша някоя болезнена истина в коментарите и след малко коментара ми изчезва? Да няма бъг в сайта?