ДАНС проверява ситуацията с водата в Ботевград

Спецпрокуратурата се самосезира по кметски изявления за криза
13
ДАНС проверява ситуацията с водата в Ботевград
Снимка: архив, БулФото

Специализираната прокуратура се самосезира след изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална водна криза в града.

Още по темата
По думите му при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир Бебреш, който е основен водоизточник на Ботевград и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици.

Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани, пишат от прокуратурата.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ "Бебреш", собственост на дружеството "Агрохолд" с управител бившият кмет
на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа "работи извън обхвата на своето разрешително".

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикациите данни.

Ще се изяснява как, откога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, ще се изискат и съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в яз."Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига.

Проверката ще изясни дали действително за жителите на Ботевград има опасност от воден режим. Ще се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз."Бебреш", където да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна.

Ще се изяснява и има ли други източници на вода за питейно-битови нужди за града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Проблемите с водата, т. е. с липсата на такава, е изцяло от компетенстността на главния пожарникар на Републиката, известен като Методиев Борисов. От толкова прости политици като него, България няма да прокопса ! Ред е на г-н президента Румен Радев да съставя служебни правителства. Доста такива предложи помака Росен от село Гоце Делчев. Ама нали него го назначи мутрата от Банкя, та му е простена простотията !
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали ББ каза, че няма проблем с язовира, сега пък ДАНС се самосезирали. Има ли нещо вярно изобщо в това което ни говорят по телевизията? (отговорът е НЕ)
8
0
 
11
 
! Отговори
Един преди 4 години
ТЕЦ-ът е на един от Недосегаемите. Познайте кво ще покаже проверката.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След дъжд качулки всички проверяват, прокурори, икономическа, ДАНС може и НАП и БОП. Къде беха преди. Колкото и да проверяват ще си остане пак с нищо не се е случило или някой пазач и чистачка да пострадат. Какво стана с пътя Своге, жертви имаше виновни нямаше, а да само шофьора.Какво доказаха проверките нищо и всичко се забрави.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурор избран от собствениците на Къщи за тъщи, не вярвам да повдигне обвинение срещу когото у да е от ГЕРБ.
5
0
 
9
 
! Отговори
Вальо Златев преди 4 години
А в Перник кога ?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охооо ти да видиш,кой бил собственик на ВЕЦа, наш тиквун пак трябва да имитира дейност!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията е ясна. Перник втора серия.
2
0
 
19
 
! Отговори
пак не са герб преди 4 години
То не е ясно кой краде 3 правителства, та данс. Нека дойде и ми6 и цру да видят и те за всеки случай
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната пунта мара щели да изясняват как, кога и по какъв начин работел ВЕЦ-а.Тоя ВЕЦ да не се пръкнал за една нощ и е заработил незаконно не наистина нЕма такава държава прав е оня лонгур .