Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка

Шефът на МАЕ прогнозира, че зима 2023-2024 г. ще е по-тежка от тази
30 окт 2022 07:51, Александър Попов
448
Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия ще загуби енергийната битка, която води срещу Запада, твърди Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Непосредствено преди нахлуването в Украйна около 65% от общия руски износ на газ отиваше за Европа, а 55% от руския износ на петрол отиваше за Европа", заяви Бирол пред Euronews.

"Европа беше безспорно най-големият пазар, най-големият клиент за Русия и Русия загуби този клиент завинаги. Най-големият клиент."

Коментарите на Бирол изглежда се отнасяха до ответните действия, които Европейският съюз предприе в отговор на войната в Украйна - почти пълно ембарго на руския петрол и изключително скъп стремеж към диверсификация на доставчиците на газ, главно чрез втечнен природен газ (LNG).

Запитан дали Русия би могла да замени европейските клиенти с други региони, Бирол заяви, че това няма да е лесно, защото "голяма част" от руския газ произхожда от Западен Сибир и след това постъпва в Европа по тръбопроводи.

Той прогнозира, че изграждането на изцяло нови тръбопроводи до Китай или Индия може да отнеме до 10 години, както и значително количество технологии и инвестиции.

"Вие не продавате лук на пазара, а природен газ. Това е различен бизнес", казва Бирол. "Така че да се замени износът на природен газ за Европа в краткосрочен план е неосъществима мечта".

Но Русия не е единствената страна, която преживява трудни времена.

"Намираме се в разгара на първата истинска глобална енергийна криза. Нашият свят никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност", каза той.

"През 70-те години на миналия век имахме петролна криза, но тя беше само петролна. Сега имаме петрол, природен газ, въглища и електричество. Причината е много проста: Русия, страната, която нахлу в Украйна, е най-големият износител на енергия в света."

"Следващата зима може да бъде още по-тежка"

Бирол определи Европа като "епицентър" на бурята и окачестви десетилетната ѝ зависимост от евтините руски горива като "грешка", която е в основата на настоящата криза.

Ръководителят на МАЕ прогнозира, че континентът ще успее да премине през предстоящата зима само с някои "икономически и социални натъртвания" и без сериозни щети - но само ако зимата "не е твърде дълга и твърде студена и ако няма големи изненади".

Бирол обаче изрази по-голяма загриженост за зимата през 2023-2024 г., като посочи три ключови фактора: липсата на руски газ в Европа, икономическото възстановяване на Китай и по-строгите условия на пазарите на втечнен природен газ.

"През следващите няколко години трябва да сме готови да се справим с нестабилните и високи цени на енергията и трябва да намерим решения", каза той. "Но ако трябва да бъда много откровен, тази зима е трудна, а следващата зима може да бъде още по-трудна".

Запитан за продължаващия дебат за евентуално ограничаване на цените на природния газ в целия ЕС, Бирол заяви, че това би могло да бъде "добра идея", стига ограничението да е достатъчно широко, за да запази блока като привлекателен клиент за производителите на втечнен природен газ.

Тазгодишното успешно презареждане на подземните хранилища - запълнени до над 93% от капацитета - е резултат от това, че Европа е платила "повече пари" от другите клиенти на втечнен природен газ.

"Ако поставим твърде нисък ценови таван, тогава нашата конкурентна сила ще бъде много по-малка", обясни Бирол.

Що се отнася до съвместните покупки на газ - предложение, което набира все по-голяма популярност сред страните от ЕС, шефът на МАЕ заяви, че ако европейските страни успеят да се "изявят като силен купувач", те биха могли да наддават за други клиенти на втечнен природен газ по света.

Говорейки за петрола, който е основният източник на приходи за Русия, Бирол не скри недоволството си от последното решение на ОПЕК да намали производството с два милиона барела на ден в опит да повиши цените. Според него водещият петролен картел в света е трябвало да действа по-отговорно по време на криза.

"Сега те решиха да намалят производството на петрол, което ще доведе до повишаване на цените. Следователно инфлацията ще се повиши и световната икономика може да изпадне в рецесия", каза той.

"Това е много рисковано и според мен неудачно решение"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още по темата: Русиягазкриза в Европа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
38
 
53
 
! Отговори
Не бе преди 1 година
Европа загуби Русия като доставчик и сега ще го дуxa здраво
298
8
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Do 344: Аз пък съм на солари от над 7 години. ТОК+ТОПЛО безплатно. Защо трябва да плащам на американци, руснаци или разни брадати ?!?!?!
297
25
 
19
 
! Отговори
Do 344 преди 1 година
Едно е да имаш желание да купиш нещо друго е да намериш производител... Реалния пазар е ограничен, ресурсите са също ограничени... Само печатането на пари е неограничено... Така че ако САЩ започнат да снабдяват Европа с газ, те ще оставят празнота на Азиатския пазар.... Но Европа ще трябва да плаща цените на Азиатските пазари които и в момента са най-високи... Ха да ви е честито
296
29
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром продаваше най-скъпо на европа, ама идва видов ден.
295
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да продават газ на други държави Руснаците трябва да изместят техни приятели като Иран например, а това не се харесва на аялотаха на Иран. Така че руснаците ще пият студена вода
294
19
 
15
 
! Отговори
А Русия пък преди 1 година
До Анонимен 339 Загуби най-надеждния,сигурен и точен клиент в лицето на ЕС!А едно е да имаш ресурси,а съвсем друго е да няма на кого да ги продадеш и съответно да пълниш хазната.Елементарно е!
293
22
 
18
 
! Отговори
др. Кино Канадеца преди 1 година
Ресурсите са си ресурси. Руснаците с пазар като Европа досега не бяха прокопсали, без Европа май пак ще им е все тая. Европейците ще си намерят и те начин да се оправят. Светът се контролира и регулира от тези, които държат информацията (медиите) и високите технологии. Това не е нито Европа, камо ли Русия. Интернетът се контролира от САЩ, повечето патенти и високи технологии пак са там. Най-сериозна пречка са си те самита и Китай. Русия става Северна Корея 2 и живота продължава.
292
16
 
34
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия има на кой да продава. А Европа има от кой да купува, ама на доста по-високи цени.
291
23
 
32
 
! Отговори
мишо преди 1 година
Който си има гориво ще си намери клиенти. Който си няма гориво ще трябва да си търси доставчици ама на цените поскъпнаха. А колкото до Русия тя вече си намери клиенти. ЕС наказа Русия като подложи собствените си граждани на студ, безумно високи цени на всичко ищо се купува. Тези главочи които управляват ЕС са по-зле от Хитлер. Но защо ли се чудем като са негови верни наследници и потомци.
290
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ми се струва, че по-скоро ЕС изгуби всякаква производствена конкуретност дори със САЩ, да не говорим с Китай. Плюс "енергийната битка", чиито мор тепърва предстои.
289
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа загуби най-големия енергиен производител и сравнително евтин доставчик ...
288
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те вече пренасочват ресурсите към други места, Европа да видим откъде ще си намери.
287
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно си баба знае, едно си бае. Та и западът така.
286
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
все едно да съм имал палат но той като е демократичен да живея в килия без ток вода и оскъдна храна - това е действителност от загубата на евтиня руски газ - ние нямаме ползва от скъпия втечен газ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
285
32
 
36
 
! Отговори
Най-големия ВРАГ преди 1 година
Путин бавно и методично съсипва Русия! И в икономически, политически, военно, социално... във всички отношения.За да си начеше егото, гнома нахвърли сам срещу цял свят да спори и да воюва. Изкара целия свят фашистки, т.е. всеки който осъжда и не одобрява неговата война в враг и фашист?! С бързи темпове неговата империя върви към разпад. След всеки паднал руснал в битката почава едно семейство съществуващо в тази империя за свой смртен враг, защото хората се питат: "Кому е нужна тази война"?
284
16
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Сега нека Путин си гори газа!
283
26
 
29
 
! Отговори
Да АМА преди 1 година
Европа правят ЛУДИ икономии за студено и на тъмно да се живее и без пране и без къпане. Това е супер Европейска победа да евро-либераст политиците карат обикновените хора да престанат да живеят, а да мизеруват. Голема ПУБЕДА на ЗАПАДА. НЯма що!
282
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС може да не е пазар на Русия, но ЕС се натресе на американски газ от който газ от задни--ците ни ще излиза. Ей тогава ще видим какво означава зависимост. Само че токага ще бъде, както се пее в една песен - танцуй Россия и плачь Европа. Настина ще бъда жалко за нас, заради слугинстването ни към САЩ.
281
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глух Пор--- Тоя експерт ще разбере по трудния начин, че колкото повече Русия намира алтернативни пазари- толкова повече ще може да шантажира ЕС. Русия скоро ще приключи с Украйна. А ЕС няма къде да ходи ако не иска да си съсипе индустрията и благосъстоянието.
280
26
 
15
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
Няма как нормален човек да не се възхити на несвързаните и нелогични глупости на тоя. Стига да издържи да изчете и така нареченета статия, а не само заглавието. Ежене на гол тумбак. ЕС ще загуби окончателно всичко! И икономиката си, и доверието на хората си, и безценната демокрация Украйна заедно с парите си потънали там... И накрая. ще не ще, ще клекне. Но ще е късно. На обективните си независими медии, ще оставят задачата да го обяснят като победа. А те са професионалисти и го могат това!