Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка

Шефът на МАЕ прогнозира, че зима 2023-2024 г. ще е по-тежка от тази
30 окт 2022 07:51, Александър Попов
448
Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия ще загуби енергийната битка, която води срещу Запада, твърди Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Непосредствено преди нахлуването в Украйна около 65% от общия руски износ на газ отиваше за Европа, а 55% от руския износ на петрол отиваше за Европа", заяви Бирол пред Euronews.

"Европа беше безспорно най-големият пазар, най-големият клиент за Русия и Русия загуби този клиент завинаги. Най-големият клиент."

Коментарите на Бирол изглежда се отнасяха до ответните действия, които Европейският съюз предприе в отговор на войната в Украйна - почти пълно ембарго на руския петрол и изключително скъп стремеж към диверсификация на доставчиците на газ, главно чрез втечнен природен газ (LNG).

Запитан дали Русия би могла да замени европейските клиенти с други региони, Бирол заяви, че това няма да е лесно, защото "голяма част" от руския газ произхожда от Западен Сибир и след това постъпва в Европа по тръбопроводи.

Той прогнозира, че изграждането на изцяло нови тръбопроводи до Китай или Индия може да отнеме до 10 години, както и значително количество технологии и инвестиции.

"Вие не продавате лук на пазара, а природен газ. Това е различен бизнес", казва Бирол. "Така че да се замени износът на природен газ за Европа в краткосрочен план е неосъществима мечта".

Но Русия не е единствената страна, която преживява трудни времена.

"Намираме се в разгара на първата истинска глобална енергийна криза. Нашият свят никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност", каза той.

"През 70-те години на миналия век имахме петролна криза, но тя беше само петролна. Сега имаме петрол, природен газ, въглища и електричество. Причината е много проста: Русия, страната, която нахлу в Украйна, е най-големият износител на енергия в света."

"Следващата зима може да бъде още по-тежка"

Бирол определи Европа като "епицентър" на бурята и окачестви десетилетната ѝ зависимост от евтините руски горива като "грешка", която е в основата на настоящата криза.

Ръководителят на МАЕ прогнозира, че континентът ще успее да премине през предстоящата зима само с някои "икономически и социални натъртвания" и без сериозни щети - но само ако зимата "не е твърде дълга и твърде студена и ако няма големи изненади".

Бирол обаче изрази по-голяма загриженост за зимата през 2023-2024 г., като посочи три ключови фактора: липсата на руски газ в Европа, икономическото възстановяване на Китай и по-строгите условия на пазарите на втечнен природен газ.

"През следващите няколко години трябва да сме готови да се справим с нестабилните и високи цени на енергията и трябва да намерим решения", каза той. "Но ако трябва да бъда много откровен, тази зима е трудна, а следващата зима може да бъде още по-трудна".

Запитан за продължаващия дебат за евентуално ограничаване на цените на природния газ в целия ЕС, Бирол заяви, че това би могло да бъде "добра идея", стига ограничението да е достатъчно широко, за да запази блока като привлекателен клиент за производителите на втечнен природен газ.

Тазгодишното успешно презареждане на подземните хранилища - запълнени до над 93% от капацитета - е резултат от това, че Европа е платила "повече пари" от другите клиенти на втечнен природен газ.

"Ако поставим твърде нисък ценови таван, тогава нашата конкурентна сила ще бъде много по-малка", обясни Бирол.

Що се отнася до съвместните покупки на газ - предложение, което набира все по-голяма популярност сред страните от ЕС, шефът на МАЕ заяви, че ако европейските страни успеят да се "изявят като силен купувач", те биха могли да наддават за други клиенти на втечнен природен газ по света.

Говорейки за петрола, който е основният източник на приходи за Русия, Бирол не скри недоволството си от последното решение на ОПЕК да намали производството с два милиона барела на ден в опит да повиши цените. Според него водещият петролен картел в света е трябвало да действа по-отговорно по време на криза.

"Сега те решиха да намалят производството на петрол, което ще доведе до повишаване на цените. Следователно инфлацията ще се повиши и световната икономика може да изпадне в рецесия", каза той.

"Това е много рисковано и според мен неудачно решение"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още по темата: Русиягазкриза в Европа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
16
 
21
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Ами така е като се правят на селски тарикати,мислят че всичко се върти около Москва и Путин,но май не е така първо бившите им СССР республики им показаха червен картон
258
3
 
8
 
! Отговори
Хах преди 1 година
До 300 банко Ай посмали малко годините, по време на Студена война хич не са разчитали на идеологическия враг. Самия северен поток функционира едва от 10тина години. Не 4000 ами 100лв не заслужаваш
257
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия загуби Европа като клиент .... Но Русия спечели куп посредници които купуват от Русия и продават на Европа с добра надценка ..... Възобновяеми източници ? Германия още миналата година призна че няма ресурси да развива алтернативната енергия и за сега тя остава само като ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА без срок кога ще може да се прилага като основен енергиен източник . А Англия успя да изкара ЕДИН ДЕН само на алтернативна енергия ... със голям зор. А САЩ ? Там е ОЩЕ ПО-ЗЛЕ....
256
16
 
19
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 1 година
Русия ще спре да бъде суровинен придатък на Европа каквато в момента е България . С тези суровини Русия може да бъде топ производител на всякакви продукти от леката и тежка промишленост до земеделие и фармация . Това са продукти с висока добавена стойност от които запада печели трилиони като ги произвежда. Ако Русия иска да е световна суперсила трябва да се научи да потребява 100% от природните си залежи а не да ги изнася зад граница !
255
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто не мога да разбера от къде в България за 30г. се народиха толкова лоши хора. Например война която не е наша. Искат да пращат оръжия без оглед на това че оръжията убиват и без оглед на това че става въпрос за братски народи. Освен това мнението че ще ни бъдат заменени старите въоръжения с нови за сметка на други народи за мен е цинично и абсурдно.
254
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Технологиите с възобновяеми източници се развиват бурно" - За 12 годони минахме от 26% КПД, на 28% кпд, про панелите, като направихме нови и по-евтени, дето гният за по 6 годони. Перките изискват огрмин колипества ресурси, непригодими са за градска среда и ти трябва хубава география. А батериите ги правим по-евтино и сме вдигнали капацитета на литър батерия, да, но сега лития скача нагоре, огранипен е и възможностите ни за рециллиране, не са особено обещаващи.
253
12
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЕВРОПАТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 60 ГОДИНИ СА ЕВТИНИТЕ РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ !!! ТОВА СЕ ПОСОЧВА ОТ ВСИЧКИ ИКОНОМИСТИ !!!
252
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите са обявени. Но търговията между Русия и ЕС отново се увеличи няколко пъти.
251
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и какви са ползите от тия ресурси за руския народ, 70% живеят в мизерия и пиянство?
250
5
 
8
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
В заглавието трябва да се напише,кой го казва това нещо.Като го прочете нормашен човек,няма и да му обърне внимание камо ли да коментира.Ама журналята нали са по западен образец владеят "хватки"и глей кво става,сеир....
249
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само след 5-10 години света ще бъде задоволен с енергия без необходимост да купува от ушанките газ! Технологиите с възобновяеми източници се развиват бурно, а този рекет на азиатските диваци ще ускори процеса допълнително! Скоро путкиин ще маже да си завре тръбата с газ отзад и някой да развие кранчето!
248
10
 
16
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Продадени краварски клоуни .
247
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия парламент герб дпс и възраждане. Другите отпадат. ПП ще отпадне , ако гласува оръжия за украйна.
246
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е славянче, от ковид без да си ръгнал файзера се зaтъnява!
245
6
 
0
 
! Отговори
до 291 от славянин преди 1 година
Я-а-а, ''умният и образованият с трите висши'' пак се изходи!
244
8
 
12
 
! Отговори
до 289 от славянин преди 1 година
Не, европейските *** ще имат газ, но в пъти по-скъп от руския и поради тази причина ще загубят конкурентноспособността на производствата си, а азиатските държави ще увеличат конкурентноспособността на своите производства!
243
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славянчето пак са изтърси! От стругар акъл нещем!
242
13
 
6
 
! Отговори
до 286 от славянин преди 1 година
В момента Русия изгражда връзка между западната си и източната си газопреносни мрежи и когато я изгради газът течащ досега в западна посока ще тръгна към източните пазари!
241
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма как да загуби тази битка, защото тя продължава да има газ, а еврогейщината продължава да няма.
240
4
 
4
 
! Отговори
ЛAЙHOMET СЪС КАСКЕТ преди 1 година
Нищо не може да сломи нашия вожд путин! Ще се бие до последния чеченец. СЛАВА РОССИИ!