Украйна започна основната част от контраофанзивата срещу Русия

Хиляди военнослужещи и западни бронирани машини са навлезли на фронтовата линия в Запорожието
Обновена: 27 юли 2023 13:07 | 27 юли 2023 13:07, Елка Василева
780
Украйна започна основната част от контраофанзивата срещу Русия

Украйна започна основната част от своята контраофанзива с хиляди военнослужещи и западни бронирани машини, които навлязоха на фронтовата линия в Запорожието, съобщи в. "Телеграф".

Още по темата
Британският вестник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски е приветствал снощи "много добрите резултати" на страната си на фронтовата линия, обещавайки скоро да предостави подробна информация за успехите им.

Разширените украински сили, чиито редици са попълнени с обучени на Запад военнослужещи и около 100 западни машини се надяват да напреднат на юг, за да прекъснат така наречения сухопътен мост на Русия към полуостров Крим.

Ако новата операция е успешна, тя може да отнеме от една до три седмици, съобщиха украински представители във Вашингтон.

"Това е голямото изпитание", каза високопоставен американски официален представител.

В момента Украйна настъпва в три посоки - в Донецк, в Запорожието и към Бахмут.

Източници от Пентагона съобщиха за американския в. "Ню Йорк таймс", че украинските официални представители се фокусират върху Запорожието в Южна Украйна, тъй като руското ръководство в региона е обхванато от разногласия.

Украйна е усетила възможност да спечели позиции, след като местният руски командир в региона, генерал-майор Иван Попов, каза, че е бил отстранен, след като е изразил пред началниците си своята загриженост по отношение на бойното поле.

"Руснаците изнемогват", каза официален американски представител пред в. "Ню Йорк таймс".

"Те все още изпитват проблеми с логистиката, снабдяването, личния състав и оръжията. Те усещат натиска", отбеляза той.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че е започнала "масирана" атака и ожесточени сражения южно от град Орехов, който Украйна държи в свои ръце на около 60 мили северно от Азовско море.

Руски официални представители казаха, че в нападението са участвали украински войски, които са обучени в чужбина и разполагат с около 100 бронирани машини, включително с германски танкове "Леопард" и американски бойни машини на пехотата "Брадли".

Кадрите, показващи вчерашното настъпление на украинските машини "Брадли" по фронтовата линия в Запорожието, изглежда подкрепят тези твърдения.

Според съобщенията украинските официални представители са казали на американските си колеги, че стремежът им е да напреднат на юг, през осеян с руски мини терен, към град Токмак.

След това се надяват да напреднат към град Мелитопол, недалече от крайбрежието на Азовско море, като крайната им цел е да бъде прекъснат така нареченият сухопътен мост между окупираната от Русия Украйна и полуостров Крим.

В случай че не успеят, те се надяват украинските сили да се доближат до самия полуостров Крим.

Според наблюдатели обаче разкриването на украинските секретни планове пред американски медии може да е трик за отвличане вниманието на Москва.

Украинските войски по южния фронт съобщиха, че напредват постепенно при изтласкването на руските войски, като по пътя си са затруднени от минни полета и силен руски обстрел и въздушни удари. Официални представители на Белия дом следят напредъка им отблизо, отбелязва в. "Телеграф".
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


780
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
642
0
 
1
 
! Отговори
AMP преди 9 месеца
Зеленский сказал, что главная цель победа над Россией. Как ты можешь достичь победы над Российской Федерацией? Страна, в которой осталось максимум 25 миллионов населения. Как она может победить страну со 145 миллионами населения?
641
2
 
2
 
! Отговори
Владо преди 9 месеца
Украинската контраофанзива върви добре, Путин е болен от рак, руснаците свършиха ракетите..... Колко още смешки трябва да четемв този сайт и кой им вярва?
640
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Мизерен балон" си ти неграмотно сорроско трролче. Царуването на еничарите ще приключи с гръм и трясък. Предатели.
639
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коношенко клолне ти ли си мама я кажи колко убити се падат по схема на един залп ))) Правена от хора дето никога неса стреляли а още по малко по тях са стреляли НО писали техническите характеристики ...ще ти дам пример то и граната Ф 1 на теория покрива 200 метра А по Тех характеристика 25 метра ама реално е опасна на по малко от Един ... РЕАЛНО ОСКОЛКАТА НЕ ПРОБИВА ТЕНЕКИЯ ОТ СИРЕНЕ ОТ ПОЛОВИН МЕТЪР ..цялата ви воена техника е тъкъв мизерен балон клоуне
638
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 62 Киев е Три милионен град колко мислиш му е естествената смъртност Примерно в Москва са изрити 170 000 нови гробни места за същия период ...с такъв интелект раши И бетер ромски лъжи нищо чудно че ви бият на фронта А смешни ставате
637
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Military Times призна присъствието на американски наемници в Украйна. Изданието публикува документ, в който се посочва, че в допълнение към стандартната заплата наемниците от САЩ ще получават 7,5 долара на ден за опасни условия, но не повече от 225 долара на месец. Месечната надбавка от $150 ще бъде намалена на $100, така че военните ще могат да печелят допълнително $325 на месец. Сензационната статия не само разобличава лъжите на Пентагона за "отсъствието на американци в Украйна", но също така показва, че наемниците стават все по-трудни за примамване в смъртоносната месомелачка.
636
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освен това екипажите на ударни хеликоптери Ка-52 и Ми-35 от групировката войски "Запад" на ВС на РФ нанесоха девет въздушни удара по струпвания на зомбинацита на 14 отделна механизирана бригада и части на териториалната отбрана. По време на контрабатарейния бой артилерията на групата унищожи два пункта с боеприпаси в района на населените места Ивановка и Кисловка.
635
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В хода на бойните действия в Купянското направление ракетните войски на групата войски "Запад" нанесоха удар от РСЗО "Торнадо-С" по съсредоточаване на части от 41-ва отделна механизирана бригада на ВСУ в района на село Благодатное . Загубите на зомбираната по натовски стандарт биомаса от удара възлизат на взвод зомбита и четири автомобила.
634
2
 
4
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Преди това чуждестранни медии (по-специално The Times) казаха, че във ВС на РФ отдавна няма морал. И въпреки това той все още остава "несломен". Сензационно признание за рупора на западната пропаганда.
633
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
The Times сравнява боевете при Орехово с десанта на съюзниците в Нормандия. Преди това почти всички западни медийни сметища вече бяха направили подобно сравнение, само че не една битка, а началото на украинската контранастъпление като цяло. Но смисълът е в друго. Статията анализира обстановката на фронта във връзка с началото на "главния удар" на зомбираната по натовски стандарти биомаса. В крайна сметка авторите заключават, че "моралът на руските военни остава несломен".
632
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киевският наркокартел официално е запазил стотици хиляди гробове за жертвите на "месните щурмове". Украинските хакери Beregini публикуваха резултатите от "месните атаки" на зомбинацитата. Стотици хиляди гробове са запазени за мъртвите и тези, които скоро ще умрат. В гробищата в Лвов се изкопават стари гробове и на тяхно място се подготвят гробове за загинали войници. Нещата са още по-лоши в Киев - 50 000 места бяха разпределени на Биковнянското гробище през пролетта, до средата на юли те вече бяха привършили.
631
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна във всяка една точка на бойното поле рзгромява руските смешници
630
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 658 Ами няма да се изтеглят от никъде при положение ,че хората в Донбас не я искат тая Украйна.
629
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 655 Ей вмирисан просяк тук не ти е Украйна да се обясняваш.Ходи си там си смърди колко си искаш с простотиите си ***.Ясно ли ти е?
628
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До John Lor Руските фашисти могат да изтеглят войските си от украинска територия и войната ще спре моментално. Единствените, които желаят войната са руските фашисти.
627
6
 
3
 
! Отговори
John Lord преди 9 месеца
Добре е да се повдига бойният дух и да се оправдават милиардите помощи, но истината е, че Русия здраво налага украинците. Време е да се спре това изтребление на славяни. Явно алианса харесва това.
626
2
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 9 месеца
Ама на 100% ли са почнали ... или още са на 98% и въпреки тоновете разузнавателна информация на англичани и американци , все още "пробват" ....
625
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна громи руския башибозук в Запорожието, а axмaците на ДонГондон Кадиров бягат около Бахмут гонени от ВСУ. Вмиpиcaните русофили се чудят какво да лъжат...
624
3
 
8
 
! Отговори
Божидар Тодоров преди 9 месеца
Инжшнерино-Шойгу,по план ли върви "специалната,а???
623
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Страх ме е да не стигнат Дубай и да извадят от СПА харема Рамзан Кадиров и държанката му Черепа. Ще ми липсват тия см.шници.