Подценяват ли САЩ бурята COVID-19?

Болните се увеличават, Тръмп иска американците да се върнат на работа
27 мар 2020 22:29, Красимир Ангелов
69

САЩ изпревариха Китай и Италия по брой заразени от новия коронавирус. Регистрираните случаи на COVID-19 в страната надхвърлят 82 000, а жертвите са близо 1300 души.

Улиците в градовете са пусти, а рафтовете в магазините - празни. Това е гледката в Щатите към момента. Мадлен Чолакова живее от дълги години в щата Ню Йорк.

Още по темата
Тя разказва, че хората са изплашени и се наблюдава плашещ недостиг на всичко. По думите й, предприетите от властите мерки за ограничаване на заразата са закъснели.

"Държавата се оказа неподготвена, проблемите на здравната й система са на повече от 60 г. Може би не трябва да се забравя самото усещане на американците, че са далече от Европа и Китай, че тях не може да ги засегне",  каза Мадлен за Bulgaria ON AIR.

Според нея липсата на навременна реакция е довела до редица събирания на хора на едно място.

Нуждата от носене на предпазни средства е осезателна. Снабдяването със защитна маска или ръкавици е много трудно. Тежко е положението и в някои болници. Стига се дотам, че в лечебно заведение в Ню Йорк медицински сестри прибягват до торби за смет като предпазно облекло срещу коронавируса.

В щата Ню Йорк, където живее и Мадлен, има нужда от 30 000 дихателни апарата, а са отпуснати само 400. Напрежението се покачва.

"Хората се прибират по домовете си, всеки от Ню Йорк, който има възможност да излезе от града, е излязъл или излиза. Опитва се да отиде на вила, на къща, на гости, някъде извън мегаполиса", добавя още Мадлен.

Данните за влошаването на ситуацията идват въпреки желанието на президента Доналд Тръмп хората да се върнат на работа възможно най-бързо. През последните дни бе съобщено за 3 млн. и 300 хиляди безработни американци.

Мадлен разказва, че има голямо разминаване в желанието на президента и това, което учени от Националния щаб го съветват да направи. Според експерти, епидемията в САЩ може да не отшуми до юни, както предвижда и Тръмп.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
16
 
! Отговори
шмоко преди 4 години
До 44Торбите за смет в Европа си ги ползваме за смет, а не да опаковаме здравния си персонал....... на какво се крепят безконечните ви ресурси ???? На зелените хартийки без никакво покритие ли ? Смешници......
35
1
 
9
 
! Отговори
До Ясно преди 4 години
Браво на всички които вярват в безплатните неща и ги ползват, останалите *** плащаме сметките, вкл и на вярващите в безплатния обяд и лечение. От къде мислиш че идват тея ресурси за лечение и превенция и стимул за 300млн. човека. От данъци btw. Открийте разликите начи и после питайте кво ще правят болните и болниците с тия пари. Ай със здраве.Да не изпадаме в цинизъм.
34
11
 
7
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
До 42 Значи човек умира, давате му "много пари" и той оживява !?
33
5
 
11
 
! Отговори
До Ясно преди 4 години
Което не става с пари става с много пари.
32
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Мене сега им паднало да си починат
31
6
 
4
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
Фо 28 Интересно за какво са индикация!? Тези пари ще спрат ли смъртта и заразата!?
30
11
 
27
 
! Отговори
Snowball преди 4 години
Кога избиваха хора по цял свят и налагаха "демокрация" не им бяха празни щандовете и не бяха изплашени............ Сега духовете на индианци, японци, , виетнамци, иракчани,сирийци и мн. други невинни хора витаят над "земята на неограничените възможности" !
29
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като почнат погребенията да стават масови и всекидневни, въоръжените вече американци ще поискат да вземат нещата в свои ръце и ... което вируса не убие, куршумите ще свършат работа. Най-лошото предстои. Лоша предизборна кампания е смъртта на повече хора, отколкото във войните през последните десетилетия за петрол по света. Мъртвите американци няма да направят Америка велика. Стареца ще влезе в историята. Добре е, че нямам зелена тоалетна хартия.
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В предградията не е така. В магазините няма нормалния голям избор, но пазаруваш ако не си препълнил гаража или склада. Всички данъкоплатци ще получат финансови стимули. Ако искате да знаете какво се случва четете американска преса. Хората са уплашени и има много болни, както навсякъде по света, но тук поне не ги тормозят, а правят всичко възможно.Цифрите са големи защото се правят много тестове.
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете паниката ве, всяка година милиони умират заради пушене, пиене и преяждане. Дори десетки милиони...ако не и повече. Стоп зе паник.
26
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
минаха 100000 и продължават нагоре, това е чума никакъв грип не е това, докторите идея си нямат какво да се прави
25
6
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Дядото има толкова нереалистична представа за нещата, че няма накъде повече ...
24
3
 
21
 
! Отговори
Kugelblitz преди 4 години
2.2 трилиона долара не са индикация за подценяване на каквото и да било.
23
8
 
17
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 4 години
Да не говорим, че Южна Калифорния и Югозападните щати са под контрола на Мексиканските картели и допълнително се избиват, така че тая стена изобщо не ги пази от нищо
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще понесат доста щети,все пак са 330 млн.Ами ако пламне Бразилия,там както обичат карнавали,фестивали и фиести с разюздани оргии,не ми се мисли.
21
7
 
17
 
! Отговори
Лейди Гарга преди 4 години
Таке е като си избереш олигарх, мафиот, *** или просто един изкукал дядка за лидер! Държави със сходен проблем - бол! Включая и нашата.Не може доктори и научни работници да ти дават съвети, а ти да подхождаш към пандемия, като че ли е само лош рейтинг и със малко демагогия тя ще изчезне...Глупаците, които гласуват такива хора на власт ще си платят за гяволъка. Та и ние така - каквото повикало такова се обадило.
20
11
 
22
 
! Отговори
Уи преди 4 години
С торби за смет в моята мечта- сащ Облечени медиците не може да бьде туи е пропаганда на - русияПутин е виновен гепил им е костюмите и ги е пратил у италия
19
1
 
6
 
! Отговори
The Arrow преди 4 години
Bill de Blasio, you have failed this city!
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болните вече минаха 100 000
17
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека сега да спасят света, както обичат да го правят по филмите.