11 септември: 20 години след атентатите в САЩ

Байдън ще посети със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк
11 сеп 2021 09:15, Петя Славова
78

Снимка: БГНЕС

С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Това става в момент, когато позициите на президента Джо Байдън са разклатени от хаотичния завършек на войната в Афганистан. Този война започна през есента на 2001 г. като възмездие за атаките на Ал Каида, разтърсили света и международната политика в началото на века.

Двайсет години по-късно чувствата на оцелелите, роднините на жертвите и очевидците са все така остри, макар че според някои експерти за днешните млади американци тези събития вече отдавна са в историята, отбелязва БТА, позовавайки се на Франс прес.

Още по темата

Президентът Байдън ще посети днес със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали във вторник, 11 септември 2001 г. Както всяка година там в продължение на три часа ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще бъде днес и в щата Пенсилвания, където се разби самолет, отвлечен от атентаторите, а също във Вашингтон, където бе атакуван Пентагонът.

Джо Байдън няма да държи речи, няма да прави изявления, като ще бъде разпространено само негово видеопослание, съобщи Белият дом.

САЩ изгубиха в афганистанската си операция 2500 военни и похарчиха около 2 трилиона долара, но оставиха страната на ислямистите, които бяха прогонили от Кабул преди 20 години с обвинението, че дават подслон на главатаря на Ал Каида Осама бин Ладен, убит по-късно в Пакистан.

Тази година на 26 август в Кабул бе извършен атентат, отговорност за който пое афганистанският клон на "Ислямска държава". При този удар на летището в Кабул загинаха 13 американски военни. Случилото се потресе американците. Повечето от загиналите през август в Кабул млади мъже и жени едва са били родени при избухването на афганистанския конфликт. Гибелта им напомни, че Америка днес е раздвоена между все още живия за десетки милиони американци спомен за 11 септември и историческата памет за младото поколение, което не е преживяло атентатите и понякога слуша за тях в семейството, в училище или чрез медиите.

В публикация в списание "Форин полиси" Стивън Уолт, преподавател от Харвард, си задава въпроса как ли ще бъде отбелязана стотната годишнина от 11 септември през 2101 г. Дали идните поколения "ще виждат в него зрелищна, но в крайна сметка незначителна трагедия или коренен обрат в пътя, по който вървят САЩ и международната политика?", пита се авторът. И си отговаря: "Значението (на един исторически факт) зависи от това кой го тълкува (. . .) - американците, афганистанците, иракчаните, саудитците или европейците".

А за някои семейства на загиналите болката от 11 септември остава все толкова остра. "Сякаш това е станало току-що", споделя Моника Айкън-Мърфи, вдовица на 37-годишен бизнесмен, работил на 84-я етаж на южната кула от Световния търговски център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
12
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
До Факт, както казваш няма случайни неща. Голяма фиеста направиха тогава военните и сега, 20 год по-късно, пак правят циркове, този път по-страшни и жестоки от преди. Говоря за насадената пандемия и ковид - измамата на 21 век. Как набързо се печелят милиарди за сметка на здравето и още по-жестоко, за самият човешки живот. Някои за пари не се спират пред нищо.
40
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До КъсметНаемателят на Кулите спечалва милиарди долари от разрушаването на кулите.Сигурно е случайност.Както и многомилиардните печалби на разпродалите акции точно преди събитията.Също случайност.
39
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
"...С.Уолт си задава въпроса как ли ще бъде отбелязана стотната годишнина от 11 септември.." Както са я подкарали САЩ,след още 80 години просто няма да ги има или ще има нещо,на което няма да му дреме за 11.09.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит празник на Юесей, спонсорът на ислямския тероризъм.
37
0
 
24
 
! Отговори
Късмет преди 2 години
Добре че са ги застраховали за терористични атаки малко преди акта.
36
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атентат е когато САЩ са пострадали , а когато други са пострадали от САЩ , какво е ? Виетнам , Сърбия , Афганистан, Сирия, Ирак, Либия .... !!!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за сградата на Пентагона нещо?
34
4
 
30
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
И нито един, от над 300, евреи, работещи в двете кули на СТЦ, на 11 септември 2001 г. не отишъл на работа и не е загинал?! - Всички останали трактовки са приказки за наивници...
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези самолети носеха на САЩ демокрация, както Американските самолети спускаха демокрация със бомби по света !
32
4
 
13
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Рейгън едно време каза, къде е злото...
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото повикало - Това се обадило !!!!! Не може да сееш зло и да жънеш добро !!!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно защото съм карал Е60 ти казвам, че никой не ще тая кошара. Е-класа 211-ка е къде-къде по-добър избор.
29
7
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
В мобиле има само една обява за Е60 и не е 3 бона. Добро Е46 е 6 бона. Като не си купувал и не си карал BMW, не давай акъл.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с пандмията е продължението с други средства.
27
3
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Че Е60 вече струва 3 бона, никой не ще тия гробници.
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последния век Щатите са инсценирали поне 10 такива добре документирани "инциденти" с най-различни цели..... Дори си има и термин - false flag
25
5
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Е60 се намира рядко. Масовите BMW са Е46 и Е90, 3-та серия, а не 5-та. И все пак не са толкова често срещани. Масово колоте по панелните квартали са дръгели за до 3 бона.
24
4
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Може да се каже,че това беше най-грандиозната операция на ЦРУ за всички времена.Но вече е надмината и то без употреба на конвенционални оръжия.Пандемията ковид 19 засенчи всички други афери.И то организирана и осъществена от частни лица-Сорос и Гейтс.Естрествено ЦРУ също е замесено,но по друг начин-като пречи истината да излезе наяве.
23
0
 
11
 
! Отговори
От отдела преди 2 години
Специалния отдел на ЦРУ "Кърти, Пробива". Ако има други високи и стари сгради за събаряне, звънкайте.
22
3
 
22
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кулите са взривени отдолу от ЦРУ :)))