120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега

Около 5000 студенти заминават годишно по програмата
2 фев 2024 16:08, Анисия Иванова
84
120 000 родни студенти участвали в "Работа и пътуване в САЩ" досега
Снимка: БГНЕС, архив

От 2000 г. насам повече от 120 000 български студенти са участвали в програмата „Работа и пътуване в САЩ“, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Той връчи паспортите с първите издадени визи на петима български студенти, които ще участват в летните студентски бригади в САЩ тази година. Вече 24 години посолството на САЩ в София успешно изпраща чуждестранни студенти за участие в лятната програма „Работа и пътуване в САЩ“, добави Мертен.

Програмата дава възможност на студенти от цял свят да живеят и работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет и да се запознаят с хората и начина на живот в САЩ, каза посланикът. „Това преживяване наистина е трансформиращо и променя живота и ние със радост подкрепяме студентите, които желаят да участват в лятната програма“, каза още посланикът.

Участниците в програмата стават културни посланици на своите страни в САЩ и благодарение на тях стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден. Убедени сме, че когато се върнете в родната си страна, ще станете посланици на САЩ и ще обяснявате за американската култура и ценности. Тази връзка между хората е една от най-силните части на забележителната програма, коментира Мертен.

Програмата действа като трамплин за безброй енергични и талантливи студенти, които постигат големи успехи, след завръщането си в България, каза той. Преди пандемията от COVID-19 приблизителният брой годишно беше около 5000 студенти, пътуващи по програмата. Тази година очакваме да се доближи броя на студенти с предпандемичните нива. През 2023 г. броят беше съвсем малко под 4000, обясни Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България, цитиран от БТА.

"Мога само да кажа, че хората, които се колебаят, трябва да се хвърлят. Трябва да изживеят Америка и това е най-доброто решение, което могат да вземат през годините си в университета", каза Ана-Мария Иванова, студент по „Арабистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя е последна година в университета и отива в САЩ за втори път.

Това е най-доброто лято, което някога съм имала. Всичко ми хареса и се връщам на същото място в Минесота, каза тя. Разликата между българи и американци е огромна, посочи още Ана-Мария Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: САЩстудентибригади
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
0
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Хах, а в Блатната Джамахирия колко са отишли? :))))))))))))))))))))
76
2
 
2
 
! Отговори
Мухахаха преди 2 месеца
От студент по икономика , който мие чинии и обслужва деббелаците в МакДоналдс заедно с много други "културни посланници" от Нигерия, Мексико, Никарагуа и Мозамбик, става прекрасен "културен посланник" на България . Браво.
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КАТО СЕРВИРАЩИ НА МАСИТЕ В РЕСТОРАНТИ, ПРОДАВАЧИ НА ПИЦИ В ДЕНОНОЩЕН МАГАЗИН... ЗА МЕН МНОГО ПО-ИНТЕРЕСНО БИ БИЛО ИЛЪН МЪСК ДА МЕ ВЗЕМЕ В НЕГОВАТА ФИРМА ИЛИ ГОЛЯМ ФЕРМЕР ЗА КАУБОЙ В ПРЕРИИТЕ НА СРЕДНИЯ ЗАПАД ИЛИ ЗА ХОП НА КОРАБ ОТ НЮ ОРЛЕАН ПО МИСИСИПИ ДО МИСУРИ,ПЪК МОЖЕ И ЕДНО ПОКЕРЧЕ ДА ХВЪРЛИМ...
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно е разбирането за робство у нас Ама вие с раждането си и вече сте роби бе сладури и ви щамповат ЕГН с акт за раждане. Живота е робство,но важното за собственото ви щастие и самооценка е на какъв господар робуваш.На крадлив,балкано-тюрски потурнак за без пари със сигурност или на аналитично пресметлив англосакс ,който поне плаща по щедро поне така е прието да се вярва.
73
2
 
4
 
! Отговори
БигБанг преди 2 месеца
Това преживяване наистина е трансформиращо и променя живота ти след като осъзнаш ,че ти си един бял роб ,който доброволно си е купил и платил концлагера за 6000лв свои пари за дамие чинии и чисти американски клозети доволен
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каймкът с ценната млада и жива кръв вече са източени от ресурсната територия.Останали са само непълноценни биологични единици,които нямат значение.
71
3
 
2
 
! Отговори
до бг смешки 2 преди 2 месеца
По добре американска колония отколкото съветска "независима" държава. Малки клоаки като нашата държава няма как да бъдат независими, просто трябва да си изберът най-малкото зло.
70
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
И половината от тях ще останат там, или ще намерят начин да заминат по-късно. А вие се правете висшето безплатно, ако щете им плащайте да учат тук!
69
2
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
ще е колония защото народа е *** и нищо не прави да си орпави държавата !
68
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
....американската култура и ценности....Не,благодаря,дръжте си ги в САЩ,прехвалените безценности.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-скоро си тръгвате с 10000 долара, а тук живеете на чужда сметка. Много избягали от България знам какво донесоха и какво отнесоха от България, когато си идват в България.
66
3
 
3
 
! Отговори
do 62 преди 2 месеца
айде бе, така ли разбирач,???на всяко идване оставяме минимум по $10000 в България!!!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това което направи посланика е унизително, дава визи на студенти за студенски бригади да бъдат сервитьори в САЩ и това било голяма гордост. А бе тези са се самозабравили, никога не бих си пуснал детето , те ни смятат за бели роби.Срещу 6000лв. отиваш на студенска бригада.Нашият министерски съвет отива на на екскурзия с Денков за 1000000долари в САЩ без да се среща с държавни глави , на наша издръжка.
64
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
До Анонимен-2-Е сега каво ти пречи пак да хванеш за Орегон
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това което направи посланика е унизително, дава визи на студенти за студенски бригади да бъдат сервитьори в САЩ и това било голяма гордост. А бе тези са се самозабравили, никога не бих си пуснал детето , те ни смятат за бели роби.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
с инженерното образование, което завърших в бг въпреки комунистическите ограничения навремето за простолюдието(само връзкари приемаха), сега изкарвам яко пари на запад!! аре духайте го!!!
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много про,.ст.а.ци. в България бе, как да не избягаш с кеф??!само по пътищата вижте какво става?!!
60
6
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 2 месеца
А какво щяха да работят в България и за колко пари? След като там могат да си уредят живота и да се развият, отгледат деца, може би така е по-добре. Единствено жалко за родителите им тук, защото те остават сами.
59
3
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 2 месеца
сигурен ли си че всички мием чини?!ха ха много си ограничен!и да , след някоя година може би ще се върна с американска пенсия !!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1 200 000 родни русофили мечтаят да шпионират за Русия.