Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Те биха възпрепятствали нормалното им провеждане
323
Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО
Снимка: БГНЕС

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции".Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател.

"НАТО провежда операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той.

Още по темата

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.
"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно", посочи той.

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на ВВС, за много от въпросите отговорността се носи от тях.

"Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават.

Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност", каза той.

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници", обясни той.

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: изтребителитагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
11
 
7
 
! Отговори
AZOV преди 2 години
За утре на обяд ще сервираме руски летец на пюре...
112
2
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До AZOV......... С какво отваряте руските консерви?
111
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Желаем успех на Русия във военната й операция срещу хунатата в Киев. Нека след приключването на операцията Русия да се насочи и към останлите натовки пионки в региона - Прибалтика, Полша трябва отново да бъде разделена и да й се отнеме тази част от Източна Прусия, която СССР й подари след войната!
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, Боже... Най-бързо изчезващата нация в света и най-бедна държава в Европа се тревожи, че двата й самолета не могат да участват в учения на НАТО... Каква трагедия!
109
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстинатаНе избива ги, защото вие ги ползвате като щит и не и позволявате да се евакуират в Русия, понеже всички ще видят, че населението е с Русия, а на с фашистка Украйна.И си смени джендърски те опорни точки!
108
9
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Добре казано........ Захари Стоянов за РусияКато народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.
107
2
 
3
 
! Отговори
Русомраз преди 2 години
До Азов - Не мога... Ха-ха-ха
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С нашите МиГ-ове може да не участваме , но пък с чертежите на F-16 ще оформим цяла натовска ескадрила - само трябва да повикаме Аладин с летящото килимче да ни води ! Казват , че летенето на килимче и на чертеж не се различавало много ...
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро, бабо Вело, пее ти петело. Не стават, защото отдавна трябваше да са музейни експонати. Ние можем и сами. Ми, не можем. Омръзна ми от шапкари значи. Тъпоъгълни триъгълници навсякъде!
104
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, като не могат да участват в операции на НАТО, затова ни натискат да ги дадем на Зеленски, да ги унищожи, а пък ние си знем - заем, договори, аванс 100% и чакаме га дойде Ковид-35 - готово ще е. Дотогава, ще трябва да разчистим терени за чужди бази.
103
6
 
4
 
! Отговори
AZOV преди 2 години
До Русомраз - Познай с какво си правим руска салата? :)))(
102
5
 
4
 
! Отговори
Евстати преди 2 години
Махайте ги тия съветски мигове-трошляци към Украйна и американците да дават Ф16.Може да пратим бонус нашият льотчик с един натама и да се отъврем от него.
101
8
 
4
 
! Отговори
Русомраз преди 2 години
Имаме и хубаво руско задушено, в танк...
100
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тегла си една черта и сметката е такава: Преди 1989г. руски самолети, българска армия, добре пазена граница. Сега: самолети - няма, ли не били годни, армия няма, граница - разграден двор. Е няма как да симпатизирам на НАТО!
99
0
 
4
 
! Отговори
ама преди 2 години
В Полша имат и f 16
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо да кажете за самолета, който кацна в 13:00 на летище Варна и след това в 13:40 излетя?
97
0
 
4
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 години
Радев го назначи за служ. министър на отбраната и се на . ка. Сега дава ъкъл на Радев като съветник на Киро мамбата.Голям експерт голямо ла.но!
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, те затова в Полша си ги ползват. Нали и те са в НАТО защо там подобни неща не се говорят за наследените руски самолети???Или там хората седнаха, модернизираха ги, интегрираха ги със системите на НАТО и си ги ползват паралелно с закупуването на нови. Но все пак имат работещи, добри самолети. Ето това е умен подход а не като тук, зарязваме ги, не ги поддържаме после ходим и обясняваме как не ставали и трябва сега накуп сумати си пари да дадем. Вместо постепенно през годините по-малко!
95
5
 
2
 
! Отговори
rendeto преди 2 години
анонимен 100, аз пък ще се бия срещу всеки който нападне БГ, а ти си посрещай руския окупатор със водка, и за това ще си предател и ще получиш каквото ти се полага
94
2
 
8
 
! Отговори
до Морски преди 2 години
Алооо морски къде са ти американските самолети, какво се правиш на амирканопоклонник