Около 3 000 украински военни са загинали във войната с Русия

Броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли
16 апр 2022 09:17, Елка Василева
120
Около 3 000 украински военни са загинали във войната с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че около 2500 - 3000 украински военни са загинали до момента във войната с Руската федерация, съобщава агенция Униан, цитирайки интервю на Зеленски за Си Ен Ен.

За сравнение, броят на руските военни, които са загинали досега, е около 19-20 хиляди, посочи още украинският президент.

Още по темата
Държавният глава добави, че около 10 хиляди украински военни са ранени и че "трудно да се каже колко от тях ще оживеят".

Той отбеляза, че броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли.

"Много е сложно да се говори за цивилните, тъй като в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, по на изток Мариупол, и района на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана", заяви Зеленски.

Вчера украинската полиция съобщи, че в района на столицата Киев са открити телата на над 900 цивилни, повечето от които са били застреляни.

Стряскащото число се появи малко след като руското министерство на отбраната обеща да засили ракетните атаки срещу Киев в отговор на предполагаеми нападения на Украйна срещу руската територия, отбелязва АП. Предупреждението идва след неочакваната загуба на флагманския кораб на Москва в Черно море, който според високопоставен представител на отбраната на САЩ е бил улучен от поне една украинска ракета.

Андрий Небитов, началникът на полицията в Киевския регион, съобщи, че телата са били изоставени по улиците или погребани във временни гробове. Той цитира данни на полицията, според които 95% от откритите жертви са умрели от огнестрелни рани.

"Следователно разбираме, че по време на (руската) окупация хората са били просто екзекутирани по улиците", заяви Небитов. Той добави, че всеки ден се откриват нови тела под развалините и в масови гробове. "Най-много жертви бяха открити в Буча, където има над 350 тела", каза Небитов.

Същевременно украинската прокуратура съобщи, че е започнала разследване на смъртта на 10 граждани и раняването на 35 други при обстрела на гард Харков от руските сили, предаде Униан. Според съобщението сред загиналите е и 7-месечно бебе. Повредени или разрушени са редица домове, посочва прокуратурата.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
6
 
! Отговори
натовска пропаганда преди 2 години
хха тоз бие всички и печели жълта фланелка -над 20 000 събщиха че са жертвите
61
3
 
4
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
До Фактите ей гладна кокошка просо сънува знаеш ли тази стара поговорка..много ви се иска матушка россия да загуби защо не отиваш да им промогнеш на твоите братя бендоровци покани българите и ес то полша иска да влезе конфротация с россия съберете се а ние в рус ще ви посрещнем с хляб и сол дали ще можете да стъпнете на украинска земя
60
5
 
13
 
! Отговори
Брад Пит преди 2 години
Само за последната седмица в Мариупол се предадоха над 1500. Зелю пак е предозирал.
59
5
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Човека говорим а войници... Само руските тикви могат да убиват цивилни! Ей много си САШеЕ ... Аман вече
58
4
 
8
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
тоя клоун пак преувеличава- воиници пропапднаха в плен и се предадоха те са около 3000 колко загинаха него него интересува или колко са загинали важното да исълнява заповедите на сащ и британия той не може да спечели единственият път да спаси народа си сами да се предапдат нема да останат мъже за плод
57
5
 
8
 
! Отговори
А???? преди 2 години
20 000 руснаци и само 3000 урки? Смятайте само какъв лъжец! :):):) А урките всяка вечер ги бомбят - ама яко последните две седмици!
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко се предадоха?
55
18
 
8
 
! Отговори
Драгунов преди 2 години
Огън и жупел ще се стовари върху фашистка Русия.Путин е пътник.
54
19
 
9
 
! Отговори
Фактите преди 2 години
Путин ще съжалява, че се е родил.Русия изгуби тази война, а руският народ гладува.Путин вече влиза в историята като топ фашист като Сталин, Франко и Дучето.
53
8
 
19
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Чудесно. Значи се справяте супер и нямате нужда от помощта на НАТО и от милиардите на Америка, които ми е доста интересно къде отиват, след като Зелката най-нагло обяви, че иска 7 милиарда месечно. Математиката не ми излиза. Всяка негова реч се държи изключително недостойно и се опитва да внуши, че всички са длъжни да наливат пари и оръжие. И го прави по начин подхождащ на просяк, не на президент.
52
17
 
8
 
! Отговори
Фактите преди 2 години
Само на Крайцера Москва загинаха 496 души екипаж. От 510 души има едва 14 оцелели. Следва потапянето на пстатъка от жалкия руски флот.
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, ти трябва да бъдеш съден за театъра, който спретнахте заедно с ЩАтету в Буча! Кви бяха тези трупове нагласени през два метра и които си криеха лицата? Сякаш единствената им грижа, докато са умирали е била никой да не ги разпознае. И никъде не видях кръв. При толкова много трупове, там трябваше да потекат реки от кръв. И понеже повечето бяха паднали по очи, което значи, че са стреляни в гръб, но никой нямаше дупки от куршуми. Трябваше да проявите повечко внимание към детайлите.
50
12
 
7
 
! Отговори
Фактите преди 2 години
17400 руски майки реват обаче.Путин си заминава. Много слаба излезе руската армия.
49
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Зеленски е цар на басните.
48
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз имам мои цифри. 50000 украинци и 15000 руски военни. Точността е същата като тази на Зеленски.
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, може ли така безсрамно да лъже.
46
2
 
9
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Не повече от трима са, хилядите са ги сложили за авторитет. Са руснаците са загубили поне двадесет милиона, ама крият.
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Кокаина, така ви употребиха великите сили, че ми е жал, за урките. Сега четох за Грузия, сценарийчето същото. Поне да бяха, променили схемата.
44
13
 
2
 
! Отговори
До факт преди 2 години
Абе Донбас е от 2014 окупирана от рашките. Кой кого посреща?
43
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вмирисана държава е Украйна.