Преговори за мир с Русия са невъзможни, тя залага всичко в тази война

Ярослав Божко в разговор с Милена Милотинова
Обновена: 9 яну 2023 09:32 | 9 яну 2023 09:25, Александър Попов
210

"Мисля, че са невъзможни преговори за мир с Русия. Русия е готова да заложи всичко в тази война, те биха искали да имат военен парад в Киев, да покажат на цял свят, че тук имат такава военна сила да нахлуят във всяка държава, дори най-големите в Европа. Преговорите за мир са мит. Те са само възможност за Русия да получи повече време, да подкопае санкциите и това е," каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова Ярослав Божко, представител на движението за гражданска съпротива в Украйна "Жълта лента". Той беше един от представителите на Украйна, поканен в ЕП за получаване на Наградата Сахаров в края на 2022 година. Награзата Сахаров на ЕП е на-голямата награда в ЕС за защита на правата на човека и свободата на словото.  С наградата в края на 2022 година беше удостоен украинският народ заради смелостта му.

Божко свърза края на войната с промяна на политическата ситуация в Русия.

"Според мен краят на тази война ще означава промяна на политическата ситуация в Русия, промяна на смисъла на живота на политиците, които ще разберат, че е трудно да победиш, ако си агресор. Докато няма такова разбиране от страна на Русия, сигнал, че са готови да променят политиката си - така, както Съветският съюз в края промени своята, изтегляйки военните си от Афганистан и започвайки демократизация, докато не получим такива сигнали - нямаме никакви съмнения, че Русия е империалистична държава, която би предизвикала нова война в Украйна, Грузия, Молдова или другаде," каза Ярослав Божко, който преди войната е бил политически анализатор.
"Имаме три хиляди активисти в над 20 или 30 населени места в южните и източните окупирани територии на Украйна. Относно процента убити – не знаем все още, защото много от информацията се крие от руснаците и те не представят надеждна статистика дори и да изнесат някакви данни", заяви гостът в предаването "Брюксел 1".

"Бях в Херсон, когато бе освободен. Хората нямат нормален достъп до вода. Нямат нормален достъп до електричество в много населени места. Запорожката атомна централа е спряна, не произвежда електричество, нито за Украйна, нито за окупираните части на Украйна. Хуманитарната ситуация в тази територия е много тежка", разказва събеседникът на Милена Милотинова.

По отношение на най-страшната картина, която е видял по време на войната, Ярослав Божко разказа:

"Не е картина, а история – за един човек от нашето движение с блокирани профили в Whatsapp, Signal и други. Считахме го за отвлечен, но след окупацията в Херсон знаем, че е бил убит преди половин година. Това ми помогна да осъзная колко е кратък животът, колко евтин е човешкият живот във война. Колко прозаичен е ... Това беше 29-годишен човек, чието име няма да спомена, защото има семейство в окупираните територии, но това ми даде да разбера, че войната е много трудно време", казва Божко.

Според него Наградата Сахаров е знак.

"Мисля, че е знак за всички ни, че времената се менят, че само военна сила и пари не стигат, за да победиш. Трябва да бъдеш етичен, за да победиш. Трябва да бъдеш отдаден на по-висши ценности, за да победиш. Наградата подчертава тази идея, че можеш да победиш само ако имаш нещо по-голямо, по-висше от себе си и своя живот", коментира Ярослав Божко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
9
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Ха ха, то даже Германия не е платила репарациина Полша за ВСВ пък тоя..
93
2
 
13
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Алекс скъпи, за да плати една държава репарации, първо трябва да я победиш!
92
15
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Преговори може да има само за размера на репарациите,които Русия да изплати.Преди това Русия трябва безусловно да се изтегли от всички окупирани след 2014г. украински територии/Крим,Донецка и Луганска области/.Ако ли не,бой по *** руски кратуни.
91
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва края на монополарният момент в историята и световната хегемония на САЩ! Китай се въздига като втори световен полюс.Тази война само показва калко е безпомощно Нато срещу другите два полюса- единият ядрена а другият икономическа сила! САЩ и 30 те ме богати колонии не могат на спечилят даже прокси войната на Руския фронт, какво остава втори фронт срещу Китай! А що се отнася за разширяване на Нато-Ердоган не е съгласен! Нато никога няма да жертва Турция и Босфора за страна като Финландия..
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
забрана на български език в окупираните територии --- Ей психодесни стига с тия лъжи, стига.... Времето ви свърши...
89
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната свърши, каквото беше - беше. Европа се обедини срещу Русия, а НАТО се разширява още. В ЕС има канадска и американска газ, рублата умира вече. Скоро сите ручки ще мията тоалетните и чиниите по Европа. Великата империя се провали с тези смешници начело.
88
3
 
13
 
! Отговори
До руски мир преди 1 година
Русия е фидерация в която живеят 46 различни народа и всеки има право да изучава родния си език! Само българите не ха ха! Русия няма никакъв проблем с България и изучаването на български език! Процлема и е с наци правителството в Киев, според което украинският трябва да е единственият език в Украйна!!
87
12
 
7
 
! Отговори
руски мир преди 1 година
Започва с война и геноцид, продължава с могилизация, забрана на български език в окупираните територии, репресивни закони и орязване на доходите и пенсиите. Кой иска да живее там? Дори и Копейкин не иска!
86
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато е агресивна военна организация, която насила колонизира други държави, ако доброволно не искат станат демокрация и се присъединят към американския модел! То е инструмент за реализиране на американската хегемония в света! Проблема е, че други центрове на сила се борят срещу тази хигемония и разширяването на Нато- например Русия и Китай! С агресивното си разширяване, Нато е отговорно за войните в Европа!!
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и Европа трябва да санизависими от САЩ и Русия! За съжаление ние не само сме напълно зависими военно и политически от САЩ, а сега и енергийно зависими от САЩ! Никой не смее да напише и сема за нашата зависимост от САЩ! Но тя стана в хода на тази война очевадна за всеки!
84
2
 
8
 
! Отговори
До 97 преди 1 година
Да забелязахме го! Сега казват, че войната със сигурност ще приключи на масата за преговори, но когато Украйна поискала ( защото тя е напълно финансово независима от Запада (-; Също така говорят, че трябвало справедлив мир ( just peace). Не си знае какво дначи справидлив мир ха ха ха! Сигурно Украйна да се откаже от територия!
83
8
 
21
 
! Отговори
ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ? преди 1 година
Как се 'пренагласят' новинарите? ДОСКОРО говорителите на НАТО твърдяха че няма да има преговори, докато Русия не бъде победена на фронта. Сега се видя че Русия няма как да бъде победена на фроната дори и със 40 помагачи. И какво ? "Русия не била искала преговори"?! ХА ХА ! нама такива наглосакси!
82
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСОФОБ=ЧОВЕК ГОТОВ ДА ПРОДАДЕ И ПРЕДАДЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПАРИ. ОБИЧАЩ ПОВЕЧЕ сащ. Справка ПП, ДБ, БВ са русофобски антибългарски партии защитаващи интересите единственно на сащ.
81
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората не гласуват, защото виждат, че няма смисъл! Просто завесата падна и е прозрачно, че ние сме нео колония на САЩ и не ние българският народ, решаваме съдбата си, а я решават политическите елити в Вашингтон и Брюксел! Ние сме колония и ВСИЧКИ БГ партии обслужват интересите на САЩ на първа място! НС от 3 месеца се занимава ексклузивно с самолети за САЩ и помощи и оръжие за Украйна ( проксито на САЩ). Тогава има ли смисъл от избори и НС??
80
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците още не могат от 140 години да определят какво значи са си украинец! Дали трябва да говориш руски или украински? Не могат да образуват нация, а откак САЩ се възползва и цяла Европа се бърка в националната им исентичност, направо енетърпимо! Оставете ги са си решат конфликта сами! Ава нема финансови печалби от това а??
79
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че е добре една държава да е демократична и искам да живея в демокрация. Но е голяма грешка Нато и ЕС да налагат на всички държави в свита да бъдат демокрация! Това е ужасно агресивна външна политика, направо световна диктатура! Ако Китай, Иран или Русия искат да живеят в друг модел, това е тяхно право! Ето Афганистан не искаше демокрация и след 20 години тлне иска! Нато няма право насила да колонизира държави и са ги храви демокрации против волята им! Това води до постоянни войни и конфл
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЙТО Е *** РУЧЛЯК, ДА ЦЪКА МИНУС. ПРОБРОЯВАМЕ САЙТА.
77
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българин- човек, който по обективни причини недолюбва Европа
76
7
 
6
 
! Отговори
Шейха преди 1 година
Аз пък си взех нафтова печка. Някак по-престижно е да се отопляваш на нафта. Простолюдието е на ток, а аз горя нафта като шейх.
75
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИФИЛ = ЧОВЕК, КОИТО МРАЗИ БЪЛГАРИЯ И ОБИЧА РУСИЯ