Украйна наложи санкции на 22 души, свързани с РПЦ

Един от тях е Михаил Гундяев, племенник на руския патриарх
24 яну 2023 12:17, Елка Василева
41
Украйна наложи санкции на 22 души, свързани с РПЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна наложи санкции на 22-ма руснаци, свързани с Руската православна църква (РПЦ), заради това, което президентът на страната Володимир Зеленски определи като тяхна подкрепа за геноцид, предаде Ройтерс.

Още по темата
Според указа, издаден от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, списъкът включва Михаил Гундяев, който представлява РПЦ в Световния съвет на църквите и други международни организации в Женева. Руските държавни медии съобщават, че Гундяев е племенник на патриарх Кирил, който е начело на РПЦ.

Миналата година Украйна наложи санкции на самия руския патриарх.

Санкциите са последната от поредицата стъпки, които Украйна предприема срещу РПЦ, която подкрепи разпореденото от президента Владимир Путин нахлуване на руските сили в Украйна.

"Санкциите са наложени срещу 22 руски граждани, които под прикритието на религията подкрепят терора и политиката на геноцид", заяви Зеленски в обръщението си  късно вчера. Той добави, че наказателните мерки се предприемат с цел укрепване духовната независимост на страната.

По-голямата част от украинците са православни християни и е налице ожесточена конкуренция между исторически свързаната с Москва Украинска православна църква и независимата Православна църква на Украйна.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия укро-фашистки mar6i навръх Рождество бяха окупирали с полиция всички храмове в Киев, за да не могат да влязат там православните....
8
0
 
7
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
То налага ,ам кой ще го опява него?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврей взеха да си изтърват нервите и да демонстрират открито кой е набелязаният за унищожение враг. Не е само Русия, а православието, като цяло. Той полският евреин Бжежински го беше изпляскал това най-официално още в началото на 90-те години на миналия век. Не че има някакво значение, вече взе да се вижда безсилието на НАТО пред Русия и еврей трябва да мислят за собственото си оцеляване.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Володомир Зеленски......хахахаха, това де не би да идва от Володя :))) Преди го пишеха Владимир, не знам какво стана :)))
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Зеленски , ваше величество, ние сме православни българи има нема 1000+ години. Ще ни позволите ли да си вярваме или това засяга Вашите чувства и тези на древните укри с държава на 30години. Кажете ваше височество що да правим?
4
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Зеленски,е враг....
3
0
 
18
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
И за по-сигурно миналия ден запалиха Патриаршеския храм на УПЦърква в Куев!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много просто банд-те нацисти са католици и вхимат всички църки на православните украинци - или в УКРАИНА ако не си каолик нямаш право на друга вяра
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е предозирал прашеца и превърте. Ало изпържи си мозъка с тоя прашец бе! Ше те фане деменцията на млади години.