Целта на Украйна през 2024 г. е да "прогони" Русия от своето небе

Който контролира небето, ще определи как ще приключи войната
Обновена: 17 яну 2024 13:13 | 17 яну 2024 12:48, Елка Василева
288
Целта на Украйна през 2024 г. е да "прогони" Русия от своето небе
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза пред участниците в Икономическия форум в Давос (Швейцария), че „приоритет за Украйна през настоящата година ще е да прогони Русия от небето си, тъй като който контролира небето, ще определи кога и как ще приключи войната, предаде Франс прес.

В същото време министърът поясни, че преодоляването на въздушното превъзходство на Русия ще „отнеме време“ и Украйна ще има нужда от подкрепата на западните си съюзници.

„Победихме Русия по суша през 2022 г., пред 2023 г. я победихме по море, през 2024 г. ще се концентрираме върху победа във въздуха“, добави Кулеба.

През февруари 2022 г. Русия нападна Украйна, но не успя да превземе Киев и беше принудена да отстъпи в северната и в североизточната част на страната, както и от част от южните области. През 2023 г. с атаки на дронове и ракетни удари Украйна успя да вдигне блокажа на част от пристанищата си на Черно море и частично да възстанови износа си, основно на зърно.

За постигане на въздушно превъзходство Украйна ще има нужда от помощта на западните си съюзници, които да ѝ предоставят самолети, напомни отново министър Кулеба.     

„Украйна има нужда от доставката на самолети (…), ракети с голям обсег и дронове, като производството на последните вече напредва и в самата страна“, обяви министърът по време на дискусионен панел в рамките на форума, цитиран от АФП.

Изтребители F-16 се очаква да бъдат доставени през тази година, но по отношение на ракетите с голям обсег засега Украйна е получила съвсем ограничени бройки, тъй като САЩ и европейските държави имат опасения, че предоставянето на подобно въоръжение ще бъде сметнато за провокация от страна на Русия.

Почти всяка нощ Украйна е обект на руски атаки с дронове и ракети, които Русия изстрелва от суша, по вода и от въздуха, като предоставените от страна на западните съюзници системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинската армия да свали голяма част от тях. Но Украйна предупреждава, че ако не получи доставки от страна на САЩ и европейските държави, скоро ще остане без боеприпаси.

В същото време САЩ и държавите от ЕС са принудени да се справят с вътрешни политически противоречия по отношение на доставките за Украйна, припомня АФП.

„Ние се борим с враг, който е много силен, много голям и никога не спи. Това отнема време“, посочи министър Кулеба.

Вчера президентът Володимир Зеленски също говори в Давос за необходимостта от постигане на надмощие по въздух над Русия. "След 2014 г. бяха направени опити за замразяване на войната в Донбас. Имаше много влиятелни гаранти - германската канцлерка, френският президент. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", каза Зеленски в речта си. Той призова Запада да помогне на Украйна да получи "въздушно надмощие" над Русия. "Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какво количество", каза Зеленски.

Руският президент Владимир Путин от своя страна отново обяви вчера, че самото съществуване на Украйна като държава е под въпрос след провала на контраофанзивата, при която украинците не успяха да освободят окупираните от руската армия украински територии, припомня Франс прес.

„Не само контраофанзивата не успя, но инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, статутът на украинската държава може да понесе тежък и непоправим удар“, заяви руският президент, цитиран от АФП и БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боби гойда не остра,а ехо москвы защо не погледнеш? Или арбат медия? Или лично еленовъда трябва да ти съобщи по червения телефон?
238
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен търся търся в интернет за потопен кораб и то клас Тарантул(такива кораби имахме на въоръжение в България) и не намирам... Изглежда имаме работа с поредния ФЕЙК.
237
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да,размишляваме как малката победоносна война се превърна в протяжен конфликт,в който московитските татари обстрелват жилищни сгради,без никакъв съществен успех на фронта. При това май се гордеят с военните си престъпления. Гойда
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боби подкрепям те за усилията да образоваш хората макар че те нехаят.
235
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Малко информация за РАЗМИСЪЛ: Запада и Украйна изпитаха FRANKEN SAM на базата на БУК-М1 ОПУ - монтирани са ракети АИМ-9 Сайдундер(обсег около 10 км) и Сеа Спароу(около 20км) (Оригиналната ракета е с обсег 45км а Руския БУК-М3 Витяз има ракети вече с обсег 75км) От началото на годината потвърдено с Видео от дронове са унищожени СА-8 ОСА-АКМ, Ирис-Т СЛ радар, Ирис-Т СЛ Радар или команден пункт, БУК-М1 ОПУ, Два Стрела-10м и един Патриот отива в ремонт потвърдено от западни медии.
234
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мечката ще оскуби орела в небето.
233
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Истината не ти харесва,май. Що не вярваш на Гиркин и Пригожин?
232
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този се е взел на сериозно. Всеки ден виси по форумите. Това е несериозно.
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурно ЦРУ ги е вербувало всички,нали?
230
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гиркин сам го каза преди да го затворят. И Пригожин каза същото преди да го взривят. Ей,докато кажат нещо и им се случва случка. А Борис Немцов,че Путин няма да се спре докато не разсипе Русия и...го застреляха. Новодворская ги приканваше да не се пъхат в Донбас и ке спомина. Политковская се занимаваше с Чечня - застреляна. От сегашните опоненти,който не избяга,всички са в лагер. Ех,колко свободно се живее,нали фильо?
229
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 232 Е тая хамериканска опорка поне сто пъти сме я чели.Не разбра ли,че в България тия простотии не вървят колкото и да се пънеш хората не харесват украинските простотии и не искат да ги занимаш с тях
228
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 234 Е той и на Майдана сигурно е бил даже кажи,че той е стрелял там пък се оказа,че някой друг е свършил работата,а да и Виктория Нюланд раздаваше бисквити на кученцата си.Шо си мислиш ,че можеш да си пробутваш украинската простотия
227
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 235 И къде си ги гледал в изгорелия вестник ли
226
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега купуват ли апартаменти? Гледам сега много продават къщи в Крим
225
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как така "бандеровци" се появиха чак след като Гиркин московита се появи в Донбас? А преди това границата беше спокойна и си ходиха на гости
224
1
 
3
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 месеца
До Анонимен 226 кой народ, този дето ни беше изкупил апартаменти и имоти по половината черноморие. Присмял се хърбел на щърбел
223
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците получаваха хуманитарна помощ от щатите в края на 19 век,след това 1921г при глада организиран от болшевиките, след това лендлийз през 2та СВ,който руснаците така и не изплатиха целия, след това 1990г. ножки беше. Така,че нямам съмнения кой ще проси накрая. Защото танкове не се ядат,а ракети не се пият
222
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами като гледам форума,все едно само руснаци пишат. Утре ще превземат Украйна, Америка се разпада. Вие не схванах те ли че за тях сте натовци. Източна Украйна беше проруска и кво стана? Руски ракети я направиха на мармалад. Мариупол имаше кмет руснак. И предизборната му кампания беше на руски. А вие фильовци даже руски не знаете. На какво разчитате?
221
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И къде съм писал,че Русия е бедна? РУСНАКЪТ е беден. Не си ли слушал песента на Слепаков: всичко си имаме и нефт,и газ,и алмази,а народът живее в л******.
220
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По кой показател са добре? Предложих ви: вижте пенсии,заплати,инфлация,лихвен процент,кое им е "добрето"? Защо китайски стоки в Русия струват два пъти по-скъпо отколкото в Китай? Валутния пазар в Русия свърши. Ако имаш сметка във валута,пробвай да я изтеглиш.