Целта на Украйна през 2024 г. е да "прогони" Русия от своето небе

Който контролира небето, ще определи как ще приключи войната
Обновена: 17 яну 2024 13:13 | 17 яну 2024 12:48, Елка Василева
288
Целта на Украйна през 2024 г. е да "прогони" Русия от своето небе
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза пред участниците в Икономическия форум в Давос (Швейцария), че „приоритет за Украйна през настоящата година ще е да прогони Русия от небето си, тъй като който контролира небето, ще определи кога и как ще приключи войната, предаде Франс прес.

В същото време министърът поясни, че преодоляването на въздушното превъзходство на Русия ще „отнеме време“ и Украйна ще има нужда от подкрепата на западните си съюзници.

„Победихме Русия по суша през 2022 г., пред 2023 г. я победихме по море, през 2024 г. ще се концентрираме върху победа във въздуха“, добави Кулеба.

През февруари 2022 г. Русия нападна Украйна, но не успя да превземе Киев и беше принудена да отстъпи в северната и в североизточната част на страната, както и от част от южните области. През 2023 г. с атаки на дронове и ракетни удари Украйна успя да вдигне блокажа на част от пристанищата си на Черно море и частично да възстанови износа си, основно на зърно.

За постигане на въздушно превъзходство Украйна ще има нужда от помощта на западните си съюзници, които да ѝ предоставят самолети, напомни отново министър Кулеба.     

„Украйна има нужда от доставката на самолети (…), ракети с голям обсег и дронове, като производството на последните вече напредва и в самата страна“, обяви министърът по време на дискусионен панел в рамките на форума, цитиран от АФП.

Изтребители F-16 се очаква да бъдат доставени през тази година, но по отношение на ракетите с голям обсег засега Украйна е получила съвсем ограничени бройки, тъй като САЩ и европейските държави имат опасения, че предоставянето на подобно въоръжение ще бъде сметнато за провокация от страна на Русия.

Почти всяка нощ Украйна е обект на руски атаки с дронове и ракети, които Русия изстрелва от суша, по вода и от въздуха, като предоставените от страна на западните съюзници системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинската армия да свали голяма част от тях. Но Украйна предупреждава, че ако не получи доставки от страна на САЩ и европейските държави, скоро ще остане без боеприпаси.

В същото време САЩ и държавите от ЕС са принудени да се справят с вътрешни политически противоречия по отношение на доставките за Украйна, припомня АФП.

„Ние се борим с враг, който е много силен, много голям и никога не спи. Това отнема време“, посочи министър Кулеба.

Вчера президентът Володимир Зеленски също говори в Давос за необходимостта от постигане на надмощие по въздух над Русия. "След 2014 г. бяха направени опити за замразяване на войната в Донбас. Имаше много влиятелни гаранти - германската канцлерка, френският президент. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", каза Зеленски в речта си. Той призова Запада да помогне на Украйна да получи "въздушно надмощие" над Русия. "Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какво количество", каза Зеленски.

Руският президент Владимир Путин от своя страна отново обяви вчера, че самото съществуване на Украйна като държава е под въпрос след провала на контраофанзивата, при която украинците не успяха да освободят окупираните от руската армия украински територии, припомня Франс прес.

„Не само контраофанзивата не успя, но инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, статутът на украинската държава може да понесе тежък и непоправим удар“, заяви руският президент, цитиран от АФП и БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво,горди путинофиле,а знаеш ли,че като прехвърлиш 7-8% бизнесът спира да се развива? Единственото,което работи здраво в Русия са военните заводи. Обаче кой им плаща: държавата от бюджета. А откъде се пълни бюджета? Хайде да провериш сега колко процента от бюджета им идва от нефт
158
0
 
4
 
! Отговори
паралелна реалност преди 4 месеца
толкова много небивалици само в една статия може да сътвори човек които не е с всичкият си.
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 160Ама то не си гледа него си, а се за Русия говори щото няма кво да каже . Украйна проси Европа се бунтува срещу това той на руснаците тръгнал сметка да прави .Прави си твоята Сю,а не на другите щото накрая сметките ти ще излязат криви
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 158Е такъв шарен на точици истерика
155
1
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 месеца
В Русия е около 13, а в България е около 4. Това не променя икономическата ситуация. Америка купува ли уран и петрол че даже и газ от Русия купува и то на много по висока цена. Европа купува ли същите неща - купува. Русия почна ли всичко да си произвежда почна. А Българската икономика макар и с такъв лихвен процент затъва. Един факт от няколко месеца България от износител но ток, станахме вносител.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 157Казах ти ходи и питай в Русия
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв Брежнев?! :))))) Ама вие и с историята сте зле..
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко е лихвения процент z-ки? Нямате ли смелост да кажете?
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
украина и САЩ ми приличат на един български професионален боксьор - уредят му някой съперник от махалата, хвърли му еди як бой и се перчи цяла година. Но като го барне някой корав съперник и го прати на земята, става, отърсва се и се прави на весел - продължава напред! Кой не ги барнал тези, той не ги е бурил!
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 153Само дето нямаше същите политици,a украинеца Брежнев,е явно глупостта е нещо типично за урколандия
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 151И кво питай си в Русия
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забавни сте. СССР имаше същите находища,също продаваше нефт,имаше най-много оръжие,при това производствената му база беше даже по-голяма..Какво се случи?
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 146Ставаш смешен бе не го ли разбра та и нагъл щото место да ти наритаме зурлата още в самото начало не айде хора се те бягат от Украйна,а то си носело украинската простотия тук
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Питах за лихвения процент, нали всичко им е наред? И аз нямам проблем с руснаци,а само с рашистите. На нюрнбергския процес,също разправяха,че са влезли в Судетите, за да защитят немскоговорящото население
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е мислиш ,че това ще бутне Русия безмозъчен пък и сигурно са ги измъкнали щом нямат спорове
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До145Е сигурно българин от урколандия щото осен продажните политици някой българин да има конфликт с Русия се среща много рядко
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво се случи с индийското фиаско? Измъкнаха ли си рупиите от индийските банки?
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 141Е ти все размачкаш и все намачкан си ходиш и се гърчиш да се пробуташ
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много ме радва,че обиждаш. Както няма аргументи така става. Ще кажеш ли все пак за лихвения процент Z-любителю?Съвсем конкретен въпрос.
140
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
за да им мир- руски *** в Сибир