Целта на Украйна през 2024 г. е да "прогони" Русия от своето небе

Който контролира небето, ще определи как ще приключи войната
Обновена: 17 яну 2024 13:13 | 17 яну 2024 12:48, Елка Василева
288
Целта на Украйна през 2024 г. е да "прогони" Русия от своето небе
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза пред участниците в Икономическия форум в Давос (Швейцария), че „приоритет за Украйна през настоящата година ще е да прогони Русия от небето си, тъй като който контролира небето, ще определи кога и как ще приключи войната, предаде Франс прес.

В същото време министърът поясни, че преодоляването на въздушното превъзходство на Русия ще „отнеме време“ и Украйна ще има нужда от подкрепата на западните си съюзници.

„Победихме Русия по суша през 2022 г., пред 2023 г. я победихме по море, през 2024 г. ще се концентрираме върху победа във въздуха“, добави Кулеба.

През февруари 2022 г. Русия нападна Украйна, но не успя да превземе Киев и беше принудена да отстъпи в северната и в североизточната част на страната, както и от част от южните области. През 2023 г. с атаки на дронове и ракетни удари Украйна успя да вдигне блокажа на част от пристанищата си на Черно море и частично да възстанови износа си, основно на зърно.

За постигане на въздушно превъзходство Украйна ще има нужда от помощта на западните си съюзници, които да ѝ предоставят самолети, напомни отново министър Кулеба.     

„Украйна има нужда от доставката на самолети (…), ракети с голям обсег и дронове, като производството на последните вече напредва и в самата страна“, обяви министърът по време на дискусионен панел в рамките на форума, цитиран от АФП.

Изтребители F-16 се очаква да бъдат доставени през тази година, но по отношение на ракетите с голям обсег засега Украйна е получила съвсем ограничени бройки, тъй като САЩ и европейските държави имат опасения, че предоставянето на подобно въоръжение ще бъде сметнато за провокация от страна на Русия.

Почти всяка нощ Украйна е обект на руски атаки с дронове и ракети, които Русия изстрелва от суша, по вода и от въздуха, като предоставените от страна на западните съюзници системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинската армия да свали голяма част от тях. Но Украйна предупреждава, че ако не получи доставки от страна на САЩ и европейските държави, скоро ще остане без боеприпаси.

В същото време САЩ и държавите от ЕС са принудени да се справят с вътрешни политически противоречия по отношение на доставките за Украйна, припомня АФП.

„Ние се борим с враг, който е много силен, много голям и никога не спи. Това отнема време“, посочи министър Кулеба.

Вчера президентът Володимир Зеленски също говори в Давос за необходимостта от постигане на надмощие по въздух над Русия. "След 2014 г. бяха направени опити за замразяване на войната в Донбас. Имаше много влиятелни гаранти - германската канцлерка, френският президент. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", каза Зеленски в речта си. Той призова Запада да помогне на Украйна да получи "въздушно надмощие" над Русия. "Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какво количество", каза Зеленски.

Руският президент Владимир Путин от своя страна отново обяви вчера, че самото съществуване на Украйна като държава е под въпрос след провала на контраофанзивата, при която украинците не успяха да освободят окупираните от руската армия украински територии, припомня Франс прес.

„Не само контраофанзивата не успя, но инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, статутът на украинската държава може да понесе тежък и непоправим удар“, заяви руският президент, цитиран от АФП и БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А кога се задействаха санкциите,фильо? Цяла 2022г продаваха нефт. При това спечелиха повече отколкото през 2021г. Само за една година ли смяташ,че ще се катурнат. Един руснак правеше изчисления в тикток: беше сметнал,че парите,които са изхарчили за война,можеха на всеки украинец да дадат по милион рубли и просто да ги купят. Тя пързалката сега започва.
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кулебата, както и повечето лидери говорят за някакви бъдещи работи от типа да спрем Путин или подкрепяме Украйна. Обаче, към днешна дата, на фона на всичко изречено и сторено, вдъхват неувереност. Хората са попаднали в капана на собствените думи и действия. А реалността неумолимо сочи към поражение. Което не можем да допуснем, но ще се случи защото не можем да го предотвратим. Но не можем да го кажем. Капитулацията *** на вратата.
217
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 216 И що като Русия е толкова бедна до сега не фалира, както всички си мислеха ще кажеш ли не хобот или ще продължиш да си пишеш измислици
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 216 Ами щом ти се струва ,че добре значи си от бедна Украйна е от Украйна е по-добре де
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 219 А ти си имаш интернет и си търсиш шарани ,ама не ти се получава това не ти е Украйната и хората могат и да мислят и да преценяват,а не като украинците да са офци
214
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За глупаците Путин си има телевизия,за умните- росгвардия
213
1
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 месеца
Тоя Кулеба няма ли кой да го Кулеба?!
212
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Башкортостан(Южен Урал) е избухнал протест срещу ареста и осъждането на местен активист. Фаил Алсинов е осъден на 4 години заради това,че е искал запазването на родния език и традиции. Многохилядна тълпа е излязла в студа. Разгонена е жестоко от ОМОН със сълзотворен газ. Съобщава се за пострадали и поне 20 арестувани.
211
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И що така в бедна България живеем по-добре от богата Русия?
210
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
11април 2021г. Мария Симонян в токшоу на Соловьев: "в гореща война ще победим Украйна за 2 дни; 5 февруари 2022г Александър Лукашенко в интервю: "войната ще продължи 3-4дни"; 24 февруари 2022г. Олга Скабеева в токшоу 60минути: "2 дни и Киев пада"; 24февруари писателят Захар Прилепин: "1,5 до 3 дни".Накрая самия В.Путин на 29 август 2014г в телефонен разговор с Мануел Барозу: "ако исках да взема Киев,щях да го направя за 2 седмици"
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 210 Е от кога,щото с началото си беше само руска,ама иначе лаеш и пишеш глупости .То така е много лесно някой да я създаде и после щото са уж в приятелски отношения да се качи на нея Кажи ми що американците нямат своя,а уж технологии Ала-Бала
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има три възможни общества:1.Жизнеутвърждаващо общество; 2.Общество с култ към успеха.;3.Общество с култ към измамата. С последните НЕ се сключват договори.
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 208 И за това едни с снаряди в големи количества не може да произведе ,а и нашите самолети и не само нашите са само на чертежи вече от години,а американците не им дават самолети на украинците,а разрешават някой който преди години е купил Ф-16 да ги даде на Украйна
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Приемете, че руснаците ги излъгаха.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Международната космическа станция (МКС) (на английски: International Space Station, ISS, на руски: Междунаро́дная косми́ческая ста́нция; на руски: МКС) е съвместен проект на пет космически агенции:Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, (НАСА);Федералната космическа агенция на Русия (ФКА);Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA);Канадската космическа агенция (CSA/ASC);Европейската космическа агенция (ЕКА).
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 204 Е ти и сега нямаш войски щом Зеленски има да могилизира още 500 хиляди пък,с няма пък говориш за силни
203
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази Планета може да я спаси само някой като Сноудън, но от военнопромишления комплекс на САЩ. Военнопромишленият комплекс на САЩ е паралелна държава и по-точно истинската държава. Гражданите на САЩ са третирани от държавата си като крепостни граждани.
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 206 И на кой бе на фошиланкилията ли я продадоха
201
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия няма космическа станция. Всичко си раздадоха на Запада в това число учени и инженери.
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 202 И като го удари РЕБ със смущенията и дрона цоп в калта и до тук пък снаряда няма с кво да го спреш изстрелян той си лети и го сваляш ,ама с част от сградата