ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите

Брюксел търси начин да прескочи единодушието
29 яну 2024 21:45, Петър Бойчев
167
ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите
Снимка БГНЕС

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, който стана достояние на Financial Times.

Европейският съвет се готви да проведе специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинт и рязко увеличаване на цената на заемите“.

В предполагаемия документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск". Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това, което правят други страни".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

Не е ясно как ще се осъществи подобен ход за заобикаляне на необходимостта от единодушна подкрепа.

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха на Европейския съвет следващата седмица.

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото при условие, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
11
 
5
 
! Отговори
BGexit преди 3 месеца
ЕС работи за интересите на оръжейните компании. Време е да му бием шута на тоя прогнил съюз.
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 85.Продължавай да си нанкаш.
72
4
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Обединена Европа от Атлантика до Урал....Мечтиии...
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който не е пръв приятел на чичи Сам, му е враг. Древна римска поговорка.
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 83 От разпад на ЕС ще пострадаме само ние балканските страни. Богатите пак ще са богати, а ние пак ще сме между рускитее бедняци и турските интереси. Хора говорещи за разпад на ЕС са антиБългари и просстовати хора, които закона трябва да преследва.
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Процеса на разпад на ЕС е необратим.Докато нанкащите атлантици сънуваха победа за Украйна,розови понита и дъгички.
68
9
 
12
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 месеца
Е на това му се вика европейска демокрация!! Майната му на устава на ЕС , където пише черно на бяло че всяка стрэна-членка има право на глас! Май право на глас имат само брюкселските чиновници със задна скорост и разните там гинеколожки!!
67
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 77 тия пари могат да се ползват и за война, и за инвестиция във въстановяването. В един момент Украйна войната ще спре. Дали Украйна ще остане цяла не се знае. Вероятно Пуслер ще задържи това, което е отхапал към момента. Останалата част от Украйна ще стане част от НАТО и ЕС. С тези пари свободната част на Украйна ще се възстановява и откъсне от СССР. Подобно на ФГР и ГДР. Някой ден може да се обедини отново, а може и да не се. Европа трябва да има бюджет за този момент.
66
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не искат да чуят Орбан нека попитат своите си народи.Никой не иска да плаща тази война.Да я спират,а не само да наливат,за да продължава и да загиват невинни.Все ще се намери някакво мирно решение.Обаче вместо за мир изкукалите на срещите си говорят за Глобалното затопляне и някакви шаманки с кърави лица им танцуват.Кръволаци!
65
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Орбан, поредния автократ, навъртял 10+години начело и започнал да се самозабравя. Унгария поне е в ЕС и там има кой да им напомня от къде духа вятъра. Докато всички останали европейски държави в това положение, Сърбия, Турция, за Русия да не говорим, вятър ги вее на бял кон :)
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде отидоха думите свобода и демокрация. В Украйна избухнат корупционни скандали, а тия хукнали да дават 50 млрд. за да има какво да усвояват плъховете. Бедните защитават страната, а тупаните крадат на поразия.
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво. Времето за приказки свърши . Тоя *** тикквиник играещ на 2 стола ... трябва да му счупим единия стол.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС на 2 скорости. Който не е с Америка минава на 2ра скорост
61
7
 
15
 
! Отговори
ес разпад преди 3 месеца
Това не е атака , чиста проба рекет , дори някакъв благопривидин предлог не могат да си съчинят за спирането на средствата .
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Занасят се с Унгария! Като спрат парите, как ще минава тезата, че партията на Орбан злоупотребява с еврофондове?
59
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Другар от САЩИмам да.Обаче мисля да те оставя дезинформиран.
58
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най ми е забавно да гледам дълбоко заспалите евроатлантици,които си мислят,че са победили.А всъщност въобще си нямат на идея,какво се случва всъщност...
57
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обран е гpoзен кат Лавров кoна! На Лавров само зарад физиономията ша му дадат 5 годинки, а другото е башкъ!
56
13
 
8
 
! Отговори
Другар от САЩ преди 3 месеца
До Българин - Български другарю, разпадахте САЩ още от 1917 и докато разпадахте и запдания капитализъм, вашите СеСеСеРета се разпаднаха. Що тъй!? Имаш ли обяснение или ДА ?
55
16
 
8
 
! Отговори
Фотографъ преди 3 месеца
На снимката, Орбан-Обосран гледа като напълнил панталоните отзад. Явно са му натрили люта чушка у свинктеро.