ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите

Брюксел търси начин да прескочи единодушието
29 яну 2024 21:45, Петър Бойчев
167
ЕС атакува Орбан: Пада ветото за Украйна или спираме парите
Снимка БГНЕС

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, който стана достояние на Financial Times.

Европейският съвет се готви да проведе специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинт и рязко увеличаване на цената на заемите“.

В предполагаемия документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск". Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това, което правят други страни".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

Не е ясно как ще се осъществи подобен ход за заобикаляне на необходимостта от единодушна подкрепа.

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха на Европейския съвет следващата седмица.

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото при условие, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
9
 
3
 
! Отговори
108 хей простак кръг преди 3 месеца
ъл. Прочети кой, кАгда и къде е създал първата атомна централа без рушкитеРесурси....русофилскитеИдиоти нямате стигане поПростотия.
93
13
 
5
 
! Отговори
рушката курва обрАн преди 3 месеца
е на ход.....да избира между и блатнаяКлоака....тик так, тик так. РусофилскиКурветини, вие кое мислите че ще приеме?
92
0
 
9
 
! Отговори
Фитьо преди 3 месеца
Хаха,ха.И като отнемат правото на глас на Унгария или не и дават европейско финансиране по фондове след като прави вноски за космическите заплати в Брюксел тя ще стои ли в ЕС?Баси заплатите.Пезидентът на САЩ е с 400 000 долара годишно,а еврокомисар е с над 60 000 евро годишно,а евродепутат след края на мандата за адаптация получава еднократно ,250 000 евро.
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "А да питам ко произвежда Блат..ная" -------------- много неща! Отваряш уикиедия и четеш! Аз само ще спомена обаготен уран, без който любимите ти краваристан и педроврропа щяха да седят на тъмно и студено!
90
5
 
23
 
! Отговори
свобора=диктатура преди 3 месеца
Хахахахахахах.. това ли са обещаваните европейски ценности и свобода - "ако не изпълняваш каквото ти казвам ше тъ фалираме". Мисля, че е крайно време нормалните хора да се замислят с кой искат да са приятели! Днес е пари за 404, но утре може да е македония, след това унищожаване на енергетика, земеделие, приемане на жендартството, въвеждане на евтаназията и какво ли още не... и ако посмееш да кажеш "не", ти спретват това, което спретнаха на Жан Виденов като отказа да им играе по свиирката!
89
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 104Аз не знам какво произвежда ЕС, ама по време на Ковида си спомням, че се оказа, че и маски не може да произвежда....Почти на всички неща, които имам пише - made in China, Taiwan, Vietnam, Indonesia, Malaysia///Само, че по време на Ковида и в тези държави имаше недостиг на маски.България на 100% се подсигури със собствени маски , даже изнасяхме за ЕС.
88
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На два стола трудно се седи. Скоро ще падне и от двата.
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не знам какво произвежда ЕС, ама по време на Ковида си спомням, че се оказа, че и маски не може да произвежда. Специално заради вас направих справка в къщи. Почти на всички неща, които имам пише - made in China, Taiwan, Vietnam, Indonesia, Malaysia. Освен да съм пропуснал момента в който тези държави са ги приели за пълноправни членки на ЕС, друго обяснение нямам.
86
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се занимавайте с paшиста Орбан. Изключете Унгария от ЕС. Още повече че унгарската парламентарно представената партия Наша родина крайно ляво-дясна партия също като Путин предяви териториални претенции към Украйна.
85
7
 
16
 
! Отговори
Войната е мир преди 3 месеца
ЕС изостави идеите на Робер Шуман и прегърна Оруел.
84
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО изби милиони цивилни Афганистан, Ирак, Сирия, Либия... но всичко е ок, защото е в името на демокрацията.
83
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ПроизводствоЕхаааа, не ги мисли ти Ес ко произвеждат, щото със заработените ти копейки за тр0л3н3т0 ти, я си купиш *** яйца , я не..... А да питам ко произвежда Блат..ная??? Не какво добива а какво произвежда? Освен оръжия за убиване на мирни хора? Може би и освен Москвичи и Лади които никой по света не им ги иска? Или може би електромобила който започнаха да произвеждат...и на който самите ватенки се присмиват... , щото по-грозна кола досега май никъде не е сътворявана...бухахаха... н
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ПолитикатаМдааааа, тоно така си е. Лесно е да сравняваш произвжданото в Ес и в Северна Корея...Особенно ако не се налага до констумираш, онова "второто" от азиатските ваа.рвари нали. Що не идеш да питаш блатняците дето ползват тези един милион снаряда.... , колко от тях са години и колко НЕ ?
81
10
 
10
 
! Отговори
Производство преди 3 месеца
Какво произвежда ЕС днес - джeндъри и корупция
80
5
 
7
 
! Отговори
Заключение преди 3 месеца
До АнонименМхмхмх, добре, че поне Вие, кремълските мишоци знаете как се "гради ЕС" и сте наясно с всичко, та ни отваряте очите. Всепак сте всестранно развити комунистически таланти. как можахте да се родите такива "таланти"? За копейки ставате велики дървени философи по Всичкология !!!
79
9
 
5
 
! Отговори
Политиката преди 3 месеца
е производна на икономиката. ЕС внася и чесън от Китайската народна република. САЩ и ЕС обещаха на Украйна 1 000 000 тежки снаряда за 2023, доставиха 300 000. КНДР не обеща нищо, достави 1 000 000 за половин година.
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДО Ти си обикновен панелен плъх /// Прав си и представа си нямаме как се гради ЕС. Как да имаме, всичко което виждаме е как се руши. Проблемът е че евролидерите също нямат представа как се гради
77
4
 
9
 
! Отговори
Чао преди 3 месеца
ЕС се превърна от икономически съюз в ОПГ, управлявано от антиселекция от провалени на национално ниво политици - преди ги пращаха по посолствата, сега - в ЕК.
76
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как е новата демокрация в ЕСсср. Имаш право на мнение стига е правилното.
75
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нагледен пример за истинска демокрация. Имаш право на вето, но нямаш право на вето.