Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"?

Белгийски военен експерт: Русия има нужда от още 1,25 млн. фронтоваци, за да спечели
16 апр 2024 19:00, Елка Василева
419
Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"?
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна се насочва към "корейски сценарий", твърди белгийският полковник от запаса Роже Хусен, цитиран в местни медии. Така той отговаря на въпрос дали споделя оценката на британския генерал Ричърд Барънс, че Русия тази година може да спечели войната. Барънс направи този коментар миналата седмица преди Би Би Си.

Още по темата
Хусен изразява очакване за замразяване на конфликта и несъгласие с оценката на британския си колега. Според него, за да спечели войната, Русия трябва да успее да направи така, че на власт в Украйна да дойде марионетно правителство, а това не изглежда вероятно тази година.

Белгийският експерт е на мнение, че победата за Русия изисква тройно превъзходство над украинските сили във всяко отношение. Той отбелязва, че макар руските войски да имат висока численост, по отношение на артилерията и авиацията нещата стоят различно. Хусен цитира данни, според които украинските бойци на фронта са около 400 хиляди, а руските - до половин милион. Неговият извод е, че Русия има нужда от още 1,25 милиона фронтоваци, за да спечели.

Хусен допълва, че дори да победи в битката, Русия не би могла да удържи завзетите земи, защото вече цялото украинско население е настроено враждебно, дори на изток. По негови изчисления за поддържането на постоянно военно руско присъствие в случай на пълна окупация на Украйна ще бъдат необходими около 700 хиляди бойци, което не е постижимо.

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Според него руският президент Владимир Путин би могъл тогава да обяви пред руснаците победа, но ако реши да продължи по-нататък, би трябвало страната му да увеличи значително производството на боеприпаси, а това би било трудно в днешното състояние на руската икономика.

Белгийският военен посочва, че при такова развитие Путин би преминал към преговори, а при спиране на военната помощ от САЩ за Киев в случай на избиране на Доналд Тръмп за президент украинският държавен глава Володимир Зеленски вероятно ще приеме да преговаря. Накрая Хусен напомня, че между Северна и Южна Корея е обявено прекратяване на огъня още през 1953 г., но двете страни остават в състояние на война и до днес.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от Войната в Украйна
Зеленски настоява: Западна подкрепа за Украйна като за Израел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредната проста пропаганда на българските гъзолизещи продажни медии ! Никой не ви вярва вече !
339
14
 
2
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 4 седмици
С повдигането на обвинение срещу Путин и заповедта му за задържане и поради това на честването на десанта в Нормандия юни щели да поканят руската страна,но не и Путин означава,че преговори няма да има с кого да водят,тъй като Путин в момента представлява руската страна.Някои войни приключват и без мир.
338
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма грешка укрите са ударили летище в крим ....
337
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Десет години руските спортисти са тормозени и дискриминирани от същия тоя хитър загнил Запад.
336
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За такъв сценарии си мечтаят защото няма да трябвада си признаят пълно поражение и Зеленски може да остане жив. Самоче в Корея, за да го постигнат САЩ с общо 16 съюзни страни наляха 3 и половина милиона души.
335
1
 
8
 
! Отговори
Белгийски експерт? преди 4 седмици
Е, тука вече ме разбихте. Потърсете в ютюб "belgian army marching" доста популярно видео, което демонстрира всички умения на белгийската армия в доста сбит формат :D
334
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някакъв полковник, че и от запаса, че и от армия, която никога не е печелила битка, освен срещу папуаси бил очаквал нещо.... Безценна новина. Аз повече вярвам на представителя на Русия в ООН, който преди седмица заяви, че съвсем скоро, единственият сценарий който ще се обсъжда е безусловната капитулация на терористично - фашисткия режим с Киев. И това безусловно е оценка за НАТО и за оръжията на НАТО, а също така и за "паралелната" реалност в която живеем и сме уж "фактор" някакъв.
333
1
 
2
 
! Отговори
Остава само преди 4 седмици
да се разберат кой ще е "38-ми паралел" в такъв случай. Нещо ми подсказва обаче, че няма да е толкова просто. А когато най-сетне се разберат кое, къде и как ще остане въпроса - Защо Зеленски не сключи примирие в края на март 2022 година? В края на краищата, сега загубиха повече земя и кой знае колко хора. Обективно погледнато това е загуба на войната.
332
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Според ,,експерта'' не е посижимо Русия да събере 700 000 бойци. На Русия и трябваха 300 000 и ги събра за нула време. На украинците им трябват още 500 000 според зелката,а още не са събрали и 50 000. И това при положение че са нападнати и би трябвало са и да се бутат кой пръв да се запише доброволец за да си защити родината.
331
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този сценарий украйна си го проси вече 10 г. Сори.
330
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нова украинска терористична атака в крим. Нали беше техен ?!?
329
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредния набеден експерт.
328
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
!?! Белгия да се оправи с мароканците и алжирците.
327
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И двете войни в Афганистан бяха с участието на САЩ. В първата спечелиха и СССР се разпадна но от втората САЩ се изнесоха позорно и загубиха. Ще загубят и сега. Русия не е Съветския съюз. Русия е Руската империя.Разберете го това
326
1
 
10
 
! Отговори
Aх, преди 4 седмици
как да не се съобразиш с мнение на полковник от запаса, отявлен икономист, математик, че и белгиец :)
325
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руските и украински сили ще се съюзят най на края и ще потърсят отговорност от подстрекателите убийци от цяла Европа и цял свят.
324
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нещата вървят наистина към разделянето на Украйна на 2- източна и западна. За да се изтеглят руските агресори трябва да бъдат бити на фронта, да понесат големи загуби както бяха бити в Афганистан. Това на този етап изглежда нереалистично. Най- добре Украйна да се раздели, а новата Западна Украйна ще стане пълноправен член на НАТО. И ако руската агресия продължи, този път ще срещне категоричен отпор на колективния запад.
323
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да омбрело не им до смях. Тормозеха ги всички от всякъде. Много преди СВО.
322
23
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 4 седмици
Важното е,че спецялната върви по план,и истеглянето на блатная от зърнената зделка е по план,и жалното скрибуцане на руския черноморски флот в ъгала и то е по план,но по плана на Зеленски"наркомана"им спука руските чордила!
321
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За САЩ и за UK поне войната беше бизнес. Ами за Европа глупости безкрай. Пълни глупости. Как ще живеем в такава Европа. На убийци. И в БИ.