Франция в епичен дебат: Да има ли бурки или не?

Мюсюлманките във Франция: жени, които нямат избор?
6 юли 2010 13:07, Елка Василева
54
Франция в епичен дебат: Да има ли бурки или не?
Снимка: Getty Images

Дебатът по законопроект, който забранява на жените във Франция да носят бурка на обществени места, започва днес в парламента.

Според части от документа, публикувани във френската преса, неговите автори не слагат акцент точно на мюсюлманските дрехи, а посочват: „Никой не може да носи на обществено място облекло, което да крие лицето“.

Подобно поведение, според вносителите на законопроекта, представлява пренебрежение към традиционните ценности на републиката.

За нарушителките на закона, ако той бъде приет, се предвижда глоба от 150 евро.

Бурката няма да бъде сваляна директно на улицата, но жената ще бъде отвеждана в полицията за установяване на самоличността й, посочва BBC.

Много по-строго – глоба до 15 000 евро, е наказанието за мъжете, които принуждават жените да покриват лицето си пред хората. Причината за това законодателно решение е, че, както казва един от авторите на документа пред вестник „Фигаро“, жените „са често жертви, които просто нямат избор“.

Забраната на бурката, която се подкрепя и от френския президент Никола Саркози, намира отклик и в други страни в Европа.

Още по темата
9 апр 2010 15:24
240

Аналогичен законопроект вече беше одобрен от долната камара на белгийския парламент, гласуване по същата тема имаше и в Сената на Испания, който подкрепи мярката с малко мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз от малък съм фен на Ninja :) Откакто гледах American Ninja с Майкъл Дудиков... Сега какво стана, ще приберат всички нинджи от улиците... баси
31
1
 
39
 
! Отговори
у лево! преди 13 години
Хайде ислямистите да не влизат в чужда къща със своите си закони!!!! Да не говорим, че в Корана никъде, ама никъде не пише, че жената трябва да е пакетирана като космонавт в скафандър!!! Това, че някъде живеят комплексари вместо мъже, трябва да си остане техен проблем и по никакъв начин да не допускаме да става и наш!!!
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От личен опит ще отговоря на риторичния въпрос - дори с дълги дънки и блуза с дълъг ръкав не може. На входа те принуждават да сложиш дреха с качулка, а вътре ако случайно някой види, че си без качулката ти се прави забележка.Толерантна съм към другите религии, всеки има право на избор в какво да вярва. Но когато една държава е светска не може да толерира афиширането на една или друга вяра. Ако искат да живеят с вярата и символите й - да се ориентират към съответните държави.
29
7
 
12
 
! Отговори
# преди 13 години
За да се стигне до консенсус трябва мюсулманките в Европа да са без бурки, а европейките в ислямския свят да са с бурки. Не може да не се съобразяваме едни с други.
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано да приемат закона. Това е от ключово значение за Европа. Всеобщо известно е, че Франция има голямо културно и политическо влияние на континента. Ако Франция приеме този закон още много други държави ще последват примера й и ще помогнат да се запази европейския вид на Европа, а не да се поориенталчваме.
27
2
 
43
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Когато дадат на нас избор как да се обличаме в техните страни, тогава и те могат да претендират за избор как да ходят в нашите страни. Ако не им изнася - на самолета и обратно там, дето пък няма да имат избор да носят друго освен бурка, щот ги чака бой с камъни, ако я свалят.
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Унизително,грозно,варварско
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези под бурките са силно окосмени магарета!!
24
8
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Ти наистина си Българин...точно както го е описал Алеко Константинов :)
23
1
 
12
 
! Отговори
За чаршафите! преди 13 години
Дайте ги на Нетаняху.Ще ги оправи на бързо тея бурки!!
22
10
 
6
 
! Отговори
хм преди 13 години
Значи без забрадки ама да се наслаждаваме на *** изцепки по гей-парадите може - иде краха
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
въпрос : може ли европейка да влезне по къси панталонки и чалга-деколте в мюсюлманска джамия !
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бурка по улиците на европа-само КОГАТО ВЛЕЗНЕ СВИНКЯ В ДЖАМИЯ ???????????
19
6
 
15
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Я, тъпоглавите "европейци" най-накрая ще се сетят... че българите са по-европейци от някои зелени...
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ,НЕ ТРЯБВА - е отговорът ми на въпроса ! а моя въпрос е : тези под бурките какво са ? : жена,мъж или дете камикадзе ?
17
15
 
7
 
! Отговори
Към 8 преди 13 години
Бурката, фереджето или не знам още как се казва забралото на главата на мюсюлманките не трябва да се разрешава на обществени места в никакъв случай и при никакви обстоятелства. Но да се нарече Исляма дива и варварска религия си е чиста проба ослепяла простотия. А колкото до това, че той се е превръща в терористична, виновна е политиката на Англия, Франция, Русия, САЩ, Китай, Индия, Пакистан, Израел.
16
2
 
40
 
! Отговори
NBV преди 13 години
Аз съм против възможността мюсюлманите да си създават свой Алжир в Париж, а да не позволяват съществуването на Париж в Алжир.
15
1
 
34
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Супер, по целият цивилизован свят трябва да е така. Това ще приучи пустинните плъхове или да се държат като хора живеещи в 21-ви век, или ще ги прогони обратно в дупките от които изпълзяват.
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kak gi proveriavat na letishtata?Razbrah che pri tqh grupovia sex pod kaburka bil na moda.Koi na kogo go navrial, nikoi ne razbral ! Chista rabota .
13
6
 
28
 
! Отговори
Браво на франсетата преди 13 години
Да ги задължат да ходят голи и при сигнал, да правят *** на белите.