Росатом натиска за АЕЦ "Белене"

"Не се влияем от никаква магия, искаме резултат"
Обновена: 16 мар 2011 14:56 | 16 мар 2011 14:55,
231
Росатом натиска за АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Булфото

Руската страна е настроена конструктивно за постигането на конкретен резултат в преговорите с България за АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думите на представителите на Държавна корпорация "Росатом" Сергей Новиков и Кирил Комаров, които дадоха брифинг в рамките на форум на доставчиците от атомната промишленост в столичния "Интер експо център".

"Настроени сме абсолютно конструктивно и сме в постоянен диалог с българското ръководство, не се влияем от никаква магия на цифрите и ще работим така, че да постигнем конкретен резултат", заявиха те.

Още по темата
Двамата отбелязаха, че ако не бъде подписано поредното 12-о споразумение за изграждане на атомната централа, което следва да стане до 31 март, след тази дата "Росатом" няма да има никакви юридически основания да продължи работа по проекта, но изразиха оптимизъм, че срокът ще бъде спазен.

"Получихме списък с въпроси от НЕК, от отговорите на които зависи окончателното решение, в частност по 12-о споразумение", съобщи Новиков.

Според него отговорите на руската страна вече са готови и са изпратени в българската компания.

"Атомстройекспорт" вече не води преговори за цената, фиксирахме цена от 6,3 млрд. евро, защото това поиска българското правителство", каза Комаров.

"Готови сме да работим по всеки един от вариантите – с фиксирана цена или с ескалация", добави той.

По думите на Сергей Новиков тази цена ще се запази до 2019 г., като инфлационният риск ще остане за руската страна.

Кирил Комаров посочи, че ако България се откаже от изпълнението на договора за изграждане на АЕЦ "Белене", подписан между "Атомстройекспорт" и НЕК, руската страна ще използва всички възможности, предвидени в договора.

В отговор на въпрос съществува ли възможност изработеният реактор за АЕЦ "Белене" да бъде платен и инсталиран на площадката на АЕЦ "Козлодуй", Комаров коментира, че анализ на руската страна показва, че подобен вариант ще увеличи сроковете за пуск с поне 2-3 години, а цената ще бъде значително по-висока.

"В Белене в момента има всичко необходимо, направени са нужните инвестиции, площадката е идеално готова и там централата може да се построи във възможно най-кратки срокове", каза той.

"Ако всичко това се прехвърли към Козлодуй, трябва да се започне отначало и около 1 млрд. долара, които вече са инвестирани, ще бъдат загубени", добави специалистът.

Според представителите на "Росатом" заложените системи за сигурност в АЕЦ "Белене" са абсолютно достатъчни и проектът отговаря на всички основни изисквания в сферата на сигурността.

"Заинтересовани сме централата да е безопасна, защото от това зависи и нашата репутация и разбираме какви мащаби може да има всяка една авария", подчерта Комаров.

Те подчертаха, че имат опит в изграждането на всякакви защитни съоръжения, включително срещу цунами.

"Готови сме да направим всяко едно подобрение или ново защитно съоръжение, но това ще повиши цената", отбелязаха специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ на Белене с руска "технология", ако се строи изобщо милиардната цена трябва да се заплати от западен инвеститор, който и да е собственик на централата. това с 18 пъти увеличение е повече от смешно, цената на една АЕЦ не е по силите на държавата и народа.
214
4
 
5
 
! Отговори
Мъдър антибеленист преди 13 години
Защо се хабите...........даже японците се издъниха. Това беше последния пирон в ковчега на ''мирния'' атом
213
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
булгарско е банананова република , с население от прости ,злобни и неграмотни хора !
212
6
 
4
 
! Отговори
Margarita Trifonova преди 13 години
Хора,имаме огромен потенциал за развитие на Зелена енергия и Европейски инвестиции! Тази политика с Белене е убийствена за народа и държавата ни.Замислете се и се информирайте навреме!
211
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, хора, с 5 млрд. долара може да си купуваме електричество 20 години без никакви рискове. 5 млрд. долара могат да се вложат в нещо много по-смислено, в създаване на работни места и нови производства, а не да се загробят в АЕЦ и после други да прибират печалбата (ако я има).
210
2
 
5
 
! Отговори
поограмотен преди 13 години
Японските централите са били претоварени и при земетресението имат токов удар и нацяло им е спрял тока.Конструктивно за спирането на реакторите във Фукушима е необходимо електричество, заради разположената под активната част защита. (трябва да се вдигне). При реакторите в Козлодуй аварийната защита е над активната зона, държи я електромагнит и при отпадане на захранване пада и гаси реакцията. Тези в Белене са още по съвършен модел.
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 213. Те в Австрия са на свещи защото нямат нито една ядрена централа.
208
5
 
1
 
! Отговори
до Венерчето преди 13 години
Ама после ще ревеш че ти е скъп тока.....аз съм за да работят всички блокове на АЕЦ Козлодуй.....и Белене да пуснат....да сме независими....и да продаваме ток....доказа се че Козлодуй е много по надежна от Фукушимитата
207
6
 
5
 
! Отговори
Venera преди 13 години
Аз вече съм убедена че не искам Беляне. По добре да купуваме електричество от съседите от колкото да гръмнем или да плащаме за отпадъци. Ако до сега не бях чута, чуйте ме хората, който управлявате. Това е Българи, не искаме Гръмни-Беляне електроцентрала.
206
0
 
0
 
! Отговори
Chucky преди 13 години
политика. По време на тази среща той изрази силна опозиция по отношение на ядрената енергетика в Япония, и особено преработката на отработено ядрено гориво, свързани с цената, безопасността и сигурността. Коно заяви че японските електрически компании скриват цената и проблемите с безопасността, свързани с ядрената енергия докато успешно "продават" на обществото идеята за обработката на уран като "рециклиране на урана". Той подчерта че японската програма за преработка е била замислена
205
0
 
0
 
! Отговори
Chucky преди 13 години
със аташето по енергийните и икономически въпроси Октомври 21. Коно, член на Либералната Демократическа Партия (ЛДП), избран за първи път през 1996 е син на Йошеи Коно, бивш президент на ЛДП, който е за момента най-дълго служещият говорител на камарата в историята на Япония след Втората световна война. Таро Коно, който е учил и работил в САЩ и говори отлично английски, е чест посетител на посолството, който има интерес в областта на селското стопанство и въпросите на ядрената енергетика и външна
204
0
 
0
 
! Отговори
Chucky преди 13 години
Коно също критикува японската бюрокрация и електрически компании за продължаването на остаряла стратегия за ядрената енергия, подтискане на развитието на алтернативна енергия и прикриване на информация от членовете на парламента и обществото. Той също изрази недоволство от текущия закон за изборните кампании. Край на резюмето 2. (К) Членът на камарата на представителите Таро Коно говори подробно за ядрената енергия и обработката на отработено ядрено гориво по време на вечеря
203
1
 
0
 
! Отговори
Chucky преди 13 години
1. (С) Резюме: Членът на долната камара на парламента Таро Коно изрази своята силна опозиция срещу ядрената индустрия в Япония, особено обработката на изхабеното ядреноо гориво, на база цена, безопасност и сигурност по време на вечеря със аташето по Енергийните въпроси и икономиката на 21 Октомври.
202
1
 
0
 
! Отговори
Chucky преди 13 години
Малко японски опит не може да навреди на дискусията. Засекретена телеграма на американското посолство в Токио от 2008, публикувана в Уикилийкс. 213.251.145.96/cable/2008/10/08TOKYO2993.htmlТелеграмата датирана: 2008-10-27Т08М20:00 П О В Е Р И Т Е Л Н О ТОКИО 002993SIPDISDEPT AP/J, ISN/CTR, ISN/MNSA, ISN/NESS DOE FOR KBAKER, NA-20E.O. 12958: DECL: 10/24/2018TAGS: PARM ENRG TRGY NRR MNUC PUNE JAЗасекретено от: Посланик J. Thomas Schieffer; причини 1.4 (b) and (d)
201
0
 
1
 
! Отговори
???169 преди 13 години
" космонафти"
200
7
 
6
 
! Отговори
Lampa преди 13 години
Като спре козлодуй ще си светим със свещи! иначе немойем да си платим тока! кофти но това ще стане ако не почне АЕЦ Белене!
199
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трабваше отдавна да е започнал строежа,ама нали чакаме разрешение от новиябрат отвъд океана!не трябва да се смесва политика с икономика!по рано имашеработа и защо!а сега няма защо!
198
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Поздравления за мъдростта в коментар 191 - Алекс, както и за коментар 190, както и за всички мъдри коментари ---- Дали ще ги приемете, или не, си е Ваше лично право ---- Помислете обаче малко по-внимателно върху коментари 195 и 197
197
0
 
2
 
! Отговори
Зелената барета преди 13 години
Да бъде, или да не бъде, туй е въпросът! Дали е по- достойно да духаме в сумрака чуждата гореща супа, или останали сами с късмета си каръшки с гордост ний да сготвим насъщната си гозба.
196
5
 
3
 
! Отговори
Гласувайте преди 13 години
След 7 години ще караме френски Дачии и ще консумираме френски ядрен ток от Румъния. Така добре ли е? Който гласува за, значи е добре, който против, значи пак му е добре! Френската любов също е добре! Моля гласувайте за френския ток от румъния, най-чистия ядрен ток в света!