Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
3
 
! Отговори
bzb преди 12 години
Абе я си говорете за комунисти. За това най-ви бива.
50
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отстрела на мюслимани в Норвегия ,официално вече е открит .Скоро очаквайте и на други места .
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето за атентата в св.Неделя - общият брой на жертвите е 213, ранените са 500.
48
7
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Зле си осведомен братчет.Атентатите по това време в Пловдив и Сливен бяха извършени от Турски агенти на ДС за да настроят хората да подкрепят смяната на имената.Най вероятно и в Норвегия става въпрос за нещо подобно.Отговора е граничен контрол,но има и Палестинска връзка определено ми се струва.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисленето на Балканите не може да бъде като мисленето на Острова,например.Това е друга култура,традиции,друг бит, друга народопсихология. И промяната в мисленето не може да стане с вълшебна пръчка,а е дълъг процес. Не е като да си лигнеш комунист и да се събудиш демократ. Или да си легнеш *** и да се събудиш лорд.Помниш ли вица за "английската ливада"? Освен това "горе" нищо не се променя,а личният им пример е повече от развращаващ.
46
2
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 12 години
Историята не ти е силната страна, а?
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този воевода ако имаше и чета...То вече се не трае. Ама тука дори оръжие нямаш право да купиш, а такова се дава само на престъпници и политици което е едно и също. Нарушават дори конституцията, но ги е страх, защото народа ще ги измете...
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 47, връзката е че ще е по трудно да избяга от норвегия когато има граничен контрол!
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами атентатът в св. Неделя?! един от най кървавите атентати в историята!
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ РАЗБРАХ КАКВА Е ВРЪЗКАТА С ШЕНГЕН И НОРВ СТРЕЛЕЦЧЕ ТОИ СИ Е ТЕХЕН,ОТГЛЕДАН ТАМ
41
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе квото ще да говорят антибългарските ***, трябва да им е ясен един факт:В България единственият терористичен акт, който е завършил с жертви е бил извършен от сегашните лидери на ДПС на гара Буново, в който загиват майки с деца.Какви са ДПС? Агенти на турция и откровени радикални ислямисти.Всеки може да изповядва каквато иска религия, но въпросът е, защо християни не взривяват сгради? Защото е по-лесно да радикализираш някого с параноична религия като юдаизъм или мюсюлманство. Това е.
40
5
 
9
 
! Отговори
бравос преди 12 години
Това се оказа не младежки лагер а направо мюсулмански *** катун, сигурно са цапали на всякъде ***, и за това ги е отвинтил .
39
3
 
5
 
! Отговори
Л.С преди 12 години
Последните новини са,че терориста е бил член на масонска терористична организация и подпомаган от нея. При направената експертиза е напълно нормален. Очаква го 21 г. затвор според законите на Норвегия...
38
1
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Вместо да ругаеш,се аргументирай, говори конкретно.Както виждам, не си научил много неща от европейската демокрация, ако живееш навън и парадираш с това.Всеки може да хвърля простотии срещу другите. И аз мога,но си мълча-искам да прочета конкретните ти доводи.
37
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във форума има не-Българи!Едно време ВМРО добре са се справяри с подобни Гъркомани,Сърбомани,Туркомани...
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Де и тук някой такъв Христо Чернопеев , да влезне в Стоплипиново,Максуда и много други гета с *** които някои ги отглецда с нашите пари, докато ние изнемогваме и после защо нямаме раждаемост...А как ни трябва само сега такива Българи...
35
3
 
2
 
! Отговори
артемида преди 12 години
До номер16: Не си само ти-и аз нищо не разбирам този път. Информацията е очевидно непълна и много объркваща. Досега никаква логика не открих.....
34
6
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Какви викинги бе човек?Нали съм ги виждал по морето.Един такъв викинг жена му го биеше където го набара с обувката си по главата защото пиеше повече от нея и я беше яд.Беше се зачервила като печено прасенце от слънцето за половин час и побесняваше като гледаше нашите препечени космати ама бръснати ***.ХАХАХА
33
4
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Ти с какво се различаваш от хората от които се възмущаваш? С нищо нали? И аз така си помислих.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 28:МИ ЗАКАКВО И Е НА ШВЕЙЦАРИЯ ЕС БЕ ТЕ СИ ИМАТ ВСИЧКО НАЙ БОГАТИТЕ В ЕВРОПА СА КВО ИМ ЛИПСВА ЗАКВО ИМ Е ТОЗИ ЕС?