Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗНАЧИ ПО КОМЕНТАРИТЕ ТУКА СЪДЯ ЧЕ НАИСТИНА ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА ПРАВИ ДА НЕ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ НА НА НЯКВА СИ ИЗЧЕЗВАЩА НАЦИЙКА КАТО БЪЛГАРСКАТА *** СЕДИТЕ СИ В ЗЛОБАТА ТО ВИЕ САМИ ЩЕ СЕ ЗАЛИЧИТЕ БАСИ *** ТО У ВАС НИЩО ЧОВЕШКО НЯМА ЗА ТОВА ВИ НАРИЧАТ ХОРА ОТ 9ТИЯ СВЯТ ТОЕСТ НИКВИ ХОРА НЕ СТЕ!!
30
2
 
9
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Да ходят да бобандират Кадафито пък после се чудят защо има боби ? Който дърпа дяволът за опашката добро да не чака . Според мен тепърва ще сърбаме попарата на разните премиери полудели за мангизи .
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10 - Граничния контрол е временно възстановен и това просто означава, че ще проверят документи и евентуално багаж. Може да си сигурен/на, че такъв контрол няма да е само граничен, а и вътрешен. Съвсем нормално е при подобен жесток инцидент.
28
7
 
6
 
! Отговори
абсурд преди 12 години
... управляващата Норвежка работническа партия ...... норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня ...а обвиняваха царо, че се съюзил с бсп?! аз от кога казвам, че голяма част от бедите тук идват от безумния ЕС, и ако членството в него е много хубаво Швейцария щеше да е от първите!
27
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истински викинг. Избил е камара ром, лагерът е бил само с такива. Опитал е и продажните политици но не е успял. Истински викинг!
26
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво ти е странно,при положение,че цяла Европа е вдигнала ръце от мюсюлмани?
25
3
 
4
 
! Отговори
контро-л преди 12 години
граничния контро ????Контро ?контро...
24
5
 
18
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Абе те техните си жени не могат да оправят и затова и смесени къпални имат,че ще хукнат по БГ космати *** като тази емилия.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този лагер е бил едно обикновено норвежско "Столипиново"
22
9
 
4
 
! Отговори
Емилия преди 12 години
плоскочелите да не се обаждат!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14-ти, абсолютно точно. При нас не ги внасят. просто защото си имаме много ***. Но общо взето, нещата са същите. Прав си, гледах видеото в НетИнфо и наистина лагерът е бил за всякаква *** но не и Норвежци.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Каква е тая снимка? Вече стана ясно, че убиецът е бил десни убеждения - занчи десен екстремист. Десните екстемисти не изглеждат така."Хахахахаха .... :)))
19
1
 
32
 
! Отговори
до емилия преди 12 години
Какво те кара да мислиш че скандинавците си падат по късокраки и черни *** ?
18
4
 
11
 
! Отговори
до 12 емилия преди 12 години
ти мислиш с цепката си а не с главата я бегай в норвегия
17
2
 
4
 
! Отговори
Bellum omnium... преди 12 години
Bellum omnium contra omnes!!! Това е началото на края!!!
16
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Християнски финдаменталист, защото мразел мюсолманите - избил християнски деца, а норвегия защото се страхува от ислямисти възстановява граничния контрол с другите европейски държави ...аз ли нещо не схващам или света съвсем се е побъркал ?
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тези защо се правят на луди?Как се вкарват тонове гърмялки в сграда от един или двама човека?Този на снимката 50 кила торба едва ли може да вдигне.
14
6
 
32
 
! Отговори
22 преди 12 години
Значи как става номерът. Едни политици които никой не ги избира, почват да внасят чужденци и да ги отглеждат със чужди пари- наши пари, или вслучая на Норвежците. Говорят за права, демокрация, равнопоставеност...когато народът им покава че не са желани, те почват - расисти, фашисти, националисти, онанисти...Къде са правата на домакините и тези политици защо не спазват техните права? Гледах видео с интервюта от острова, ами извинявайте аз невидях там бял човек или Норвежец ! За ко иде реч..
13
2
 
5
 
! Отговори
от 1 преди 12 години
Защото в училище са ни учили че нацистите са свирепи жестоки пият човешка кръв с вампирските си зъби и гледат лошо . А тоя прилича на обикновен либерал толераст!
12
21
 
19
 
! Отговори
Емилия преди 12 години
ето заради такива като този на снимката предпочитам европейските мъже, особено от Скандинавия приличащи на Холивудски звезди пред българските късокраки и черни български мъже приличащи на ***!