След кървавата баня край Осло стрелецът е с две обвинения

Броят на загиналите при стрелбата на остров Ютьоя се увеличава
Обновена: 23 юли 2011 14:30 | 23 юли 2011 10:45,
273
След кървавата баня край Осло стрелецът е с две обвинения
Остров Ютьоя е раят на моето детство, който сега се превърна в ад, заяви премиерът на Норвегия. Снимка: Reuters

32-годишният мъж, който откри огън срещу младежи, участващи в лагер на Норвежката работническа партия, е обвинен и за бомбения атентат срещу правителствената сграда в Осло, и за стрелбата на остров Ютьоя, съобщи Ройтерс като се позова на норвежката полиция.

Междувременно органите на реда потвърдиха смъртта на 84 души при кървавата баня на острова.

Нападателят е с десни и антимюсюлмански възгледи, съобщи Асошиейтед прес. Името на мъжа – Андерс Брейвик, се появи в някои медии, но полицията отказа да го потвърди.

Директорът на националната полиция  Свейнунг Спонхайм заяви в интервю за публичния телевизионен канал NRK, че в профила на стрелеца във Facebook, който в момента е блокиран, има съобщения, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление". Полицията описа мъжа като христиански фундаменталист.

Спонхайм уточни, че все още не е установена последователността от действия на арестувания.

Местни медии твърдят, че мъжът е член на крайно дясна организация и че на негово име има регистрирано огнестрелно оръжие.

Още по темата

Летният учебен лагер на младежката организация Норвежката работническа партия на остров Ютьоя край Осло се намира на около 40 километра от центъра на столицата, където бе извършено бомбено нападение.

Франс прес не изключва възможността и бомбения атентат, и стрелбата на Ютьоя да са насочени срещу управляващата Норвежка работническа партия на премиера Йенс Столтенберг и срещу самия него.

Същевременно премиерът Столенберг не пожела да коментира мотивите за двете нападения и дали те са дело на "единак" или член на екстремистка група.

Министър-председателят определи нападенията като "национална трагедия" и най-тежкият акт на насилие в страната след Втората световна война.

Той изтъкна, че в програмата му за вчера е била включена реч пред участниците в летния лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия.

"За мен остров Ютьоя е раят на моето детство, който сега се превърна в ад", заяви Столтенберг.

"В сравнение с други страни, не бих казал, че имаме голям проблем с десните екстремисти. Но имаме някои групи, които следим и за които имамеданни, че са крайно десни", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.

Всъщност полицията в много европейски страни отдавна е загрижена от надигането на крайно десните настроения в Европа, разпалвани от антимюсюлмански и антиимигрантски лозунги и от засилващите се икономически проблеми, посочва Ройтерс.

 

Министерството на външните работи към момента не разполага с информация за пострадали българи при вчерашната експлозия в центъра на Осло.

"Това, което казаха от норвежката полиция вчера е, че нямат информация за подстрадали чужденци, включително и българи. Това не се е променило към настоящия момент, каза говорителят на ведомството Весела Чернева пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
1
 
! Отговори
Субиги преди 12 години
Стрелецът използвал куршуми дум-дум. Стрелецът носел със събъ си големи запаси патрони.Този стрелец не бил от Ал Каида и затова той си е само стрелец за да си стреля там където си иска.
257
1
 
1
 
! Отговори
Б.О.Г. преди 12 години
Светла им памет на всички загинали!Хайде нека просто запазим минута мълчание!
256
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vsyaka edna istinska religiq i nai-ve4e Hristiqnskata takava ni u4at da budem dobri,da pro6tavame i na vragovete si!.Drug e vuprosa,4e za sujalenie mnogo bolni mozuci interpretirat pod tehen sobstven ugul Bojiite dumi!.Nari4aite gi fundamentalisti,islqmisti...tova sa vse zagubeni i prazni du6i!.I da 268,vseki edin ot nas v negoviq den i 4as 6te si polu4i zaslujenoto ot Bog!.Neka du6ite im po4ivat v mir!Gorkite im roditeli!
255
7
 
1
 
! Отговори
ISLAM преди 12 години
ako ubietsa bese muslumanin stese da e terorist no tiy kato izleze hristiyanin ne e terorist ne e terorist za mnogo hora tirsyat mu ime kato фундаменталисти.toy e terorist kakto el kaide islama ne gi priznava te nakaraha horata da mrazyat islama allah kazva covek koyto ubie niakoy az ste go nakaja ce e ubil tsal svyat
254
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Юдейо-християнсткият тероризм е най-голямата заплаха пред човечеството. Ако хората не се осъзнаят каква заплаха е за света тази сатанистка тъй наречена "религия", един ден ще се събудят в света на Джордж Орвел, описан в книгата му "1984".
253
6
 
4
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Християнските фундаменталисти са слуги на евреите (без да го съзнават), все пак евреите са измислили християнството като мозъчен вирус, използвайки страха от неизвестното (като спам: повярвай в това и онова, разпрати на 10 човека, иначе...), за да унищожат Римската Империя и да направят омразните римляни - овце и жертви. 2-те раситко-паразитни идеологии юдаизмът и ислямът не се търпят една друга. Затова в израел никога няма да има мир.
252
2
 
5
 
! Отговори
Фримасон преди 12 години
На 65 годишнината от атентата в хотел Цар Давид (Йерусалим), когато ционисти преоблечени на араби убиха 91 души, норвежки масон 3 степен уби 91 деца и младежи в знак на протест срещу про-палестинската управляваща партия.
251
3
 
12
 
! Отговори
ГАНЕВ преди 12 години
ОЧАКВАШЕ СЕ -- след мюсюлманските фундаменталисти дойдоха и лошите християнски фундаменталисти... И това не е теория на конспирацията, а обективна логика!Целта е да се внуши на хората , че религията е лошо и опасно нещо ,за да се мразят и подозират хората! Нямаше как да се нападне направо християнството и затова се премина през мюсюлманството! Инач всички знаем кой по света слага фойерверки .... А този норвежец няма нищо общо с християнство и фундаментализъм!
250
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томас - оказва се, че с терориста детеубиец доста си приличате, и двамата се християни, и двамата сте симпатизанти на Израел - прави си заключенията...
249
14
 
10
 
! Отговори
Гербасова омраза преди 12 години
А Бойко Борисов, като разпалва масова и расова омраза, дали няма да превърне рая на ГЕРБ в ад за Българите, като подстрекава всеки ден лудите с изказванията си
248
6
 
6
 
! Отговори
Тапанарчев преди 12 години
Ако обичаш не заливай личното ми пространство с помията си-Петйо ли си къв сиТези като теб,дето ходят на църква на Коледа и Великден ги знам-и после ходят на публучен домАе оривай сеВсеки е свободен да вярва в каквото си иска-няма нужда да пълните публичното пространство с ла*ната сиКапиши?
247
9
 
5
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
а бе господин атеист ти поне името си напиши. и да оскърбаваш хората и да богохулстваш нее добро това нещо по внимателно че то може утре другиден съвершенно случаино да се спънеш и да си одариш главата пет шест пъти във асвалта. а после може докторите да объркат лекарствата случаино. по вномателно по внимателно и малко повече уважение имай към хората.
246
10
 
5
 
! Отговори
do Томас преди 12 години
Ае разкай се бе месия измислен с пробит мозъккак не го караш като от 2 дни не си спрял да ни заливаш с *** сиТи си платен на Максим или си с промит мозък *** долен
245
2
 
25
 
! Отговори
me преди 12 години
Целта и на това безумие е да всее страх и ужас сред хората и да аргументира категорично необходимостта от установяването на Новия Световен Ред!Дано повече хора прогледнат през пропагандната мъгла,разпръсната от Елита!
244
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен ми намирисва, че и двамата сте ***, с малката разлика, че единия *** е ***, който пише с капс лок, а другия е *** е *** - фанатик.Амин! :)
243
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХХАХАХ ТОМАСЕ ЩО ЗА ГЛУПОСТИ ГОВОРИШ ВЕ ПРОСТАКО? КАКЪВ ТИ ИСУС КАКВИТИ 5 ЛЕВА ВЕ *** ХОДИ СЕ КЛАНИ НА ТОЗ ЕВРЕИН И НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ С ЩУРОТИЙТЕ СИ ВЕ КАКВА ИСТИНА ГОВОРИШ? АЗ ЩЕ ТИ КАЖА ИСТИНАТА ЧУЙ СЕГА!! ЗНАЧИ ИСТИНАТА Е ЧЕ ТИ СИ ***
242
6
 
15
 
! Отговори
Томас преди 12 години
250питаш накъде отива тоя свят - отива към тотална диктатура - въвеждане на световно правителство и поява на антихрист. Отива към налагане на все повече извратености - все повече алкохолизиране, все повече наркоманизирне, все повече престъпления, все повече безразборен секс - все повече ***, педофили, все повече войни, бедствия, глад - всичко ясно е казано в Библията какво ще се случи - още преди хиляди години - отвори откровението и виж - за щастие Бог е обещал, че това няма да продължи вечно скоро ще е пришествието на Господ Исус Христос и Той ще прати всеки на мястото му. Откровение 22:12 Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.
241
5
 
11
 
! Отговори
Томас преди 12 години
249никой не те кара на сила да се съобразяваш с каквото и да било - Бог ти е дал свободен избор. Никой не те кара да слушаш каквото и да било - можеш да си зяпаш сапунки колкото искаш - чалги и всякакви гнусотии - ти не можеш да отнемеш правото на хората да говорят истината - независимо дали ти харесва истината или не - някой може пък да иска да чуе истината.
240
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убиецът е бил член на свободните масни, антиисламист и крайно десен. А на външен вид е като манекен.
239
2
 
11
 
! Отговори
БОФ преди 12 години
БОЖЕ,БОЖЕ,НА КЪДЕ ВЪРВИ ТОЗИ СВЯТ!!!ИСЛЯМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИСТИ,А СЕГА ДЕСНИ ЕКСТРЕМИСТИ,И ТОВА ЛИ СИ ИМАМЕ ВЕЧЕ?ПРЕДИ МЕСЕЦИ ПЪК МАОИСТИ(?????) УБИХА ДЕСТКИ ПРИ АТЕНТАТ В ИНДИЯ,КАКВИ ЛИ ОЩЕ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ?ЧОВЕЧЕСТВОТО Е БОЛНО,НИЕ ХОРАТА СМЕ ТУМОРНИТЕ КЛЕТКИ НА ПЛАНЕТАТА И МАЙ Е ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИМ.НЯКОИ КАЗВАТ,ЧЕ ПРЕЗ 2012 НЕ ИДВА АПОКАЛИПСИСА,А НАВЛИЗАМЕ В ЕРАТА НА РАЗУМА,Т.Е.ЩЕ СТАНЕМ ПО-ДОБРИ И ЩЕ НАБЛЯГАМЕ НА ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ. ЧУДЕСНО,НО ЗАЩО ЛИ СЪМ СКЕПТИЧЕН?БОЖЕ,СПРИ ТОВА БЕЗУМИЕ!