Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
набеден е .. крият нещо... арестували член на партията с нож.. той обикалял покрай лагера ала бала .. че каква е гаранцията .. т.нар извършител да го е направил? пробутват глупости..!! да си кажат алоууу премиерчето ?
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тероризмът няма религия
9
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като ислямска групировка пое вината за взривяването на правителствената сграда в Осло,се намери един викинг който отиде на острова и откри огън срещу децата на ислямистите.Интересувайте се и ще разберете,че тези 700младежи не са били от местното население а от същите среди от които са взривили сградата в Осло.Това е било ответна реакция.Не коментирам дали е правилна или не,но според този човек лекарството против терора е терор...
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив"Това просто кърти мифки!
7
10
 
6
 
! Отговори
адвокат преди 12 години
С тези компютри , с тези нови технологии , младите буквално полудяха , и се чудят каква магария и мръсотия да извършат , за да ги познава целият свят след 5-6 мин.!!!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Случайно бяха написали в по-предните репортажи, че стрелеца е задържан и е тоя на снимката. Те така се разбира ... като четеш ...
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е тая снимка? Вече стана ясно, че убиецът е бил десни убеждения - занчи десен екстремист. Десните екстемисти не изглеждат така. Ислямският фундаментализъм и десният екстремизъм за най-големите заплахи за човечеството.
4
7
 
6
 
! Отговори
Ева преди 12 години
Как разбра?
3
10
 
46
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
И аз така мисля. Човекът съвсем случайно се е разхождал въоръжен до зъби из острова.
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни глупост...
1
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя не е убиеца