Двама американски съветници убити в Афганистан

Напрежението след изгорените корани в страната ескалира
Обновена: 25 фев 2012 18:16 | 25 фев 2012 18:16,
232
Двама американски съветници убити в Афганистан
Напрежението в Афганистан расте с всеки изминал ден. Снимка: Reuters

Двама американски офицери бяха застреляни днес в сградата на министерството на вътрешните работи в Кабул след като започнала престрелка.

Убити са полковник и майор, които работели като съветници към вътрешното министерство на Афганистан. Нападателят също е бил убит от афганистански полицаи. Не се съобщават какви са били причините за възникналия спор, довел до убийствата.

Междувременно талибаните поеха отговорността за убийството. Говорителят им Забиула Мухаджид обяви в изявление, че атаката е била извършена от нападател камикадзе на име Абдул Рахман. Според Мухаджид Рахман е убил четирима високопоставени американски съветници в отмъщение за изгарянето на екземпляри на Корана от американски военнослужещи в базата в Баграм.

Представители на афганистанските власти и на силите на НАТО в страната не потвърдиха, но и не отрекоха твърденията на талибаните.

В отговор на убийството на двамата американски съветници, НАТО отзова всички свои представители, работещи в афганистански министерства, обяви американският генерал Джон Алън, цитиран от Ройтерс.

В същото време пети ден продължават масовите протести в много от афганистанските градове заради изгарянето на екземпляри на Корана в от американски войници във военната база Баграм край Кабул.

Четирима души бяха убити и 56 ранени при нападение срещу комплекс на ООН в Кундуз по време на антиамерикански демонстрации, предаде Франс прес. Според очевидци, протестиращите, които били няколко хиляди, започнали да хвърлят камъни срещу полицаи след като стигнали до комплекса на ООН. Те се опитали да щурмуват комплекса в Кундуз, където имало служители на Мисията на ООН за помощ в Афганистан ЮНАМА, но били спрени от полицията.

Още по темата
По данни на местните власти и на полицията днешните демонстрации в провинциите Сари пул, Нангархар и Пактия започнали като относително мирни прояви. В провинция Лагман обаче се стигнало до насилие. Близо хиляда демонстранти замеряли с камъни части на афганистанската армия и полиция, разбили прозорците на няколко административни сгради и се опитали да атакуват резиденцията на губернатора. При безредиците били ранени трима полицаи, двама служители на разузнаването и трима цивилни, посочва Асошиейтед прес. Според полицията в Лагман сред  протестиращите имало хора, въоръжени с огнестрелно оръжие. От началото на протестите във вторник досега при сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха най-малко 25 души, посочва АП.

Вълната от недоволство се надигна, след като стана известно, че американски войници изхвърлили екземпляри на Корана и друга религиозна литература в ямата за изгаряне на отпадъци във военната база Баграм северно от Кабул.

Президентът на САЩ Барак Обама и високопоставени американски военни бяха принудени да поднесат извиненията си за непреднамерените, но неправилни действия на американските войници, които разбуниха духовете в Афганистан и съседен Пакистан.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
12
 
! Отговори
mary преди 12 години
chudia se na silite na NATO i drugite,zashto ne go ostaviat v afganistan namira i da se trepat po mejdu si tezi fanatici,malko im e izgarianeto na korana,samite tiah triabva da gi unichtojat,a kato izvershvat v imeto na korana ubiistva kakvo im e opravdania togava.
41
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дай Боже още може сега 2 ,следващия път 20
40
13
 
23
 
! Отговори
Ха,ха,хааа.... преди 12 години
Баташкото клане е...също извършено от талибани---ПАК В ИМЕТО НА КОРАНА.ТАЛИБАНСКАТА ПРОСТОТИЯ Е ---СВЕТОВНА!Също , като комунистическата!!!!!!!!!!А,.....*** В ТАЯ ДЪРЖАВА --НЯМАТ СВЪРШВАНЕ!!!!
39
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
aA,pak ti si Glupak
38
5
 
16
 
! Отговори
xaxaxa преди 12 години
Първо автомобила е създаден от БУШМЕНА-ДЖ.БУШвторо КОМПЮТЪРА Е СЪЗДАДЕН ОТ ЕВРЕИСКАТА *** КИЛАРА КЛИНТЪНтрето ТЕЛЕВИЗОРА Е СЪЗДАДЕН ОТ МАИМУНАТА МИШЕЛ ОБАМАА СВЕТА Е СЪЗДАДЕН ОТ ЕВРЕИТЕ АДАМ И *** С ПОМОЩА НА МАГЬОСНИКА ИЗМАМНИК АИНЩАИН.
37
10
 
31
 
! Отговори
САЩ КАНИБАЛИ преди 12 години
АМЕРИКАНСКИТЕ НЕГРАМОТНИ НЕАНДЕРТАЛСКИ *** ПРЕЗ 300 ГОДИШНОТО СИ НЕЗАКОННО КАНИБАЛСКО СЪЩЕСТВУВАНЕ,УСПЯХА САМО ЕДНО НЕЩО ДА СЪТВОРЯТ С ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ СИ МОЗАЦИ.ВАРВАРСКИ-ВОИНИ -ГРАБЕЖИ-ИЗМАМИ-КРАЖБИ-ЛЪЖИ И ИЗБИВАНЕ НА МИЛИОНИ МИРНИ ХОРА ПО СВЕТА.
36
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravooo,trepaite yankite!
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее Тони Монтана и то достатъчно дълго, че поне да се научи да изписва правилно името на САЩ, защото в противен случай много ще прилича на неграмотните селяни преди десетилетия, които също викаха ДА ЖИВЕЕ, ама за СССР.:) Предполагам си техен потомък, просто конюнктурата на пазара на лозунги днес е друга.:)
34
9
 
19
 
! Отговори
До 40 преди 12 години
Хайде поне за автомобилите да сме благодарни на германците, без друго те са го създали. :) пък колко от американските учени са американци, това е съвсем друга история.:) Еднакво смешно е да се огъзваш на американците или на руснаците. Най-добре е човек да е умен и с принципи, пък ако може да е патриот - още по-добре.
33
6
 
15
 
! Отговори
възмездие преди 12 години
а ся талибаните малко да се погаврят със американците ,също както те се гавреха над мъртвите афганистанци ,да им *** над труповете на хамериканците
32
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da givee america
31
24
 
7
 
! Отговори
кико преди 12 години
браво на великите щати,ако не са те светът ще е в каменната ера.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
41-ви, незнам кой ги защитава ислямистите. Май забрави че САЩ и Саудитска арабия са партньори и чрез Арабската лига представят мнението на всички араби което е смешно. Също така, Саудитска арабия налива МИЛИАРДИ за уахабитите и подобни пара-военни структори. Спонсорира много здраво точно тия талибани. А как така на Бин Ладен фамилията са мулти милионери и имат много общи фирми с известни американци ?!?! Некак си посно и няма логика. Но ти си *** нихилист и си готов всеки да ти го...
29
3
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
ех мечти , мечти ... както казваме ние мечтането не вреди .
28
33
 
5
 
! Отговори
До 32 и др. под. преди 12 години
На хамериканците дължиш компютъра, на който пишеш глупостите си, както и телевизията, която гледаш, както и автомобила, на който вероятно се возиш и много други неща. Ако светът зависеше от рашките, хората още щяха да се возят на файтони и да се осветяват със свещи. Единствения принос на рашките в световната цивилизация е водката и нищо друго!
27
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам массови екзекуции на американски окупатори - *** в Афганистан
26
5
 
5
 
! Отговори
Джон Рамбо преди 12 години
вижте този на снимката облечен в зелено ,много е модерен ! ))
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
34-ti, ти неразбра ли че талибаните са със САЩ бе ахмак. Че те тези статуи колко му е да снимат някакви които ги вривяват и после айде информационната война почва...Не ти ли е ясно че в юго-западна Азия се води война и се настъпва към Русия ?! Балканите ги превзеха, сега напират от азия през бившите Руски републики...Американците са смели, когато са много и добре въоръжене, но и СС са били така. Когато срещнат народ който се бие докраи за родиан ще видят чепатия и има да бягат...Така е лесно..
24
21
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
Гледайки снимката виждаме едни диваци от които нищо не става , да се изтеглят хамерите и да ги засипят с огромни касетъчни бомби да изгори всичко там.Не е хуманно но това са *** от които нищо не става , само тотален дестрой оправя нещата.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКИ ЗАЩИТНИЦИ И СЛУГИ НА АМЕРИКАНСКИTE ВАРВАРИ ПСИХИЧНО БОЛНИ МУТАНТИ ,СА ПОКАНЕНИ В ЗАДНИЯ ДВОР НА НЕГРАМОТНИЯ МУТАНТ УОРЛИК НА "ЛИЗ-БЛИЗ" ПАРТИ .ДА ВИ Е СЛАДКО.