Двама американски съветници убити в Афганистан

Напрежението след изгорените корани в страната ескалира
Обновена: 25 фев 2012 18:16 | 25 фев 2012 18:16,
232
Двама американски съветници убити в Афганистан
Напрежението в Афганистан расте с всеки изминал ден. Снимка: Reuters

Двама американски офицери бяха застреляни днес в сградата на министерството на вътрешните работи в Кабул след като започнала престрелка.

Убити са полковник и майор, които работели като съветници към вътрешното министерство на Афганистан. Нападателят също е бил убит от афганистански полицаи. Не се съобщават какви са били причините за възникналия спор, довел до убийствата.

Междувременно талибаните поеха отговорността за убийството. Говорителят им Забиула Мухаджид обяви в изявление, че атаката е била извършена от нападател камикадзе на име Абдул Рахман. Според Мухаджид Рахман е убил четирима високопоставени американски съветници в отмъщение за изгарянето на екземпляри на Корана от американски военнослужещи в базата в Баграм.

Представители на афганистанските власти и на силите на НАТО в страната не потвърдиха, но и не отрекоха твърденията на талибаните.

В отговор на убийството на двамата американски съветници, НАТО отзова всички свои представители, работещи в афганистански министерства, обяви американският генерал Джон Алън, цитиран от Ройтерс.

В същото време пети ден продължават масовите протести в много от афганистанските градове заради изгарянето на екземпляри на Корана в от американски войници във военната база Баграм край Кабул.

Четирима души бяха убити и 56 ранени при нападение срещу комплекс на ООН в Кундуз по време на антиамерикански демонстрации, предаде Франс прес. Според очевидци, протестиращите, които били няколко хиляди, започнали да хвърлят камъни срещу полицаи след като стигнали до комплекса на ООН. Те се опитали да щурмуват комплекса в Кундуз, където имало служители на Мисията на ООН за помощ в Афганистан ЮНАМА, но били спрени от полицията.

Още по темата
По данни на местните власти и на полицията днешните демонстрации в провинциите Сари пул, Нангархар и Пактия започнали като относително мирни прояви. В провинция Лагман обаче се стигнало до насилие. Близо хиляда демонстранти замеряли с камъни части на афганистанската армия и полиция, разбили прозорците на няколко административни сгради и се опитали да атакуват резиденцията на губернатора. При безредиците били ранени трима полицаи, двама служители на разузнаването и трима цивилни, посочва Асошиейтед прес. Според полицията в Лагман сред  протестиращите имало хора, въоръжени с огнестрелно оръжие. От началото на протестите във вторник досега при сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха най-малко 25 души, посочва АП.

Вълната от недоволство се надигна, след като стана известно, че американски войници изхвърлили екземпляри на Корана и друга религиозна литература в ямата за изгаряне на отпадъци във военната база Баграм северно от Кабул.

Президентът на САЩ Барак Обама и високопоставени американски военни бяха принудени да поднесат извиненията си за непреднамерените, но неправилни действия на американските войници, които разбуниха духовете в Афганистан и съседен Пакистан.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКИ ЗАЩИТНИЦИ И СЛУГИ НА АМЕРИКАНСКИTE ВАРВАРИ ПСИХИЧНО БОЛНИ МУТАНТИ ,СА ПОКАНЕНИ В ЗАДНИЯ ДВОР НА НЕГРАМОТНИЯ МУТАНТ УОРЛИК НА "ЛИЗ-БЛИЗ" ПАРТИ .ДА ВИ Е СЛАДКО.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще има опърлени хамерикански г....е ха ха ха
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да *** ше им и*@ майката щатска
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американци в Афганистан? Ми къв *** са търсели там? Е, намерили са го вече, честито.
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
определено 25 , талибаните се оказаха вного по цивилизовани от аборигените САЩ
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Се ми е тая , кво правят тия там бе ? Баница ли да им точат ?
16
2
 
4
 
! Отговори
ВЕСО преди 12 години
Жалко за хората,но когато са тръгвали за там им е било ясно,че там се стреля-тъка,че....12309
15
6
 
29
 
! Отговори
АСФГ преди 12 години
ДА ГО ДУХАТ АМЕРИКАНЦИТЕ! ФАК ОФ АРЕЕ!ЩО ШЕ ИМ ГОРЪТ СВЕЩЕННАТА КНИГА? ВСЕ ЕДНО ДА ни изгорят библията! ареееееее
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАИ ГОЛЯМИТЕ САЩ - СЛУГИ СА,ВСИЧКИ ОТ МУТРЕНСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ И НАИ ВЕЧЕ,БОКО ТИКВАТАДЯНКО ПСИХОПАТАБАРЕКОВ СЕЛСКИЯ МУХЛЬОЦЕЦО КРАДЕЦО
13
4
 
30
 
! Отговори
освободител преди 12 години
време е американските и натовси освободители да се изпаряват от там , че много народна любов ги чака
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14 а руснаците са спасение от такива *** като тебе
11
4
 
20
 
! Отговори
тя преди 12 години
Демокрация в Америка????? Това е най-голямата простотия която Ви се втълпява в главите.А, колкото до тези "съветници".... каква работа имат там?? И за какво ги съветват??? Че имат необходимост Тяхните национални ресурси да се добиват и ползват от Хамериканците ли??? Тя ,Хамерика, беше..вече е Съединени Китайски щати.
10
1
 
18
 
! Отговори
тя преди 12 години
Ресурсите на България са си български.. Ясно ли Ви е какво искам да кажа???
9
31
 
7
 
! Отговори
за 12 преди 12 години
шистовия газ е спасението на България от домогванията на *** руснаци.....
8
1
 
17
 
! Отговори
за 10 преди 12 години
Пълна глупост , хероина е част от културата на Азия , Корана забранява алкохола ,но не и опиума........
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те не могат да чета ,но иначе са докачливи .......да се махат американците, онез ще се избиват сами и без тях
6
4
 
26
 
! Отговори
Цъки преди 12 години
7, с едно нещо си в грешка - талибаните бяха унищожили изцяло маковите насаждения по време на управлението си. Наказанието за отглеждане на мак жеше въже!Американците възобновиха отглеждането на мак, уж под претекст, че това е единственият източник на препитание на местните. Всъщност, каналите за трафик на хероин отдавна са източник за попълване на извънбюджетните фондове на ЦРУ, като дори само това е достатъчна причина за войната в Афганистан.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BRAVO,BRABO,BRAVO
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставете ги да се самоунищожат и да умрат от глад!Друго не заслужават!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой и защо събужда тия маймуни?