Пилотна група от ЕС мисли как по-добре да се интегрират ромите

Френският кабинет е одобрил предложението на еврокомисаря Рединг
Обновена: 4 сеп 2012 14:52 | 4 сеп 2012 13:56, Елка Василева
109
Пилотна група от ЕС мисли как по-добре да се интегрират ромите
От началото на президентството на Оланд продължава разрушаването на ромски лагери. Снимка: Reuters

Френското правителство одобрява създаването на "пилотна група" държави от ЕС, които да обмислят начини за по-добро интегриране на ромското население. Това заяви днес заместник председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, съобщи френското издание "Вен минют", като се позова на Ройтерс.

След министерска среща за ромите властите на Франция обявиха наскоро и мерки, улесняващи достъпа им до трудовия пазар.

Вътрешният министър Манюел Валс заяви, че в средата на септември, придружен от делегирания министър по европейските въпроси Бернар Казньов, ще посети България и Румъния – двете държави, откъдето идват повечето роми, в опит да намери европейски решения за ромския проблем, припомня електронният вестник.

След вчерашните ми разговори с представители на правителството съм много доволна, че кабинетът приема идеята ми за създаване на пилотна група държави, желаещи да бъде разрешен проблемът, заяви днес Вивиан Рединг пред радио "Франс енфо".

Според нея групата може да включва "Франция, държави членки, предприели на своя територия успешни мерки, сред които Испания и Финландия, и държави членки с голямо ромско население като Румъния, България и Унгария", които да бъдат "събрани заедно, за да разработят заедно действащи рецепти".

В началото на август Европейската комисия заяви, че внимателно ще следи действията на френските власти по връщане на ромите в родните им държави, припомня изданието.

Още по темата

Междувременно Роб Кушен, който ръководи Европейския център за правата на ромите, заяви, че докато беше кандидат за президент на Франция, Франсоа Оланд даде да се разбере, че няма да продължи правителствената политика на гонене на ромите и връщането им в Румъния и България, обещавайки, че ще уважава правото им като граждани на Европейския съюз да пътуват, живеят и работят във Франция.

След началото на президентството на Оланд обаче продължава разрушаването на ромски лагери, като някои роми биват "доброволно връщани", а други изгонвани по същия начин като при управлението на предишния френски президент Никола Саркози, посочва обаче Кушен в изданието "ИЮ Обзървър".

Все пак според Кушен има известна промяна, след като Франция обяви, че ще смекчи някои от ограниченията за работа за ромите (и за други граждани) от България и Румъния.

Франция също така поиска въпросът с ромите да бъде включен в дневния ред на Европейския съвет през октомври.

През 2011 г. лидерите на ЕС приеха Рамка за националните стратегии за интеграция на ромите, призоваваща държавите членки и страните, които са на път да се присъединят към общността, да приемат стратегии и да прилагат програми за решаване на проблема с неравенството в областта на жилищата, здравеопазването,
образованието и безработицата.

Според Кушен френското правителство би трябвало да се разграничи от политиката на предишните управляващи, като внесе поправки в стратегията за интеграция на ромите, за да определи броя и нуждите на ромите в страната и да предложи конкретни стъпки за задоволяване на тези нужди.

Правителството на Оланд би трябвало също така да спре изгонванията, принудителните връщания и експулсиранията и да премахне всички ограничения за работа за граждани на Румъния и България, се казва в статията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Хайде да интегрираме и Българските ПЕНСИОНЕРИ!?! Да ги Хармонизираме, поне!?! Или това си е наша вътрешна работа!?! Тогава да Я наравим и Евроейска, т.е. Еврпоейски проблем, по примера на Ромския проблем!?! Да им пратим, колкото може повече пенсионери / Третата възраст/ или Третото съсловие и да настояваме са Социално интегриране, по техните стандарти или да ни ги връщат с тримесечни техни минимални пенсии по 600 евра, за да може отново да пътуват за друга Европейска страна. И тогава ......!?!
86
1
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Пловдив,много точно го каза. Поздравления! Ще си позволя да повторя едно твое изречение:"Крайно време е да се образоваме и да повишим изискванията си на живот!"
85
1
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 11 години
В това общество няма да стане? Хайде! Европа е пред вас, избирайте общество, възприемайте културата, езика, начина на живот и мирясвайте! Ама, нещо все се получава *** работа, та ви връщат на тумби с товарния влак. Нещо не им понася в другите общества миризмата на катун, проституцията, джебчийството, *** култура и изконни навици. Не приемат различните, не са толерантни!
84
1
 
4
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 11 години
ТИЯ ОТ ЕВРОСЪЮЗА ДА СИ ГИ ВОДЯТ ДОМА *** , РОМИ И КАКТО ИСКАТ ТАМ ДА СИ ГИ НАРИЧАТ ИДА СИ ГИ ИНТЕГРИРАТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ.
83
1
 
4
 
! Отговори
Ян преди 11 години
Интеграция насила не ста-ва! Тези от ***, които са успели да надскочат себе си, отдавна са се интегрирали. Сега говорим за тези, които живеят в катуни и отказват да се интегрират по силата на собствените им обичаи, култура и древни представи за добро и лошо. Искам да видя, какви мерки за принудителна интеграция ще наложи въпросната "пилотна група"? И дали чичко Сорос ще ги одобри? Или пак ще се харчат напразно парите на данъкопладците в ЕС?
82
1
 
1
 
! Отговори
До Ром 95 преди 11 години
Казвате решението е образование и работа , ами на 15 септември си изкъпете децата и ги водите на училище . Специална покана ли искате ?Нали всеки има право да учи , какъв ви е проблема ? Нас някой да ни дондурка , и пак си изпращаме децата сутринна на училище , не ги изпращаме да ктадат . ..
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо да ги изколим за една нощ и да се свършва.
80
1
 
0
 
! Отговори
езичник преди 11 години
Ma няма ли християнска състрадателност и милосърдие у тези французите бе?Отнасят се към *** по същия начин, както ромските патриций в РОМА преди да се узакони и разпространи христянството в Европа, с принадошлите от изток гладни тълпи с деца на смрадливи и нечистоплътни ранни християни!
79
1
 
7
 
! Отговори
G.Nakoff преди 11 години
До ромаде господа роми - юрнете се в евросъюза да може да се диша тука малко ! и скоро време в германия две партии ще има - едната турска другата ромска !
78
1
 
3
 
! Отговори
G.Nakoff преди 11 години
До ромаде господа роми - юрнете се в евросъюза да може да се диша тука малко ! и скоро време в германия две партии ще има - едната турска другата ромска !
77
4
 
4
 
! Отговори
ром преди 11 години
Решението е образование и работа.Но като чета коментиращите преди мен - в това общество няма да стане!
76
1
 
9
 
! Отговори
adolf преди 11 години
Аз имам идея,да се научат да маршируват и под строй в Екарисаж( на работа) !!
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато във БГ им плащат "детски" , не си плащат тока и водата и ги лекуват без пари - ше продължават да се размножават и ще залеят цяла Европа.
74
1
 
7
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Необходими са 20 години. През тях се прилагат стриктно законите към всички вкл. циг-ромите. Криминализира се даването на подаяние. Деца, които не учат се отнемат от родителите. Директори на училища, които крият тази информация губят педагогически права. Премахва се здравното осигуряване и здравеопазването минава на класически капитализъм.След 20 години процесът на интегриране ще е абсолютно завършен. Като се има пред вид, че последните 20 г. няма развитие, срокът не е дълъг.
73
1
 
13
 
! Отговори
Евромангал преди 11 години
И европейскио съюз се виде у чудо с ***!!!!
72
1
 
10
 
! Отговори
ттттуууууутт преди 11 години
а дано - но едва ли .... отнемете правото на гласуване на лица без основно образование , и може да се получи...
71
2
 
20
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
Да не обиждаме маймуните като ги сравняваме с ***, те са доста по - умни и грижовни родители от тях. Една *** брани малкото си с цената на живота си, а е му реже пръсти, за да краде по - добре.А пилотната група от ЕС - ще стане мислили, мислили и нищо не измислили, само опукали няколко стотин хиляди евро за глупости.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен81 Статията е от месец юли 2010г. БГ Днес ! Сигурно е било мага рица,щото ако е магере е можело да се случи обратното !
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да им направят отделна държава в южна Франция и всичките *** от света да се набутат там. И без това Франция е 50/50 афроамериканска.
68
1
 
10
 
! Отговори
Очевидец преди 11 години
До АнонименАма при Тато бачкаха и не си показваха носа навън от махалата,а сега имат супер много права,даже си ги измислят...Сега само крадат и правят деца-точно като маймуните!